menu

Levantado do Chão - José Saramago (1980)

Alternatieve titel: Opgestaan van de Grond

mijn stem
3,25 (2)
2 stemmen

Portugees
Sociaal / Streek/Familie

366 pagina's
Eerste druk: Caminho, Lissabon (Portugal)

In 'Opgestaan van de Grond' beschrijft Saramago de geschiedenis van de familie Mau-Tempo, eenvoudige landarbeiders in het zuiden van Portugal. Vier generaties verzet en leed tegen een achtergrond van monarchie, republiek en dictatuur, tot de Anjerrevolutie ten slotte uitzicht biedt op verandering.

zoeken in:
avatar van eRCee
3,5
De roman waarin José Saramago, op z’n 58e, zijn literaire stem vond. Vertaler Harrie Lemmens stelt in een zeer lezenswaardig nawoord dat in dit boek niet alleen een volk maar ook een schrijver opstond (het boek werd gek genoeg pas in 2008 in het Nederlands uitgebracht).

Opgestaan van de grond is de meest sociaalgeëngageerde roman van de Portugees die ik tot nu toe las, vooral verwant met Memoriaal van het klooster. Zelden was de ironie van Saramago zo pijnlijk als hier, als hij de misstanden op het Portugese platteland onder de dictatuur van Salazar en daarvoor aan de kaak stelt. Eén van de meest gebruikte woorden van de roman is ‘latifundium’, dat wordt gebruikt om het gebied waarin het boek zich afspeelt mee te omschrijven en dat verwijst naar het Romeinse systeem van particulier grootgrondbezit met inzet van massale slavenarbeid. Niet alleen tekent Saramago de verhoudingen tussen arm en rijk op meesterlijke wijze, ook het landleven wordt prachtig weergegeven.

De personages zijn niet zo sprekend als in het eerder al genoemde Memoriaal van het klooster maar dan nog blijft er genoeg over om van te genieten en om van te huiveren. Saramago is niet alleen een meesterverteller maar ook een hartstochtelijk en bewogen idealist die zich in zijn officieuze debuutroman rechtstreeks tot de ziel van de lezer richt.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:52 uur

geplaatst: vandaag om 13:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.