menu

Shutter Island - Dennis Lehane (2003)

Alternatieve titel: Gesloten Kamer

mijn stem
4,10 (63)
63 stemmen

Engels
Thriller

336 pagina's
Eerste druk: William Morrow, New York (Verenigde Staten)

Zomer 1954. US Marshal Teddy Daniels komt aan op Shutter Island, waar het Ashecliffe Hospital, een inrichting voor psychopathische misdadigers, is gelegen. Samen met zijn partner, Chuck Aule, onderneemt hij een speurtocht naar Rachel Solando, een voortvluchtige moordenares. Maar ook Teddy Daniels heeft zijn geheimen. Hoe dichter Teddy en Chuck de waarheid naderen, des te meer ze beginnen te geloven dat ze Shutter Island misschien nooit meer zullen verlaten. Want iemand is bezig hen tot waanzin te drijven...

zoeken in:
avatar van Pageturner
5,0
Schitterende, ijzingwekkend spannende thriller die geen moment verveelt én een heel verrassend einde bevat. Echt een topper, voor wie houdt van een intelligente en razendspannende thriller die goed gedocumenteerd is en uitstekend uitgewerkte personages bevat, en niet vies is van een portie absurditeit, surrealisme (die dromen zouden zo uit Kuifje kunnen komen) en een drastische plotwending, is dit een echte aanrader.

5,0
Pageturner schreef:
Schitterende, ijzingwekkend spannende thriller die geen moment verveelt én een heel verrassend einde bevat. Echt een topper, voor wie houdt van een intelligente en razendspannende thriller die goed gedocumenteerd is en uitstekend uitgewerkte personages bevat, en niet vies is van een portie absurditeit, surrealisme (die dromen zouden zo uit Kuifje kunnen komen) en een drastische plotwending, is dit een echte aanrader.

Niets aan toe te voegen.

Michael1992
Krijgt een verfilming van Martin Scorsese.

avatar van AmazingPP
5,0
Fantastisch goede thriller! Heel mooi geschreven, heel goed bedacht en een zeer verrassend einde! Inmiddels heb ik de film ook al twee keer gezien en dat is wat mij betreft net zo'n topper! Ik ga zeker meer lezen van Lehane. 5 dikverdiende *!!

4,5
Zojuist uitgelezen, en ik moet zeggen dat ik er erg van genoten heb.
Zeker een super einde !

Ravnoss
Prachtige thriller, maar ik ben bang dat ik inmiddels teveel boeken en films heb gezien met een soort gelijke wending aan het einde om het niet ver van te voren te zien aankomen en er nog echt van te kunnen genieten

4,5
ik heb mezelf voorgenomen om eerst de boeken te lezen en daarna de film te zien. ook nu ben ik daar erg blij mee; hoewel ik de film nog niet heb gezien, vond ik het boek briljant. ik was één van de weinige die het slot niet zag aankomen (nouja, ergens hoopte ik toch wel op zo'n soort slot, dat gedoe met dat hele nazi-complot vond ik niet echt zo sterk. naar mijn idee verkrachtte het de gehele spanningsopbouw). een aanrader!
4.5*

avatar van DMF
3,5
DMF
Een verhaal waar ik stiekem iets meer van verwacht had. Dennis Lehane levert met Shutter Island een thriller met een hoog 'niets-is-wat-het-lijkt' gehalte af, maar het verhaal vliegt hier en daar wat uit de bocht.

Het verhaal steekt in ieder geval uitstekend in elkaar. De plot klinkt als één van velen, maar het verhaal is geen standaard thriller. Verre van zelfs. Lange tijd laat Lehane de lezer in het ongewisse en je gaat als vanzelf meepuzzelen met de hoofdpersonen. Pas op het einde komt er echt duidelijkheid. De veelbesproken twist vond ik alleen niet zo verrassend. Een soort Secret Window einde. Desalniettemin toont het einde wel aan dat Lehane de losse eindjes duidelijk en vrij plausibel aan elkaar schrijft.
Helaas was ik verder niet echt te spreken over de stijl van Lehane. Mij allemaal wat te surrealistisch en te bombastisch. Niet echt heel ergerlijk, maar hierdoor kwam ik nooit helemaal lekker in het verhaal te zitten. De dromen en de constante vergelijkingen met de oorlog was ik op den duur spuugzat.

Shutter Island steekt qua plot alleraardigst in elkaar, maar er zijn voor mij iets teveel ergernissen in dit boek te vinden om het echt als topper te markeren.

* * * ½

avatar van psyche
psyche (crew)
Afgelopen zaterdag de film gezien. Meestal lees ik liever eerst het boek en dan pas de verfilming, dat kan nu dus niet opgaan.
Ik ben in dit geval benieuwd naar de roman - beter of niet beter dan de film, ik vermoed het eerste ...

5,0
Toch maar eens in verder lezen zit op de helft de film is fantastisch goed,zul je wel merken als je mijn top 10 checkt op mm.

avatar van smoozycat
4,5
Spannend en mysterieus boek waar ik erg van genoten heb.

avatar van prikadel
5,0
Super goed boek! Erg spannend en je wordt helemaal op het verkeerde been gezet. Had het allemaal niet zien aankomen! Nu de film nog even kijken

avatar van John Frusciante
4,5
Na de film gezien te hebben werd ik toch wel erg nieuwschierig naar dit boek. Ik kende Dennis Lehane nog niet. Maar ik was wel bekend met de films 'Mystic River' en 'Shutter Island' die beiden gebaseerd zijn op de gelijknamige boeken van Lehane. De film ‘Shutter Island’ vond ik erg goed. En na het boek gelezen te hebben kan ik alleen maar mijn complimenten geven aan Martin Scorsese en zijn team. Die toch vrij dicht bij het oorspronkelijke verhaal zijn gebleven.

Maar wat een kennismaking met Dennis Lehane. Het verhaal is een geweldige mengeling van mystery, thriller en drama. De personages voelen levensecht aan en het is heerlijk om steeds op het verkeerde been te worden gezet. Omdat ik de film al had gezien wist ik natuurlijk al dat Teddy Daniels eigenlijk Andrew Laeddis is en dat hij de zoektocht naar de vermiste patient en het ontmaskeren van lugubere medische onderzoeken verbeeld om zo de waarheid weg te stoppen; Dat hij Andrew Laeddis is en dat hij zijn vrouw heeft vermoord omdat zij hun drie kinderen heeft verdronken.

Ik vind het eigenlijk best jammer dat ik eerst de film heb bekeken omdat ik nu niet honderd procent verrast kon worden door het einde. Het einde is volgens mij vrij duidelijk maar er kan wel over gespeculeerd worden. Is hij nu echt een patient of is hij toch het slachtoffer geworden van een complot , ik neig duidelijk naar het eerste.

Dennis Lehane heeft een erg boeiende schrijfstijl, al moest ik er pakweg de eerste twintig pagina's wel even inkomen, en hij heeft mij het hele verhaal door weten te boeien. Hij zet de personages erg realistisch neer, maar geeft toch duidelijk wat aanwijzingen naar de werkelijke gesteldheid van Teddy/Andrew . Ik ga zeker meer van Dennis Lehane lezen.

4,0
Zowel het boek gelezen als de film gezien. Hoewel de een de ander verraadt, konden ze mij allebei bekoren. Het boek, als origineel, beter, maar waar ik toch regelmatig zie waar een boekverfilming door de mand valt, is dat hier zeker niet het geval.

Lehane regisseert zijn verhaal uitstekend. Realistische personages, een spannende setting en het nodige mysterie zijn de driepoot onder het plot. Fantastische schrijver.

avatar van liv2
mafkeetels schreef:
Zowel het boek gelezen als de film gezien. Hoewel de een de ander verraadt, konden ze mij allebei bekoren. Het boek, als origineel, beter, maar waar ik toch regelmatig zie waar een boekverfilming door de mand valt, is dat hier zeker niet het geval.

Lehane regisseert zijn verhaal uitstekend. Realistische personages, een spannende setting en het nodige mysterie zijn de driepoot onder het plot. Fantastische schrijver.


En toch denk ik altijd bij het zien van de film 'was het dit, of beter,komaan mensen, kon dit echt niet beter, eigenlijk vind ik dat mensen met hun poten van boeken moeten afblijven. Waar haalt iemand eigenlijk het recht vandaan om een boek, met al zijn nuances, kleine en grote situaties, en vooral de grote gevoelens, samen te ballen in een een uur durend filmpje . Als lezer trek je uren uit, nee zelfs dagen, en verlies je jezelf in een boek, leef je mee met personages, denk je na over hun situatie, en zeg je na uren lezen, als je het boek toeslaat, god wat een goed boek was dit zeg. En dan vinden mensen het nodig om dit te 'verfilmen Neem nu 'der vorleser' goed boek, het duurt dagen als lezer om stilaan te begrijpen, mee te gaan, en je te verdiepen, dagen lang, uren en uren lees je en doe je moeite voor een boek.
En wat krijg je dan, een verfilming,van iets, van een klein fragment, met mensen die helemaal niet passen in je voorstelling, en meestal slecht acteren....Nogmaals , ik vind dat regisseurs zelf scenario's moeten schrijven maar vooral met hun poten van boeken moeten blijven.

avatar van HankMoody
Nou, als Scorsese je boek wil verfilmen dan zeg je daar geen nee tegen. Het is een eer als Scorsese dat wil doen. Plus de schrijver moet daar toestemming voor geven en krijgt daar natuurlijk geld voor. Dat terzijde zijn er ook boekverfilmingen die wel goed gelukt zijn.

avatar van Koios
5,0
Mysterieuze thriller, zeer goed verfilmd. Kort en krachtig: beide aanrader!

avatar van PROPAYNE
4,0
Geweldig boek, helaas film al lang geleden gezien en vond het jammer dat het nauwelijks afweek. Echt een aanrader!

avatar van thomzi50
4,0
De film had ik al gezien, en die lijkt hier inderdaad bijzonder veel op, maar toch stoorde dat me niet: Lehane weet heel goed hoe hij de spanning moet opbouwen, hoe hij de psychologie van het hoofdpersonage moet uitdiepen zonder dat het te nadrukkelijk wordt. Mijn enige kritiekpunt was het einde, dat na de 'onthulling' over Daniels' 'ware aard' enigszins voortkabbelt, ik had de spanning en uitdieping daar liever net nog een slag intenser gezien..

avatar van Dr Channard
4,5
Film nooit gezien en daar ben ik blij om. Wat een ijzersterke en verslavende thriller die je meezuigt in het verhaal van Teddy. Lehane schrijft waanzinnig goed, to the point met een vleugje fantasy. Vooral de dialogen zijn levensecht geschreven met de nodige verwarring van de personages (Wat? Hoezo?). Naarmate het boek vordert wordt het alsmaar interessanter. Aanrader! 4,5*

avatar van Jason82
4,5
Spannende thriller, met name ook vanwege de setting. Eiland, donkere en oude gebouwen en forten, gevangenen met ernstige psychische klachten, een afgelegen begraafplaats en een vuurtoren waar vermeende experimenten plaatsvinden. Als kers op de taart barsten de elementen los en raast de zwaarste orkaan in 30 jaar nietsontziend over het eiland. Geweldig!

Hoofdrolspeler Teddy is een sympathieke oorlogsveteraan, die samen met een tot dat moment voor hem onbekende andere veteraan op zoek moet naar een ontsnapte gevangene. De 2 mannen hebben onmiddellijk een klik, en ik als lezer ook met beide heren. Gemoedelijk keuvelen, zenuwen wat weglachen met elkaar, wat oude herinneringen met elkaar delen... kortom, datgene wat mannen vrij snel met elkaar doen, ook al kende je elkaar daarvoor nog niet. Langzaam maar heel zeker wordt je vervolgens een verhaal ingezogen waar niets is wat het lijkt.
Het verrassende einde verraste mij niet helemaal, want je voelt als lezer steeds meer aan waar het heen gaat...

Mooi boek, van genoten!

Bilal030
De film is echt goed. Veel boeken van deze auteur zijn verfilmd en vind ze vrijwel altijd heel goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:00 uur

geplaatst: vandaag om 15:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.