menu

El Libro de Arena - Jorge Luis Borges (1975)

Alternatieve titel: Het Boek van Zand

mijn stem
3,93 (7)
7 stemmen

Spaans
Verhalenbundel
Ideeƫnliteratuur

152 pagina's
Eerste druk: Emecé, Buenos Aires (Argentinië)

"El Libro de Aerna" is de laatste grote verhalenbundel van de hand van Borges. Hierin zijn al zijn vertrouwde thema's weer aanwezig, zoals onsterfelijkheid, spiegels, doolhoven en zwaarden. Ook komen meer persoonlijke kwesties aan bod, waarin Borges zich kwetsbaar opstelt. Het titelverhaal gaat over Borges zelf, die in het bezit komt van een monsterlijk boek, dat zijn hele leven overhoop haalt.

zoeken in:
avatar van JJ_D
3,0
Dat het boek als zand door de vingers glipt, is dat het?

Tuurlijk kan Borges schrijven, en tuurlijk weet hij de verbeelding aan te spreken met verhalen waar je tussen pot en pint lijkt binnen te dwarrelen. Voor de auteur lijkt het de normaalste zaak van de wereld om de lezer te introduceren in zowat de bizarste zaken ter wereld, gaande van een ontmoetingen met een jongere dubbelganger, het relaas van een wereldcongres dat de hele mensheid moet omvatten of het bestaan van een woord dat alle weten en mystiek bundelt (of zelfs overstijgt)…

Maat wat doe je er uiteindelijk mee? Je wordt even opgetild en meegenomen, even op een verkeerd been gezet, even uit de eigen banale realiteit getild…om uiteindelijk opnieuw te landen waar je net al was. Borges transformeert de lezer met andere woorden niet, precies omdat de verhalen te weinig op psychologie of moraal gestoeld zijn. De fantasie is het alfa en het omega van een blinde auteur die werelden in groot detail kleur weet te geven, maar die tegelijk – wat mij betreft, en juist, dat is hoogst subjectief – niet penetreert in wat de mens tot mens maakt, of minstens zou kunnen maken.

Wat overblijft is technisch virtuoos, vakmanschap waar niets op af te dingen valt, al zoek je in verschillende verhalen naar ziel, naar woord geworden transcendentie, naar metafysiek die je als mens op de broze grondvesten van je gestel doet daveren.

Mag het iets meer, meneer?

3*

avatar van Raskolnikov
Mooi verwoord, maar vraag je niet een beetje veel van een (dun) boekje? Je mag je toch al gelukkig prijzen dat je even ‘opgetild en meegenomen’ bent? Dat is al meer dan menig boek bereikt, en wijst vermoedelijk al op een creativiteit en originaliteit die rijkelijk(er) beloond mag worden? Je hebt mij in ieder geval nieuwsgierig gemaakt.

avatar van JJ_D
3,0
Raskolnikov schreef:
Mooi verwoord, maar vraag je niet een beetje veel van een (dun) boekje? Je mag je toch al gelukkig prijzen dat je even ‘opgetild en meegenomen’ bent?

Juist. Doch anderzijds: mogen we de lat niet hoog en hoger leggen, omdat we in de wereldliteratuur nu eenmaal belachelijk verwend zijn?

Gast
geplaatst: vandaag om 16:28 uur

geplaatst: vandaag om 16:28 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.