menu

Krabat - Otfried Preussler (1971)

Alternatieve titel: De Meester van de Zwarte Molen

mijn stem
3,98 (91)
91 stemmen

Duits
Fantasy / Avontuur

252 pagina's
Eerste druk: Arena, Würzburg (Duitsland)

Was het toeval dat Krabat als leerling op de molen kwam, diep in de sombere bossen van Bohemen? De molen blijkt een school van de zwarte kunsten te zijn. De molenaar is Meester in de toverkunst. Twaalf knechts heeft hij: twaalf leerlingen. Weglopen kunnen ze niet, want de toverkunsten van de Meester zorgen ervoor dat de weg ze steeds weer naar de molen terug leidt. Krabat vlucht dan ook niet. Hij kiest een andere weg, gesteund door de liefde van een meisje.

zoeken in:
miepke
paar jaar geleden gelezen, en vond het erg leuk
kan me er niet meer zo heel veel van herinneren, wel dat ik het erg spannend vond
tot nu toe 3,5* maar word misschien nog hoger

avatar van Catweazle
4,0
In een woord: meesterlijk!

5,0
Ik moet dit echt weer eens lezen. In mijn herinnering is dit geweldig en een van de beste ooit, maar ja, toen was ik 12 of 14 ofzo. Is het een B of een C boek bij de bibliotheek? Weet het niet meer.

Art
Bij ons staat hij bij de C-boeken.

avatar van Freud
3,5
Ik heb het boek vandaag even snel herlezen (ik had niks te doen, en dit soort boeken is op een uurtje of twee uit) en het viel me een beetje tegen eigenlijk. Ik wist niet meer hoe het juist allemaal in elkaar zat, en in mijn herinnering had ik het interessante gemaakt dan het bleek te zijn. Het hele concept is uiteraard goed en levert een uitstekend, spannend jeugdboek op, maar het is minder verfrissend en origineel dan andere boeken van Preussler. Veel blijft ook onduidelijk of wordt slecht uitgewerkt (bijvoorbeeld die hele relatie met dat meisje, ik kan me vergissen, maar dat gaat wel heel vlot allemaal) en het boek is ook niet extreemg oed geschreven of zo. Ik heb er enorm van genoten vroeger en dat gevoel blijft ook nu deels intact (er zitten schitterende stukken in het boek en aan fantasie komt het Preussler ook niet te kort) maar daar komt een gevoel van gemiste kansen bij, iets dat ik bij veel kinderboeken heb die ik vroeger geweldig vond, maar niet bij allemaal (Roald Dahl en Astrid Lindgren blijven intact, net als Joke van Leeuwen). Ik ga dus onze hele kinderbibliotheek maar eens stukje bij beetje herlezen en wat kaf van het koren scheiden (of spelt van het meel )

Ondanks dit wat negatieve bericht, toch nog steeds een mooi boek dat een aantal lastige thema's mooi weet te verwerken in een spannend en meeslepend verhaal, met degelijke personages en in een enorm tot de verbeelding sprekende omgeving.

5,0
Na berichten bij dit boek denk ik dat ik dit boek, nu ik iets ouder ben, maar niet meer ga lezen. Het kan blijkbaar alleen maar tegenvallen.
Als kind heb ik het echter stuk gelezen; het bleef spannend en was toen ook één van mijn favoriete jeugdboeken. Om die reden staat deze toch in mijn top 10 met lekker veel punten.

Misschien ben ik wat nostalgischer van aard dan Freud, maar ik kan nog steeds erg van dit boek genieten. Natuurlijk voelt het nu veel simplistischer aan dan vroeger - het blijft het tweedimensionale spelletje van Goed versus Kwaad - maar qua uitvoering staat het nog sterk overeind. Zoals eerder genoemde Freud al aanhaalde is het spannend en zeer fantasierijk, vooral dat laatste maakt dat Krabat over de leeftijdsgrenzen heen te tillen is IMO.

avatar van Agaath95
4,5
Ik heb dit boek ooit in groep 6 gelezen, en sindsdien nooit meer (en dat is misschien maar beter zo). In ieder geval heb ik het altijd een van de spannenste kinderboeken die ik ooit heb gelezen gevonden.

4,0
Goed verhaal. Erg spannend!

avatar van Lys
3,5
Lys
In tegenstelling tot de meesten hier heb ik dit boek op volwassen leeftijd gelezen.
Op aanraden van mijn zoon had ik het uit de bieb gehaald en het lag naast mijn bed toen ik geveld werd door een stevige griep. Ik heb genoten van het boek. Ondanks, maar ook dankzij de koorts. Telkens als ik tussendoor in slaap viel (en dit lag niet aan het boek!) sijpelde het spooky sfeertje door in mijn dromen. Dit klinkt misschien vervelend, maar dat was het niet. Het heeft me meer goed gedaan dan paracetamol.
Er zijn niet veel boeken die kunnen blijven boeien tijdens een griepaanval; dit boek kon het wel.

4,0
Het boek is inmiddels verfilmd in Duitsland. Ik weet niet of het ook al uit is.

avatar van GVR
3,5
GVR
Een aardig boek, dat prima leest. Spannend en beeldend gebracht. Qua omgeving is het redelijk gebaseerd op eenzelfde omgeving nl. De Molen. Het heeft een spannende sfeer in zich en het prikkelt de fantasie. Toch worden niet alle vragen op het eind van het verhaal beantwoord. Naar mijn gevoel loopt het naar het einde toe, in verhouding tot het rest van het verhaal, redelijk simpel af. De "Dode Gang"' en "Peetoom", toch twee belangrijke aspecten van het boek, hebben mij op het eind niet een bevredigend antwoord kunnen geven.
Desondanks een goed boek, dat zijn griffel wel waard is gebleken.


avatar van tomtippelaar
4,5
Ieder keer als ik het lees vind ik het weer even imposant, 1 van de beste boeken uit mijn jeugd!

avatar van Kólja Krasótkin
3,5
Toen ik op de basisschool zat heb ik dit boek gelezen en toen vond ik het behoorlijk spannend. Ik weet nog dat er in die tijd op tv aandacht werd besteed aan het boek en de presentatrice zei toen dat je het boek niet alleen (voor het naar bed gaan) moest lezen, maar bijvoorbeeld 's middags als iedereen in de woonkamer was. Om die uitspraak heb ik vroeger echt getwijfeld of ik het wel zou gaan lezen, of het niet te eng was, maar heb het uiteindelijk toch gedaan.

Een jaar geleden heb ik het boek gekocht en nogmaals gelezen. Ik vond het nog steeds spannend, maar keek er nu wel met andere ogen naar. Ik vond vooral dat het eind erg snel in elkaar gedraaid was. Vroeger als kind was me dat niet opgevallen, maar nu had ik echt de indruk dat het aantal pagina's niet overschreden mocht worden, of dat de deadline met rasse schreden naderde en dat de auteur er even snel een eind aan moest breien.

3,5 ster.

avatar van HankMoody
4,0
Een van de betere boeken die ik heb gelezen op de basisschool. Nu 10 jaar later kan ik het nog steeds goed voor de geest halen. Met name de sfeer in het boek vond ik erg goed. Normaal gezien ben ik helemaal niet van de hekserij en hokus pokus maar hierin kan ik het goed waarderen.

4

avatar van the Cheshire cat
5,0
Nadat de 14-jarige Krabat zijn beide ouders heeft verloren sluit hij zich aan bij twee andere bedeljongens en samen trekken zij, verkleed als de drie koningen, van dorp naar dorp. Na een paar dagen overnacht het drietal in een hooischuur, waar Krabat een droom heeft over elf raven en een stem die hem oproept naar de molen aan het Koselmoeras te gaan. Krabat besluit de stem te volgen en bij het krieken van de dag, terwijl zijn makkers nog slapen, glipt hij de schuur uit en gaat op zoek naar de molen...

Een machtig mooi kinderboek dat je al bij het lezen van de eerste paar zinnen weet te betoveren: Er war in der Zeit zwischen Neujahr und dem Dreikönigstag... (Het was in de dagen tussen nieuwjaar en Driekoningen...).
Een rasechte verhalenverteller die Preußler, wie schrijft er heden ten dage nog zulke eenvoudige doch zeer fraaie zinnen als: Stolz trug er ihnen den Bethlehemstern voran, den Krabat an einen Stecken genagelt hatte/Hij droeg vol trots de ster van Bethlehem, die Krabat aan een stok had gespijkerd. Óf: Anderswo gab es Äpfel, Nüsse und Backpflaumen, Honingbrot manchmal und Schmalzküchlein, Anisplätzchen und Zimtsterne/Op andere boerderijen kregen ze appels, noten, gedroogde pruimen, honingkoek, boterkoek, anijskoekjes of kaneelsterretjes.
In het dorp Schwarzkollm (een plaats in de gemeente Hoyerswerda, deelstaat Saksen), waar het verhaal zich afspeelt, staat een standbeeld van hoofdpersonage Krabat en jaarlijks vindt er in de regio het Krabatfest plaats.
Op Preußlers officiële site staat een mooie quote van de kinderboekenschrijver: Manchmal werde ich gefragt: Warum schreiben Sie eigentlich Bücher für Kinder? Dann antworte ich ganz einfach: Weil es mir Spaß macht. Und genau so viel Spaß, wie ich beim Schreiben habe, wünsche ich allen Lesern!
Het is jammer dat mijn Duits niet al te best is. Ik vind het een geweldige taal. Ik had het boek wel een keer in het Duits willen lezen.
Krabat (Meester van de Zwarte Molen) is een behoorlijk enge vertelling, bij vlagen pure horror. Het verhaal lijkt simpel maar zit veel gewiekster in elkaar; een gegoochel met de geest als het ware. In een woord: raafselachtig.

4,0
Eindelijk heb ik Meester van de zwarte molen mogen uitlezen. Vroeger is het op de basisschool deels voorgelezen, maar nooit afgemaakt. Altijd heb ik de titel onthouden. Ooit zou ik het nog eens gaan lezen, want het sprak me enorm aan. Vanaf het eerste hoofdstuk wordt je direct het verhaal ingesleept. Voor kinderen is dit zeker een spannend boek. Er gebeuren een aantal lugubere dingen, maar de hele sfeer in het boek is vooral duister. Goed geschreven dus. Helaas is het voor mij als volwassene minder goed dan wanneer ik het als kind helemaal had gelezen. Slechts een stukje jeugdsentiment voor mij dus. Het einde van het boek had wat uitgebreider gemogen. Nu was het wel heel plotseling afgelopen. Voor kinderen zal het vast 4,5 ster opleveren, ik geef er 4.

Samenvatting:
Krabat wordt in zijn dromen opgeroepen naar de zwarte molen te gaan. Daar wordt hij leerjongen naast elf gezellen onder een strenge meester. Het werk is zeer zwaar, ze leren zwarte kunsten waarmee het makkelijker wordt. Tijdens het leren veranderen ze in raven. Elk jaar moet er iemand sterven vanwege een deal van de meester met de Peetoom. Krabat is vrienden met Tonda, die in het tweede jaar moet sterven. Krabat wil iets tegen de molenaar doen. Juro, de domme jongen die het huishouden doet, blijkt niet zo dom en helpt Krabat. Krabat is verliefd op een voorzangeresje uit Schwarzkollm. Ze ontmoeten elkaar heimelijk. De molenaar zou haar vermoorden als hij het wist. Het blijkt dat het meisje hem en de anderen kan bevrijden. De molenaar moet zelf sterven en alle tovenarij stopt als een meisje om één van de gezellen komt vragen en hem succesvol opeist. Daarvoor moet ze Krabat tussen de andere gezellen herkennen. Juro dacht terwijl ze allemaal vermomd als raven waren, maar het wordt terwijl ze geblinddoekt is. Krabat kan zich tegen de wil van de molenaar verzetten. Het meisje merkt dat hij bang is en bevrijdt hen dus. De molenaar moet sterven.

avatar van boekaap
4,0
De Meester van de Zwarte Molen kwam op mijn pad doordat ik erover had gelezen in de Orkus. Een Duits Gothic tijdschrift over alle denkbare melancholische muziek. Een vaak terugkerende figuur in dit tijdschrift is de Duitse zanger Alexander Spreng die vooral bekend staat als zanger van zijn eigen project ASP - MusicMeter.nl en een van de voornaamste figuren is binnen de zogenaamde Schwarze Szene.

De muziek van ASP wordt vaak omschreven als Gothic Novels. De man besteed veel aandacht aan zijn teksten die hij vaak baseert op literatuur, voor het album ASP - Zaubererbruder (2008) - MusicMeter.nl nam hij de vertelling over Krabat onder handen. De plaat heb ik veelvuldig gedraaid maar op een gegeven moment kwam ik op een punt dat ik er meer over wilde weten. Met name de enthousiaste vertellingen van Spreng en de mooie hoes van het album maakte dat ik het boek wilde lezen.

Vlak daarna deed mijn vrouw me De Meester van de Zwarte Molen cadeau en heb ik het met veel plezier gelezen. Het is een spannend en sfeervol boek dat ik eigenlijk had moeten lezen in mijn jeugd. Ik had er voor de kennismaking met de muziek echter nog nooit van gehoord maar de duistere folklore zit helemaal in mijn straatje en maakt dat ik het nog altijd met veel plezier gelezen heb.

Enig kritiekpunt voor mij is dat de vertaling hier en daar hopeloos is verouderd en dat je daardoor regelmatig zinnen krijgt die niet lekker lopen. Neemt echter niet weg dat je als lezer nog altijd wordt meegesleurd in de wondere wereld van Krabat. Onder de streep is het een magische vertelling over vriendschap, duisternis, de liefde voor natuur en een rotsvast geloof in een betere toekomst.

Een mooi kinderboek dat wel als klassieker mag worden bestempeld.

P.s. Momenteel is ASP op tour door Duitsland om zijn album over Krabat integraal uit te voeren. Hier zal binnenkort ook nog een DVD van verschijnen.

P.P.S. Natuurlijk ook nog een nummer voor wat sfeer!

Schnitter Tod
ASP - schnitter Tod - YouTube

En de site van ASP mag natuurlijk niet ontbreken

Asps Welten - aspswelten.de

Gast
geplaatst: vandaag om 21:22 uur

geplaatst: vandaag om 21:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.