menu

Le Ventre de Paris - Émile Zola (1873)

Alternatieve titels: De Buik van Parijs | Les Rougon-Macquart 3

mijn stem
3,50 (6)
6 stemmen

Frans
Sociaal

390 pagina's
Eerste druk: Charpentier, Parijs (Frankrijk)

Het verhaal speelt zich af rond de markten van Les Halles in Parijs. Lisa Macquart, de kleindochter van Adélaide, trouwt met een man die Quenu heet. De halfbroer van deze man, Florent, is een politiek gevangene en krijgt een groot invloed op het gezin als hij daar onderdak vindt.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Dit derde deel in de Rougon-Macquart serie van Zola handelt geheel rondom de Parijse Hallen. Het verhaal gat over een ontsnapte politieke gevangene die hier gaat werken en onderdak vindt bij zijn broer.
De beschrijvingen van het leven rondom de Hallen zijn rijk en levendig en zorgen voor de ruggengraat van het boek. Maar buiten deze prachtig beschrijvingen blijft er een verhaal over dat zich langzaam voortsleept en maar matig boeit. Om het boek toch levendig te houden bestaat Zola veel aandacht aan verhaallijnen die weinig interessant zijn voor het geheel (zo heb ik de hele functie van de verhaallijn rond Cadine en Marjolin niet begrepen).
Hiermee weet Zola het boek echter niet tot het niveau te brengen van de twee voorgaande delen.

3,5
Ik heb het idee dat dit boek niet veel om het verhaal moet draaien, maar meer een beschrijving van het leven in de hallen moet zijn. Daarbij laat Zola naar mijn idee ook de achterbaksheid (van vooral vrouwen) naar voren komen. Het is vooral een maatschappijbeeld, waarin verschillende figuren centraal staan. Niet alles hoeft daarin dus een functie voor het verhaal te hebben.
Ik denk dat het einde van de roman dit wel een beetje onderschrijft:

"Links vulde la bella Lisa de hele deuropening van haar winkel. De etalage zag er weer vrolijk uit. De slagerij barstte weer van gezondheid.
Vervolgens bogen ze zich allebei voorover. La belle madame Lebigre en la belle madame Quenu wisselden een vriendschappelijke groet.
En Claude zelf, die de vorige avond vergeten had te eten, werd woedend bij het zien van deze, door en door gezonde mensen, met hun vette kelen en onderkinnen. Hij trok zijn riem aan en gromde tussen zijn tanden:
'Wat een schoften zijn die "fatsoenlijke" mensen toch.'"

Het leven gaat na het oppakken van Florent gewoon door, zijn aanwezigheid zorgde slechts even voor wat verstoring.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:25 uur

geplaatst: vandaag om 09:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.