menu

De Helaasheid der Dingen - Dimitri Verhulst (2006)

mijn stem
3,93 (353)
353 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman / Streek/Familie

206 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Dimitri Verhulst keert terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren: en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Witten en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.

zoeken in:
avatar van ANDREO
4,5
HEERLIJK BOEK!
Wat een humor, wat een taal!
Vehulst heeft nog meer prachtige dingen geschreven.
Tracht alles van hem te lezen, het loont de moeite.
Andreo

Men is in Vlaanderen bezig met een verfilming.

3,5
Viel mij tegen. Lichtjes over het paard getild. Nou, zal wel aan mij liggen, zeker? Vind de helaasheid der dingen meer terug in bvb 'Schoensmeer' van Kris wollants...

avatar van omsk
3,5
Dat over het paard getilde begrijp ik wel. Soms is het wel erg karikaturaal met al die dronkaarden. Maar de stijl beviel me erg goed, ik ga me spoedig eens aan zijn andere boeken wagen.

4,5
Ik vond de personages wel geloofwaardig beschreven. Ik geloof in ieder geval dat zulke mensen echt bestaan.

avatar van TussenDeRegels
4,5
Ik herkende vooral de wat grauwe Vlaamse omgeving waarin het hoofdpersonage opgroeit.
Al ben ik zelf niet in armoede moeten opgroeien.
Boek dat ik in één ruk heb uitgelezen, en dat was jàààren geleden, geloof me!

4,5
Geweldig boek, heerlijk geschreven. Over een verfilming heb ik mijn twijfels, mensen moeten het boek gewoon lezen.

3,5
Vond het een boekje dat erg vlot las en door de opdeling in ongeveer op zichzelf staande hoofdstukjes, zeker ook een aanrader voor mensen die hun leesvoer niet in 1 keer verslinden.

Wel vind ik de eerste stukjes beter dan de stukjes naar het einde toe.
Toch vond ik het de moeite van het lezen zeker waard en als ik nog eens tijd heb, ben ik zeker van plan om nog werk van deze auteur te lezen.

avatar van Jasper
4,0
Vlot geschreven, maar toch boordevol poezie. Knap. Ook mooi is hoe Verhulst ongeloofwaardige personages geloofwaardig weet te maken. En toegegeven, kennen we allemaal wel niet ergens zo'n Potrel of Franky? Of ligt dat aan mij
Allez, sterk boek, al was het alleen al vanwege de plaatsnaam!

3,5
Ik heb bewondering voor de rijke woordenschat van deze schrijver, maar ik vind het ook erg grof. Daar hou ik niet van. Ik heb het boek onuitgelezen in de la gelegd. Helaas.

avatar van Grovonion2
Een boek niet uitlezen en bovendien nog niet erg waarderen en toch een score (van 3,5*) geven vind ik dan weer erg grof.

3,5
Grovonion2 schreef:
Een boek niet uitlezen en bovendien nog niet erg waarderen en toch een score (van 3,5*) geven vind ik dan weer erg grof.

Ik weet niet waarom jij dit zo uitlegt. Ik heb de algemene indruk die ik van deze schrijfstijl heb, beoordeeld met een 3,5. Uit een deel van het boek kan ik heel goed opmaken wat ik van een schrijfstijl vind. Mijn persoonlijke smaak heb ik geprobeerd buiten de beoordeling te houden, want ik kan toch een zeker vakmanschap waarderen terwijl het mijn persoonlijke smaak niet is. Had ik het boek uitgelezen was het punt misschien hoger uitgevallen (misschien ook wel lager). Maar het feit dat een schrijver mij niet kan boeien tot het einde is meegeteld in die 3,5. Ik zie het probleem niet.

avatar van Grovonion2
Tja, dat is net het punt waar jij en ik van mening verschillen.

Volgens mij beoordeelt men een boek ahv subjectieve persoonlijke mening nadat het volledig is uitgelezen. En niet omdat men de schrijfstijl na enkele hoofdstukken waardeert (en toch niet verder leest!) of omdat de schrijver nu eenmaal door de pers gewaardeerd wordt, of wat dan ook. 't is ook zeker niet de bedoeling je persoonlijke smaak uit de beoordeling te houden.

Bovendien is het een (on?)geschreven wet op boekmeter dat men een boek pas beoordeelt nadat men het uitgelezen heeft. Hoe kan het ook anders?

3,5
Grovonion2 schreef:

Bovendien is het een (on?)geschreven wet op boekmeter dat men een boek pas beoordeelt nadat men het uitgelezen heeft.

Zoals je zegt: dat staat nergens.

avatar van handsome_devil
4,0
Van de wikipagina van musicmeter weet ik wel dat er gewoon duidelijk op staat dat je niet mag stemmen zonder een album helemaal gehoord te hebben. Nu ging ik net de wiki van boekmeter bekijken, en daar kon ik zo 1-2-3 niks over het niet mogen bestemmen van boeken die je niet helemaal gelezen hebt vinden. Beetje raar, lijkt me een goed idee om van de ongeschreven regel ook hier gewoon een geschreven regel te maken

avatar van Micha
4,0
handsome_devil schreef:
lijkt me een goed idee om van de ongeschreven regel ook hier gewoon een geschreven regel te maken

Lijkt me niet meer dan logisch

avatar van eRCee
Lekker ongeschreven laten, wat mij betreft. Ik vind boeken op dit punt wat anders dan een album of film. Een boek van 500 pagina's kost je algauw 8 uur. Als je het echt waardeloos vindt en stopt met lezen is dat ook een oordeel. Daarop een stem baseren lijkt me gefundeerd genoeg. Hetzelfde geldt voor een boek waarin zaken je extreem storen (vloeken, seks, ik noem maar wat).

Laat het dus aan het oordeel van de gebruiker zelf over: als diegene een stem kan verantwoorden is het goed. Ongeschreven regels zijn daar ideaal voor.

avatar van divart
3,5
eRCee schreef:
Daarop een stem baseren lijkt me gefundeerd genoeg. Hetzelfde geldt voor een boek waarin zaken je extreem storen (vloeken, seks, ik noem maar wat).


Wat een leuke onzinnige discussie hierboven

Als ik RC goed begrijp mag ik op alle boeken stemmen waarvan ik op voorhand al weet dat het niets is.
Dus 0,5 * voor alle boeken van afrikaanse schrijvers (hou niet van negers), 0,5* voor alle kinderboeken (komt geen seks in voor). Of 0,5* stem voor alle Karl Mays ( heb een hekel aan cowboys).
Gaat wel lekker vlot zo .
Je mag natuurlijk best een mening hebben over een boek als je hem niet hebt uitgelezen (of helemaal niet hebt gelezen), maar je kunt er nooit op stemmen. Lijkt me duidelijk.

Dit boek van Verhulst leest trouwens wel lekker weg en is bij vlagen bijzonder komisch. Door de karikaturale stijl en uitvergrote situaties wordt het nergens echt aangrijpend of schrijnend maar ik weet ook niet of dat wel de bedoeling is. Als je toch van je alcoholverslaving af wil komen kan je beter Bukowski lezen.

avatar van thomzi50
3,5
Sterk boek waar eigenlijk helemaal niets op aan te merken valt. Het heeft een lekker tempo, is grappig, bevat mooie zinnen (maar wordt nergens overdreven) en vertelt ook nog eens een duidelijk én boeiend verhaal. Ik vond het echter in geen enkele categorie een echte uitblinker: het was grappig, maar ik ken grappigere boeken, het was mooi, maar ik ken mooiere boeken... en ga zo nog maar even door. Daarom slechts 3,5*, maar allicht als ik het in een betere bui ben nog eens een verhoging, want een sterk boek is het zeker.

avatar van Bassievrucht
4,5
Wauw, wat is die Verhulst een stilist zeg! Het wordt nergens overdreven, het is grappig, schrijnend, de karakterschetsen zijn prachtig en het verhaal wist mij naar het einde toe zelfs te ontroeren.

Alleen kan ik me in de verste verte niet voorstellen dat dit over hemzelf en zijn familie gaat. Wat is hier waar van? Zelf ken ik Verhulst niet, heb hem een keer op tv gezien, dat was onlangs, toen hij de Librisprijs in de wacht sleepte.

avatar van Dridge
4,0
Gisteren onder andere het stukje" Rondje van Frankrijk " gelezen , briljant , wat een ongelooflijk grappige slemppartij was dat!

3,0
Onmiskenbaar Vlaams: het idioom van de schrijver, de naturalistische traditie om over het "sop van de riool" te schrijven ...
Humoristisch en literair bij wijlen ...

avatar van mjk87
3,5
Een mooie schets van een Vlaams dorp. Soms goor, soms confronterend, en vooral genadeloos. Zowel het positieve als het negatieve van het boek. Zelfs met de ik-figuur kon ik niet heel erg meeleven, en zeker niet met zijn famillie leden. Duidelijk niet mijn wereld (en dan heb ik het niet enkel over alcoholisme).
In hoeverre het verhaal volledig waar is, vraag ik me af. In hoeverre alle personages echt zo waren en zo handelden. Een alcoholist is niet trots, zeker niet dat die aan drankwedstrijden meedoet. Misschien wat aangedikt, misschien humor, maar dat zag ik daar niet in.
Wel vol andere humor die ik wel zag, enkele mooie anekdotes en erg prettig geschreven. Ook spreekt dit boek hoop uit, dat het met iedereen nog goed kan komen. Maar anderen zullen daarentegen na jaren nog niet veranderen. Het einde was duidelijk sterker en meelevender dan de rest van het boek, al vond ik Dimitri daar echt een zak. Maar toch leefde ik mee, heel apart.

2,5
Slecht is wat anders ,goed ook.Wat anekdotes en dsan weliswaar goed vertellen maar nergens diepgang ook niet als vader na een verschrikkelijke maar geslaagde ontwenningskuur terug tuis is en hervalt.Hopelijk is zijn analyse van "verzamelaars"niet gemeend want dat slaat nergens op

4,5
bril10 schreef:
Hopelijk is zijn analyse van "verzamelaars"niet gemeend want dat slaat nergens op


Je zit zeker nog in de ontkenningsfase

avatar van liv2
3,5
Het is mij toch niet helemaal duidelijk waarom dit boek zo'n hype is geworden. Heel leuk en vermakelijk geschreven, het verveelt geen seconde maar ik had er zo veel meer van verwacht . Misschien waren mijn verwachtingen te hoog. Na al die lovende superlatieven, waarmee dit boek in de pers overladen werd, verwachtte ik echt een meesterwerkje te lezen. Niet dus.

4,0
Dit boek is een absolute aanrader. Het leest als pulp, maar is prachtige literatuur. Ondanks de grofheid van personages en gebeurtenissen wordt alles met een prachtige verfijndheid geschreven. Er zitten veel zinnen/alinea's in waarvan de schoonheid je blijft pakken. Jaloezie komt naar boven, potverdikke.. om zo te kunnen schrijven.

4,0
Zeer vermakelijk boek om te lezen.

Het eerste deel niets anders dan humoristische beschrijvingen van een vergangelijk, zelfs marginaal dorp, waarin zatte, leuke gebeurtenissen zich voortdoen die voor beschaafde mensen buiten het boekje staan.

Maar wat zijn beschaafde mensen?

Mensen zoals Franky, die alles hebben op hun droom waar te maken, maar er niet in slagen om zich toch voor 1 keer te amuseren?

Toch gaat mijn voorkeur toch vooral naar het tweede deel van het boek, waar Dimitri als het ware "ontbruint" wordt, waarmee ik wil zeggen dat hij dat marginaal hol ontvlucht heeft (mede door de knappe vrouw.

Precies door die vlucht uit zijn geboortedorp beseft hij precies zelf wat het is om in een "normale, beschaafde" wereld te leven. En of hij er nu gelukkig mee is of niet, stiekem verlangt hij toch wel naar de tijden van weleer, toen hij klein was.


Ook de verandering van de vader, die een ferme ontnuchteringskeur achter de rug heeft, en zijn huis opnieuw bezoekt, spreekt me zeer aan.
Wordt hij daar nu werkelijk beter van? Is het werkelijk nuttig om je als een andere persoon voor te doen voor de buitenwereld, alhoewel je weet dat jezelf er doodongelukkig van wordt, om juist niet jezelf te zijn?

Dit alles wordt door Dimitri Verhulst op een zeer indrukwekkende diepgaande stijl neergepend, in symbiose met prachtige zinsbouw
en vlagen van soms wel(overdreven) cynische tot humoristische fragmenten.


Een boek die moest geschreven worden, die naar mijn mening er nog niet was. Deze zal mij nog lang bijblijven, en is tevens een interessant discussieonderwerp over onze moderne(?) maatschappij.

avatar van liv2
3,5
Ceeda7 schreef:
Zeer vermakelijk boek om te lezen.

Het eerste deel niets anders dan humoristische beschrijvingen van een vergangelijk, zelfs marginaal dorp, waarin zatte, leuke gebeurtenissen zich voortdoen die voor beschaafde mensen buiten het boekje staan.

Maar wat zijn beschaafde mensen?

Mensen zoals Franky, die alles hebben op hun droom waar te maken, maar er niet in slagen om zich toch voor 1 keer te amuseren?

Toch gaat mijn voorkeur toch vooral naar het tweede deel van het boek, waar Dimitri als het ware "ontbruint" wordt, waarmee ik wil zeggen dat hij dat marginaal hol ontvlucht heeft (mede door de knappe vrouw.

Precies door die vlucht uit zijn geboortedorp beseft hij precies zelf wat het is om in een "normale, beschaafde" wereld te leven. En of hij er nu gelukkig mee is of niet, stiekem verlangt hij toch wel naar de tijden van weleer, toen hij klein was.


Ook de verandering van de vader, die een ferme ontnuchteringskeur achter de rug heeft, en zijn huis opnieuw bezoekt, spreekt me zeer aan.
Wordt hij daar nu werkelijk beter van? Is het werkelijk nuttig om je als een andere persoon voor te doen voor de buitenwereld, alhoewel je weet dat jezelf er doodongelukkig van wordt, om juist niet jezelf te zijn?

Dit alles wordt door Dimitri Verhulst op een zeer indrukwekkende diepgaande stijl neergepend, in symbiose met prachtige zinsbouw
en vlagen van soms wel(overdreven) cynische tot humoristische fragmenten.


Een boek die moest geschreven worden, die naar mijn mening er nog niet was. Deze zal mij nog lang bijblijven, en is tevens een interessant discussieonderwerp over onze moderne(?) maatschappij.


Sorry, een boek dat er nog niet was en moest geschreven worden? goh,er is al veel geschreven geweest en zeker beter.... Dit is dan het magnus opus? een 'maatschappij omverwerpend ' manuscript dat een interressant discussieonderwerp ter berde brengt over onze moderne samenleving? Komaan zeg...even serieus blijven

4,0


Sorry, een boek dat er nog niet was en moest geschreven worden? goh,er is al veel geschreven geweest en zeker beter.... Dit is dan het magnus opus? een 'maatschappij omverwerpend ' manuscript dat een interressant discussieonderwerp ter berde brengt over onze moderne samenleving? Komaan zeg...even serieus blijven


Lees goed: die naar mijn mening er nog niet was. Kvind weinig vergelijkbare boeken die ik heb gelezen, die dit standpunt vanuit een ludieke, tragikomische manier beschrijft.

Geen fan van Verhulst?

Gast
geplaatst: vandaag om 19:12 uur

geplaatst: vandaag om 19:12 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.