menu

The Broken Sword - Poul Anderson (1954)

Alternatieve titel: Het Gebroken Zwaard

mijn stem
4,25 (2)
2 stemmen

Engels
Fantasy

274 pagina's
Eerste druk: Abelard-Schuman, New York (Verenigde Staten)

Orm, afstammeling van Vikingen, vestigt zich in Engeland en haalt zich meteen de wraak van een heks op de hals. Zich niet bewust van de vloek die over hem werd uitgesproken, huwt hij de Engelse schone Aelfrida. De zoon die uit dit huwelijk wordt geboren, kan niet worden gedoopt omdat Orm in een vlaag van woede de priester wegstuurt. Imric, hertog der elfen, wordt ervan in kennis gesteld dat een mensenkind ongedoopt is gebleven. Met een gevangengenomen waanzinnige trollenvrouw maakt hij een wisselkind dat hij verruilt voor het mensenkind. Deze telg, door de elfen Skafloc genoemd, groeit voorspoedig op in het elfenrijk en maakt kennis met hun bijzondere talenten, hun gebruiken en hun magie. Het wisselkind - half elf, half trol - door zijn ouders Valgard genoemd, groeit op tot een wrede norse knaap, een bloeddorstig jager en een gevreesd berserker. Een confrontatie kan niet uitblijven...

zoeken in:
4,5
Inmiddels zijn er weer een week of twee verstreken sinds ik The Broken Sword las en beginnen langzaam de details van het verhaal te vervagen. Toch is het een boek waar ik met veel plezier aan terug zal denken. The Broken Sword staat mede bekend als het fantasyboek dat in hetzelfde jaar verscheen als The Lord Of The Rings en er blijkbaar niet voor onder doet. Daar ben ik het niet echt mee eens. Tolkien had zijn universum een heel stuk beter uitgewerkt, maar de 'oubollige' manier van schrijven komt wel redelijk overeen. Eerlijk gezegd wil ik ze ook niet vergelijken, want het lijkt nauwelijks op elkaar. Je kan wel zeggen dat in beide elfen en trollen zitten, maar daar houdt het ook wel echt mee op.

Anderson gaat niet aan de haal met oude, Westerse mythologiën, maar middeleeuwse folklore. Heel veel mensen beseffen zich niet dat dit soort verhalen enkele eeuwen geleden niet eens als fantasy bestempeld zou worden. Het geloof in zulke wezens was onwrikbaar. Het wordt in een verhaal verwerkt waarin alles erg vlot verteld wordt. Erg prettig, want alleen het nodige komt aan bod. De beschrijvingen zijn niet te lang en zetten precies de juiste sfeer neer. Er zit een vaart in het verhaal die ervoor zorgt dat je het binnen een dag kan lezen, zonder het gevoel te hebben dat het te kort is. Anderson introduceert een hoop karakters, waarvan je er waarschijnlijk al enkele van kent. Bovendien in een wereld die iedereen zou moeten kunnen dromen.

Erg mooi is de integratie van de wereld van Elfen en trollen in die van de Vikingen. Het smelt prachtig samen en dat maakt het verhaal bijzonder tof. De actie en spanning laat misschien nog wel iets te wensen over. Een bijzonder verhaal, zonder meer. je moet wel geen problemen hebben met de ouderwetse schrijfstijl.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:31 uur

geplaatst: vandaag om 03:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.