menu

Sexing the Cherry - Jeanette Winterson (1989)

Alternatieve titels: Kersen Kruisen | Kersen Sexen

mijn stem
5,00 (1)
1 stem

Engels
Fantasy / Sprookje

160 pagina's
Eerste druk: Bloomsbury, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Jordan is een weeskind dat door "Dog Woman" ergens in het midden van de 17e eeuw uit de Theems wordt gevist. "Dog Woman", een groteske figuur met buitensporige afmetingen, leeft met vijftig vechthonden aan de Theems. Zij en Jordan vormen een aandoenlijk gezin, twee verstotenen die hunkeren naar liefde. De vrouw en de jongen 'zien' en herinneren zich gruwelijke en fantastische verhalen, en zij worden op hun beurt, 'herinnerd' door twee mensen in Londen anno 1990.

zoeken in:
avatar van Gizzmann
5,0
Erg zonde dat bij dit zeer aangename boek nog geen berichten stonden. Zou het zo aan iedereen aanraden, al is het lastig om kort aan te geven om wat voor een boek het hier gaat.
Zelf wist ik dat om eerlijk te zijn ook niet toen ik eraan begonnen was. Het is misschien leuk om te zeggen dat de manier waarop ik aan deze titel gekomen ben via een Amerikaans forum was nadat ik foto's van een van mijn kunstprojectjes had geplaatst. In deze bewuste fotoserie was een ananas te zien is die probeert te integreren in de Nederlandse samenleving (en een gevoel van eenzaamheid weergeeft). Van een van de users kreeg ik te horen dat de foto's haar deden herinneren aan dit boek...

Ze vertelde me dat het ontdekken van nieuwe fruitsoorten in het 17e eeuws Engeland een grote rol speelde en dat ik het ook moest lezen. Nou ben ik toevallig iemand die dit soort tips altijd heel letterlijk neemt (ze was verbaasd toen ik uit eindelijk het boek ook daadwerkelijk in huis gehaald had) en ging naar verdere informatie opzoek met in gedachten dat dit een boek was over historische feiten. Hier op Boekmeter kwam ik er pas achter dat het om een fantasy/sprookjesboek ging. En dat dan met een plot omschrijving die het mij alleen nog maar meer onduidelijkheden gaf wat voor een boek het nou betrof.
Na hem bij een plaatselijke boekhandel besteld te hebben en het eindelijk in mijn handen had was ik ineens van de veronderstelling dat dit een echt 'vrouwenboek' zou moeten zijn, tenminste zo zag de omslag eruit en daarbij was de persoon die mij dit boek had aangeraden immers ook een vrouw, evenals de auteur. Vooraf staan er in het boek eerst ook nog een aantal recensies die eigenlijk ook allemaal iets anders over het boek te vertellen hebben, al geven ze achteraf gezien juist best goed weer wat je verwachten kan, want het klopt allemaal.

'Toads which sing madrigals, dancing princesses who fly from their towers at night, a house that is all ceilings and no floors - Jeanette Winterson's Sexing the Cherry is packed with strange and wonderful things'
'But to suggest that the novel is set in any period or place would give a false impression, for Winterson wants to question customary thinking about what time is...'
'Jeanette Winterson is as eager to rage at the human condition as any skinhead in a shopping mall, but, instead of roaring and nutting at random, she expresses her fury in one of the rarest and most unsettling of all literary genres - Gothic farce...'


Zomaar wat zinnen uit de recensies die in het boek gedrukt staan, en ze kloppen alle drie. Het boek valt onder het genre magisch realisme en mixt historie met sprookje. Het heeft daarnaast ook nog een behoorlijk punk randje en word onderbroken door filosofische kwesties. De vertelstijl is erg mooi en poëtisch, de verhaalopbouw is redelijk ongewoon. Twee personen vertellen hun verhaal en wisselen elkaar steeds af, maar er word ook plaats gemaakt voor een aantal sprookjes en kanttekeningen van filosofische aard. En wanneer je niet precies weet wat te verwachten zit er ook een mindfuck waardige plotwending in het verhaal, al is het de vraag of dit boek vanaf het begin niet al een mindfuck op zich is. Dat is ook de reden dat ik niet teveel over het plot wil vertellen, het is denk ik het beste om een beetje blanco de wereld van dit boek in te duiken.

Gelukkig ben ik zelf nooit bang voor dingen die eigenlijk "alleen voor vrouwen" zouden moeten zijn, sterker nog, op een gekke manier hebben dat soort zaken juist op mij een bepaalde aantrekkingskracht. Dat is dan ook de reden dat ik absoluut niet terugdeinsde en met die gedachten ben begonnen waar ik achteraf natuurlijk zeer blij mee was.
Een echt vrouwenboek is dit absoluut niet, maar toch staat 'de vrouw' zeer centraal, of in ieder geval wel in vergelijking met de man. Of misschien is het wel de bedoeling van Winterson om ook geslacht in twijfel te trekken (wat goed past bij de boektitel). Een bepaalde 'open-mindedness' is dan ook nodig om van het boek te genieten.
Dit is een boek voor de mensen die alles in twijfel durven te trekken, voor zij die niet zomaar toe geven aan de vastgestelde wetten van de mens, voor zij die fantasie net zo belangrijker vinden als de realiteit, voor de avonturiers, voor de dromers. En voor gezonde pessimisten.

Ik hoop dat ook anderen deze tip niet zullen negeren.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:53 uur

geplaatst: vandaag om 19:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.