menu

Au Bonheur des Dames - Émile Zola (1883)

Alternatieve titels: In het Paradijs van de Vrouw | Les Rougon-Macquart 11

mijn stem
3,94 (8)
8 stemmen

Frans
Sociaal

489 pagina's
Eerste druk: Charpentier, Parijs (Frankrijk)

Octave Mouret, door zijn huwelijk ondertussen eigenaar van de winkel "Au Bonheur des Dames" heeft een nieuwe werknemer, Denise Baudu. Denise moet lange dagen maken en heeft het moeilijk tussen het geroddel van het overige personeel. Octave is zijn verleiderskunsten nog niet verloren en wordt langzaam verliefd op Denise.

zoeken in:
4,0
Mijn eerste en tot nu toe enige Zola. Ik heb er erg van genoten, evenals van de verfilming uit 1930.

Denise komt na de dood van haar vader naar de grote stad om bij haar oom te wonen en in zijn winkel te werken. Aan de overkant van de straat is inmiddels het enorme warenhuis "Au bonheur des dames" verrezen. Met veel reclame probeert eigenaar Octave vrouwen ertoe te zetten om te kopen, kopen, kopen. De kleine winkel van Denise's oom kan hier niet tegenop en Denise besluit ook bij het warenhuis te gaan werken. De omstandigheden daar zijn niet makkelijk. Eigenaar Octave wordt verliefd op haar, wat natuurlijk voor veel drama en problemen zorgt.

Het boek leest als een thriller, op weg naar meer en meer drama. Daarnaast is het maatschappij-kritisch, wat betreft de strijd van de kleine zelfstandige tegen het grote warenhuis en de verhouding tussen man en vrouw. Maar vooral wordt de opkomst van de moderne stad eind 19e eeuw, met de opwinding, het nieuwe, kleurrijk en boeiend beschreven. Een geweldig boek.

avatar van mjk87
4,0
Erg fijn boek. Allereerst een fijne sfeerschets van het Parijs in de 19e eeuw en daarna een tijdsdocument van de opkomst van de grote warenhuizen. Uit het nawoord blijkt dat Zola zich erin verdiept heeft en dat blijkt ook wel uit alle details en beschrijvingen. Leuk om te zien hoe dat soort nieuwigheden toen opkwamen en ook de beschrijvingen van de ondergang en trots van de kleine winkeliers is mooi neergezet. Zola plaatst dit in het warenhuis Het paradijs voor de vrouw, gemodelleerd naar Au Bon Marché maar het is zeker geen kopie. Dat (nog steeds bestaande) warenhuis wordt immers ook meermaals genoemd in het boek.

Daarnaast is dit een boek over personen en hun levens, van arme mensen uit de provincie en winkelmeisjes tot de kleine ondernemer en de grote uitbater, steeds naturel opgetekend met veel gevoel voor psychologische kennis. Je snapt de gevoelens en gedachten, die wet Zola raak en helder neer te zetten. Als lezer leef je dan ook mee.

Misschien dat het laatste hoofdstuk (of eigenlijk de laatste 2) iets te veel voortkabbelt op hetgeen ervoor gebeurde en weinig nieuws brengt. Wel een prima afsluiting waar iedereen nog een keer de revue passeert maar ook wat melodramatisch soms. En het boek kent veel goeds maar er is geen enkel moment geweest dat ik ondersteboven erdoor was. 4,0*.

avatar van manonvandebron
4,5
Halverwege de negentiende eeuw had je nog veel kleine boetiekjes in Parijs: één met hoeden, één met schoenen, één met beddengoed enz. Een grote verandering bracht de komst van de grootwarenhuizen. Plots kon je hoeden, schoenen en beddengoed kopen in één reusachtige winkel met veel afdelingen. Het gevolg was dat veel van die kleine boetiekjes failliet gingen.

Denise Baudu verhuist van een Normandisch dorp naar Parijs in de hoop daar als assistent te mogen werken in het garenwinkeltje van haar oom. Deze kan echter amper het hoofd boven water houden door de concurrentie met het nieuwe grootwarenhuis aan de overkant van de straat, genaamd Au Bonheur des Dames. Octave Mouret is de moderne zakenman: charmant maar genadeloos. Het is sociaal darwinisme. Wie niet op de trein springt, blijft achter.

Zola schetst een portret van een veranderende maatschappij. Hij heeft aandacht voor de toenmalige methodes om vooral vrouwelijke klanten te lokken: met grote reclameborden, aanlokkelijke etalages en tijdelijke aanbiedingen. De winkelcentra van vandaag bouwen voort op dezelfde principes.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:13 uur

geplaatst: vandaag om 07:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.