menu

La Débâcle - Émile Zola (1892)

Alternatieve titels: De Ondergang | Les Rougon-Macquart 19

mijn stem
3,50 (1)
1 stem

Frans
Sociaal

588 pagina's
Eerste druk: Charpentier et Fasquelle, Parijs (Frankrijk)

In 1870 hebben de Fransen de oorlog verklaard aan Pruisen. Jean Macquart, zoon van Antoine Macquart, is vrouw en land verloren en is ondertussen korporaal in het Franse leger. Hij wordt naar Belfort gestuurd, maar zonder het front gezien te hebben moet hij alweer terug naar Parijs. Dan wordt hij naar Reims gestuurd, vanwaar hij de opdracht krijgt naar Metz te lopen. Het Franse leger lijdt ondertussen grote verliezen en de moraal zakt naar een dieptepunt.

zoeken in:
Hier mag wat mij betreft wel 'Oorlog' als tweede genre komen te staan. Een fragment uit dit boek staat in de bundel 'Bloed, Zweet en Tranen: De Beste Oorlogsverhalen Allertijden'. Die bundel bezit ik al jaren, een tijdje terug de vertaling 'De Ondergang' van dit werk van Émile Zola gekocht en die is ingekort tot ca 320 pagina's. Ben een aardig eind op weg met het boek. In het begin is het manouvreren zonder een duidelijk beeld van de positie van de vijand (Pruisen) te hebben, en maken we kennis met de hoofdpersonages Jean en Maurice. Daarna komt het tot een treffen met de vijand. Frankrijk verloor dit conflict, maar zover ben ik nog niet. De toedracht van het conflict wordt niet nader uitgediept, of het moet aan die ingekorte vertaling liggen. De gedetailleerde beschrijving van het werk in het veldhospitaal is huiveringwekkend.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:54 uur

geplaatst: vandaag om 09:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.