menu

Il Pendolo di Foucault - Umberto Eco (1988)

Alternatieve titel: De Slinger van Foucault

mijn stem
3,98 (89)
89 stemmen

Italiaans
Historisch / Thriller

661 pagina's
Eerste druk: Bompiani, Milano (Italië)

Drie redacteuren van een uitgeverij in Milaan raken door manuscripten die zij onder ogen krijgen onafwendbaar verstrikt in de gedachte dat er iets onvoorstelbaars gaande is op deze wereld. In een tijd waarin de ratio en de automatisering hun triomfen vieren, beginnen zij verbanden te leggen tussen Tempeliers, partizanenstrijd, Braziliaanse umbanda's, Rozenkruisers, computers, vrijmetselaars, stripfiguren en kabbala. Ze komen tot de ontdekking dat werkelijk alles met alles samenhangt. Het lijkt een spel, tot de eerste dode valt... Opgejaagd door het huiveringwekkende besef dat de geschiedenis slechts een complot, een samenzwering van mysterieuze krachten is, worden ze steeds verder meegesleurd in hun toch langs de aftocht van de werkelijkheid.

zoeken in:
avatar van Freud
5,0
Ik heb het boek nu net voor de derde keer uitgelezen, en voor mij staat het vast: het is en blijft een van de allerbeste boeken ooit geschreven.
Ja, het is veel te moeilijk en Eco overdrijft enorm in zijn woordgebruik, name dropping en verwijzingen naar weet ik veel welke historische figuren waar niemand behalve hijzelf ooit van gehoord heeft. Als ergens voor de grap de naam sator Arepo opduikt, dan moet je maar weten dat dat een knipoog is naar de middeleeuwse superpalindroomzin sator Arepo tenet opera rotas bijvoorbeeld, en zo komen er werkelijk honderden dingen voorbij tijdens het lezen van dit boek, zodat je niet anders kunt dan je erbij neerleggen dat je meestal gewoon niet weet waar het over gaat.
Maar voor het onderwerp van dit boek is dat eigenlijk ook noodzakelijk: de diabolici die erin worden opgevoerd doen ook niet anders dan verbanden zoeken tussen de meest vergezochte feiten en gegevens, en het boek zelf is niet meer dan een geniale parodie hierop, die op zijn beurt uitloopt in een verbluffend plan waar je als lezer zelf de kriebels van krijgt en dat je ondanks alles toch serieus begint te nemen, en dan uiteindelijk op het einde, nu ja, dat moet je zelf maar ontdekken dan . Maar de overdreven stapel van historische en pseudohistorische feiten is ook gewoon nodig om Eco te doen bereiken wat hij wil: namelijk dat je als lezer zelf de bomen niet meer kunt onderscheiden, en hem kritiekloos volgt in zijn eigen 'plan'. Een plan dat in het verhaal zelf meermaals meesterlijk wordt onderuitgehaald, maar dan op momenten dat je als lezer helemaal mee bent en gewoon niet meer wilt geloven dat het niet klopt .
Je kunt het boek soms verwijten dat het veel te hermetisch is geschreven, maar op andere momenten blijkt dat Eco echt wel meer in zijn mars heeft: de relatie tussen Casaubon en zijn vriendin wordt erg mooi weergegeven, romantisch, humoristisch en vertederend, en hoewel Casaubon als personage bewust vaag is gelaten, wordt het personage van Belbo dankzij strategische flashbacks prachtig getypeerd. Eco is een meesterverteller, dat blijkt zelfs uit zijn theoretische werken (waarin hij altijd geweldig goede en lang uitgewerkte voorbeelden weet te geven), en ook in dit boek zijn er genoeg momenten waarop hij zijn talent tentoon spreidt. Dat hij zich soms beperkt tot een opsomming van droge historische feiten heeft te maken met de complexiteit van zijn verhaal: er is gewoon geen tijd om alles uitgebreid te behandelen. Ter vergelijking: het bewuste verhaal uit The Da Vinci Code over Jezus en Maria Magdalena wordt op welgeteld veertien regels afgehandeld. Als een mopje tussendoor.

avatar van BlueVelvet
4,0
Poe, dit was geen makkelijk boek; dat werd wel al duidelijk uit de berichten hierboven. Een van de meest complete, grootse boeken die ik gelezen heb. Citaat op de achterkant: "De Slinger van Foucault is een filosofisch bouwwerk, een boek over boeken, over taal en geschiedenis, het is een zeer fijnzinnige psychologische roman met soms verbazingwekkend frivole erotische passages, daarbij vaak ook nog heel humoristisch en heel spannend"

Ik dacht dat ik een redelijke woordenschat had, maar wat je in dit boek toch tegenkomt. De vertaler zal het lastig gehad hebben. Ogief, allusief, archont, emanatie, prioraat, patina, tailleur, cubiculum, sefira, nimbus, serafijns, sefirotisch, spirocheten; zomaar een greep uit 10 bladzijden. De ene na de andere ongeoorloofd lange, uitweidende zin onderverdeeld in tientallen bepalingen van gesteldheid, uitgebreide beschrijvingen en wat dies meer zij.
Inderdaad een boek voor taalliefhebbers, geschiedenisliefhebbers en romantici. Zoals reeds besproken zijn sommige verhalen veel te lang, irrelevant en oninteressant. Dat moet je op de koop toenemen. Het werkt, want hoe oninteressant ook, het is prachtig.
Iedereen vindt wel iets wat hem aanspreekt of waarvan hij iets afweet. Zo ben ikzelf natuurkundestudent, en alle stukken hierover – inclusief de Slinger – spraken me aan en klopten. Dit zorgt ervoor dat andere onderwerpen “ook wel waar zullen zijn”. Hoeveel heeft Eco niet ingelezen, hoeveel kennis heeft die man?
Verder zijn er simpelweg prachtige, surrealistische scenes, waar je geheel in gezogen wordt (zoals de occulte avond met Ampara, met bezwerende dans, zang en geuren).

Al met al heb ik met nét iets te vaak verveeld, en was er soms een iets te groot contrast tussen de mooie en minder mooie stukken, om een erg hoge score te geven. Ik moet het nog een keer herlezen, maar je zult begrijpen dat ik het eerst maar eens een hele tijd moet laten bezinken

avatar van cortez
4,5
Wat een groots werk is dit! Gezien het onderwerp en het verhaal, vind ik dat Eco z'n boek quasi perfect heeft opgebouwd. Als lezer krijg je echt het gevoel in een heel moeilijke, mystieke wereld te komen, waar je zelf niets van snapt. Het constant aanhalen van feitjes en naampjes laat de lezer verdrinken in een poel van kennis en het enige wat een beetje houvast biedt, is de 'logica' van het plan.

Ook is het een verademing om plots Lia te horen spreken, die de rationele geest weer geruststelt. En de wijze waarop ze het doet, is buitengewoon mooi en onschuldig.

Ofschoon ik het boek volledig geslaagd vind in z'n opzet, heb ik wel het gevoel dat het pure leesplezier hier wat voor moet inboeten. Daarentegen weet je dat het mààr zo verteld kon worden (cf. Da Vinci Code ofzo). Een beetje alsof je een David Lynch film bekijkt.

avatar van Chungking
3,5
Freud schreef:
Ja, het is veel te moeilijk en Eco overdrijft enorm in zijn woordgebruik, name dropping en verwijzingen naar weet ik veel welke historische figuren waar niemand behalve hijzelf ooit van gehoord heeft... zo komen er werkelijk honderden dingen voorbij tijdens het lezen van dit boek, zodat je niet anders kunt dan je erbij neerleggen dat je meestal gewoon niet weet waar het over gaat.
Maar voor het onderwerp van dit boek is dat eigenlijk ook noodzakelijk: de diabolici die erin worden opgevoerd doen ook niet anders dan verbanden zoeken tussen de meest vergezochte feiten en gegevens, en het boek zelf is niet meer dan een geniale parodie hierop...


Het boek is inderdaad absoluut meesterlijk geconstrueerd, en voor de eruditie van Eco kan je alleen maar bewondering hebben - net zoals voor zijn (schijn)poging om de wereldgeschiedenis te herschrijven via het plan.
Maar dat maakt het jammer genoeg nog niet meteen een goed boek. Wat mij betreft zaten er bv. tal van overbodige passages in en had het verhaal echt wel wat toegankelijker mogen zijn. De eerste pakweg 30 pagina's alleen al lijken wel een poging om zoveel mogelijk lezers af te schrikken met ingewikkelde zinnen (zie bv. zin 3) en woorden waar je nog nooit van gehoord hebt. Bovendien vond ik de kern van het plan zelf niet geloofwaardig: een geheim verspreiden over verschillende groepen in verschillende landen en dit gedurende 600 jaar in stand proberen houden is sowieso gedoemd om te mislukken... Napoleon en Hitler erbij betrekken was ook zoiets van, tsja: 'crackpot theory'

De slinger sloeg wat mij betreft wat te ver door dus
Een indrukwekkende maar niet echt voldoening gevende leeservaring.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:00 uur

geplaatst: vandaag om 02:00 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.