menu

De Helaasheid der Dingen - Dimitri Verhulst (2006)

mijn stem
3,93 (353)
353 stemmen

Nederlands
Autobiografische Roman / Streek/Familie

206 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Dimitri Verhulst keert terug naar zijn geboortegrond in Reetveerdegem. We maken kennis met zijn vader, Pierre, die zijn paar uur oude zoontje in een postzak op zijn fiets langs alle kroegen van het dorp rijdt om hem aan zijn vrienden te tonen; zijn grootmoeder, wier nachtrust al te vaak verstoord wordt door de politie als die weer eens een van haar dronken zonen thuis komt afleveren: en niet te vergeten de werkloze nonkels Potrel, Witten en Zwaren, voor wie een wereldkampioenschap zuipen het hoogst haalbare is en die leven volgens het adagium 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'.

zoeken in:
avatar van aslan
ik ben hier best wel benieuwd naar... moet hier dringend 'ns naar op zoek... wie heeft wat meer info over dit boek/deze auteur?

5,0
dit boek zal zeker een hoge plaats hebben in mijn top 10. Het is grappig en toch serieus. Het hele verhaal lijkt overdreven maar er zijn inderdaad wel mensen die zo leven. ik vind het een aanrader, al moet je er wel voor zijn, denk ik

avatar van donnie darko
4,0
Ik ga het zeker eens lezen, Angwantibo. Dank je voor de tip. Maar het is wel moeilijk te vinden in de bib. Het is nogal populair op dit moment, maar later zal ik het zeker eens lezen.

5,0
ik dacht ook dat het boek redelijk veel gelezen was, maar aangezien ik de enige van de 300 hier ben die erop gestemd heeft... Het boek is ook wel nog maar een half jaar uit...

avatar van Paalhaas
Mooie titel.

avatar van donnie darko
4,0
Paalhaas schreef:
Mooie titel.


Inderdaad mooie titel, die mij ook direct aanspreekt.

avatar van Martin Van K
4,0
Heb het boek net gelezen, ik was verbaasd dat het al op deze site stond
Zeker een aanrader: te lezen met een lach en een traan!

avatar van donnie darko
4,0
Ik ga er vandaag in beginnen, denk ik. Ben zeer benieuwd.

5,0
het boek gaat ook verfilmd worden, heb ik net ontdekt...
uit de standaard :
BRUSSEL - De jonge Vlaamse cineast Felix van Groeningen gaat de nieuwe roman van Dimitri Verhulst, 'De helaasheid der dingen', verfilmen. Dat hebben filmproducent Dirk Impens en uitgeverij Contact bekendgemaakt.

avatar van donnie darko
4,0
Angwantibo schreef:
het boek gaat ook verfilmd worden, heb ik net ontdekt...
uit de standaard :
BRUSSEL - De jonge Vlaamse cineast Felix van Groeningen gaat de nieuwe roman van Dimitri Verhulst, 'De helaasheid der dingen', verfilmen. Dat hebben filmproducent Dirk Impens en uitgeverij Contact bekendgemaakt.


Felix van Groeningen? Oh, dat is zeker niet slecht.

Nou, ik vind het boek dus wel goed, hoor. Zeer plezante passages in het boek, maar toch ook een paar passages die mij minder boeiden. Het hoofdstukje over de Ronde van Frankrijk vond ik veruit het beste en de laatste discussie over de cd-hoes van Anthony and the Johnsons vond ik ook grappig, maar voor de rest vond ik het gewoon allemaal te kort, het boek had van mij zeker nog 100 pagina's langer mogen duren, en daarom mis ik een beetje diepgang omdat je er nogal rap door bent.

3.5* voor een zeer leuk boek, dat echter helemaal niet weet te ontroeren, en toch ook soms wel een beetje walging oproept. Dimitri Verhulst lijkt me gewoon helemaal geen aangenaam persoon met als verschrikkelijkste zin in het boek de zin waarin hij zegtdat hij een vreugdekreet moeilijk zou kunnen onderdrukken wanneer zijn kind uiteindelijk verminkt of zelfs dood geboren zou blijken. Wees maar eens het kind van die vent. Ik zou het boek als ik Joeri was, niet willen lezen.

Edit: bij nader inzien verdient het boek toch wel een kleine 4*.

5,0
donnie darko schreef:

...dat echter helemaal niet weet te ontroeren, en toch ook soms wel een beetje walging oproept...


volgens mij moeten bepaalde passages uit het boek niet al te letterlijk genomen worden. Ik heb eens ergens gelezen dat bij bijvoorbeeld dit stuk zeer zeker tussen de regels gelezen moet worden. Hij heeft het hier vooral over De omstandigheden waarin het kind geboren zal worden, in een gezin zonder liefde en dat soort zaken... denk ik

avatar van donnie darko
4,0
Ja, oke, maar in het HUMO-artikel zei hij toch ook wel dingen die zeker niet tussen de regels moesten worden gelezen. Bovendien heb ik hem al meerdere malen op tv gezien, vandaag weeral op de zevende dag, en ik vind het echt zo'n kwal en echt zo geen aangenaam persoon, dat ik zijn boek echt nooit geweldig ga kunnen vinden. Tom Lanoye daarentegen schrijft een gelijkaardig boek(wat wel ook veel beter geschreven is) namelijk kartonnen dozen, en daar ben ik helemaal voor verkocht. Dat komt waarschijnlijk omdat het in mijn ogen gewoon zoveel meer te bieden heeft, maar ook omdat ik niks tegen Tom Lanoye heb.
Dit wou ik even kwijt.

5,0
net ontdekt dat het boek genomineerd is voor de AKO literatuurprijs. :
De genomineerde Vlamingen en hun boeken zijn Dimitri Verhulst met "De helaasheid der dingen", Joris Note met "Hoe ik mijn horloge stuksloeg" en Stefan Brijs met "De Engelenmaker". De Nederlandse genomineerden zijn Hans Münstermann met "De bekoring", Frits Van Oostrom met "Stemmen op schrift" en Christiaan Weijts met "ART. 285b".

avatar van donnie darko
4,0
Dan mag de engelenmaker het wel winnen, maar ik heb wel maar twee boeken van de lijst gelezen.

5,0
Staat vanboven op mijn lijst om lezen,
vooral omdat het fictieve verhaal plaats vindt in een fictief dorp, maar dat wel heel hard aanleunt bij Aalst

avatar van gertjan P.
4,5
Ik vind het feit of iemand een aangenaam persoon is of niet, geen criterium voor het mooi vinden van zijn werk. Hermans was niet echt een aangenaam persoon, Kees van Kooten wel; nou??? Zetten we tegenover 'De donkere kamer van Damocles' '40' of 'Modernismen'?

5,0
gertjan P. schreef:
Ik vind het feit of iemand een aangenaam persoon is of niet, geen criterium voor het mooi vinden van zijn werk.


inderdaad, helemaal mee eens.

5,0
na genomineerd te zijn geweest voor de AKO literatuurprijs nu ook voor de Libris literatuurprijs...
Samen met deze anderen :

Gerbrand Bakker - Boven is het stil, Cossee
Fleur Bourgonje - Aurora Australis, De Arbeiderspers
Remco Campert - Het satijnen hart, De Bezige Bij
Louis van Dievel - De Pruimelaarstraat, Houtekiet
Arnon Grunberg - Tirza, Nijgh & Van Ditmar
Maarten 't Hart - Het psalmenoproer, De Arbeiderspers
Natalie Koch - Streken, Querido
Tom Lanoye - Het derde huwelijk, Prometheus
Willem G. van Maanen - Heb lief en zie niet om, De Bezige Bij
Marcel Möring - Dis, De Bezige Bij
Ilja Leonard Pfeijffer - Het ware leven, een roman, De Arbeiderspers
Bas van Putten - Drijfjacht, De Arbeiderspers
Sana Valiulina - Didar & Faroek, Meulenhoff
Dimitri Verhulst - De helaasheid der dingen, Contact
Dimitri Verhulst - Mevrouw Verona daalt de heuvel af, Contact
Robbert Welagen - Lipari, Nijgh & Van Ditmar
L.H. Wiener - De verering van Quirina T., Contact
Willem van Zadelhoff - Holle haven, Meulenhoff/Manteau

avatar van donnie darko
4,0
Angwantibo schreef:
(quote)


inderdaad, helemaal mee eens.


Ik vind dat je dat wel mag zijn als het over een autobiografische roman gaat.

5,0
al is het nu autobiografisch, het maakt toch niet uit of het personage in het boek bestaat of niet. Ookal zou de hoofdpersoon irritant zijn en de schrijver ook, dat maakt toch nog steeds geen enkel verschil over het literair talent of de goedheid van het boek.

avatar van JJ_D
4,0
Publieksprijs Gouden Uil 2007...

avatar van donnie darko
4,0
Was ook wel te verwachten. Dit boek is nu eenmaal meer over de toonbank gegaan dan alle andere boeken. Het was deze of Tom Lanoye die die prijs in ontvangst ging nemen, want het zijn natuurlijk ook bijna altijd belgen.

Gajarigon
donnie darko schreef:

Nou, ik vind het boek dus wel goed, hoor. Zeer plezante passages in het boek, maar toch ook een paar passages die mij minder boeiden. Het hoofdstukje over de Ronde van Frankrijk vond ik veruit het beste
3.5* voor een zeer leuk boek, dat echter helemaal niet weet te ontroeren, en toch ook soms wel een beetje walging oproept.


Hiermee ben ik het eens, alleen geef ik een 3*. Het einde was niet sterk genoeg om meer te verdienen.

nicolas
Net uitgelezen. Goed verhaal: mooi geschreven, rechtuit, hij houdt zich niet in en naargelang het einde nadert zie je ook Dimitri zelf veranderen van jongen naar tiener naar volwassene en uiteindelijk naar vader. Wat zou er met zijn vader gebeurd zijn nadat hij uit de ontwenningskliniek kwam en naar het café is gegaan? Wanr daarover wordt toch niets meer gezegd? Hij kwam gewoon niet meer thuis en op het einde is hij dood...
4,5*

avatar van Dexter
5,0
nicolas schreef:
Wat zou er met zijn vader gebeurd zijn nadat hij uit de ontwenningskliniek kwam en naar het café is gegaan?

Zijn vader is de eerste de beste keer weer gewoon aan het zuipen geslagen. En elders in het boek werd volgens mij gezegd dat zijn vader aan kanker is overleden (iets staat me bij van longkanker?.

avatar van andreas
4,0
donnie darko schreef:
Dan mag de engelenmaker het wel winnen, maar ik heb wel maar twee boeken van de lijst gelezen.


De engelenmaker is zo ongelofelijk doorsnee. Geen slecht verhaal en vlotjes geschreven, maar daar stopt het dan ook. Dimitri Verhulst doet meer: hij is niet alleen echt grappig, maar weet via de humor zijn eigen schrijnend verhaal wonderbaarlijk te relativeren.

En plus, wie door de vermeende hartvochtigheid van het hoofdpersonage (de schrijver zelf) diens gevoeligheid niet ziet, kan ik alleen een behoorlijk onvolmaakt lezer noemen. Zonder de minste sensitiviteit voor de bijwijlen tragische en berustende ondertoon van Verhulst.

Overigens: ik heb de man nooit op tv gezien. Misschien vond ik het boek daarom beter? Belachelijk! Kan er vanaf nu komaf gemaakt worden met dergelijke debiele vooringenomenheden? Dank.

avatar van Arno
4,0
Ik heb het boek vorige week gelezen. Uiteindelijk was het niet het meesterwerk dat ik verwacht had. Op school had ik het hoofdstuk over de plaspas gelezen, erg grappig vond ik dat, maar eigenlijk wordt het op den duur wat eentonig. Knap natuurlijk hoe Verhulst de toch wel wrede en platvloerse toestanden zo mooi en deftig weet te verwoorden, maar het gaat ieder keer weer over dat zuipen en drinken. Na een pagina of honderd weet ik het wel
Het beste verhaal vond ik dat over Potrel die de Tour de France voor zuipers origaniseert. Hoe zielig dat oma denkt dat hij echt fietst, en daarom een dure racefiets voor 'm koopt. Hij verkoopt zijn fiets door aan een handelaar in oud ijzer en koopt met het geld pinten voor zijn wedstrijd Verder vond ik ook het stuk over het afkicken van de vader lang niet slecht.
Al bij al toch nog een welverdiende 4/5.

avatar van JJ_D
4,0
Met 'De Helaasheid der Dingen' rekent Dimitri Verhulst af met zijn tragische jeugd, en dat via een boek dat meer leest als een grote grap dan als een waargebeurd feitenrelaas. En die geestige aanpak is een goede keuze: het is de humor die de (inhoudelijk zware) 200 bladzijden dragelijk maakt; het is de taal die nu eens ontwapenend eerlijk is, dan weer verbijsterend poëtisch.
Verhulst maakt niet te fout te zwelgen in zijn eigen leed, maar vertelt zijn verhaal keihard en verdringt zichzelf naar de achtergrond. Daardoor krijg je een eerlijk boek, dat primair een dolkomische marginale familie beschrijft (vooral in deel 1), en slechts secundair de inpakt van zijn nefaste jeugd op zijn eigen leven weergeeft (vooral naar het einde toe).
Om die reden voelt 'De Helaasheid der Dingen' niet altijd even uitgebalanceerd aan, maar biedt het mogelijkheden om een bepaald personage definitief te laten rusten als de auteur dat wil. Het feit dat het alcoholprobleem van zijn vader aansleept wordt bijvoorbeeld sterk geïnsinueerd, maar nergens letterlijk neergeschreven, wat de pijn van Verhulst op een niet literaire manier toch dicht bij de lezer brengt.
Een emotionele, maar vooral hilarische vertelling. Respect dat Verhulst dit van zich af heeft kunnen schrijven...
4*

4,5
Wat een boek

Een heerlijke komische terugblik van iemand die in een soort Tokkie gezin is opgegroeid. Het geheel voelt dan ook nergens geforceerd aan, het is allemaal heel echt en natuurlijk. Maar wat dit boek maakt, vind ik, is de stijl. Ik weet niet zo goed hoe ik stijl kan omschrijven, daarom maar een voorbeeldje: 'Maar ik wou even alleen zijn met mijn grootmoeder, voor het laatst. In een cafetaria vol lekkende mensen, en jengelende kinderen die andere bezoekers hadden meegebracht, ter compensatie, of om er de nadruk op te leggen dat het leven van de oude doorgegeven was, als stokjes in een eeuwige estafette waar niemand de zin van kent maar waar men zich aan vastklampt in de grote helaasheid der dingen'.

En in het hele boek formuleert Verhulst zijn observaties op zo'n grandioze manier. Hulde 4,5 sterren

avatar van cortez
5,0
Positief verrast door dit boek... De gitzwarte, vaak cynische
humor (vooral in het tweede deel) en het knappe woordgebruik
van Verhulst weet ik helemaal te appreciëren.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:29 uur

geplaatst: vandaag om 19:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.