menu

Microserfs - Douglas Coupland (1995)

Alternatieve titel: Microslaven

mijn stem
4,00 (29)
29 stemmen

Engels
Sociaal

371 pagina's
Eerste druk: Flamingo, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Een groep vrienden werkt bij Microsoft, het bedrijf waar Bill Gates als een god aanbeden wordt. Het eentonige werk bij Microsoft zorgt voor een lamlendige sfeer onder de groep. Een van hen, Dan, doet daarvan verslag door een dagelijks geheugen bij te houden, een dagboek dus. De groep leeft op als een van hen besluit om een eigen bedrijfje op te richten. Dan en zijn vrienden kiezen voor het avontuur en verlaten hun vaste baan bij Microsoft.

zoeken in:
avatar van Grovonion2
4,0
Heerlijk boek om lezen. Vooral omdat ikzelf in de electronica-sector werk en me wel kan vinden in de computer-community. Eigenlijk omschrijft dit boek het dagelijkse reilen en zeilen van een computer-hippy-commune.

4,0
Intrinsiek vind ik Microserfs het meest voldragen werk van Coupland: de ironie is hier licht getemperd. Het idee van een "aparte" samenleving binnen de samenleving wordt hernomen. Waar Generation X opzettelijk vaag werd gehouden qua setting, is Microserfs explicieter: de habitat is hier geen woestijn, maar een soort gated community.

Coupland bedrijft geen literatuur die tegen de eeuwigheid bestand is. Akkoord. Coupland is niet de man die Jung, Spengler en Adorno weet te wurmen in één romanconstructie. Klopt ook. Maar Coupland wist wél hoe je een specifieke tijdgeest kunt verwerken tot een schalks tegenwringende roman.

avatar van Grovonion2
4,0
Zachary Glass schreef:
Coupland bedrijft geen literatuur die tegen de eeuwigheid bestand is.
Dat misschien niet, maar ik ga dit boek waarschijnlijk elk decennium herlezen om me zo een soort nostalgische terugblik te veroorloven
Zachary Glass schreef:
Maar Coupland wist wél hoe je een specifieke tijdgeest kunt verwerken tot een schalks tegenwringende roman.
Een soort tijdscapsule, als het ware?

4,0
Grovonion2 schreef:
Een soort tijdscapsule, als het ware?


Ik hoop in ieder geval van niet. Bij het woord "tijdscapsule" denk ik plotsklaps aan dat riedeltje van Happy days. Schattig, onschuldig - kortom dodelijk saai.

Ik hoop dat we binnen tien à twintig jaar Couplands werk zullen lezen zoals we vandaag Vonnegut lezen: met de glimlach op het gezicht

avatar van Grovonion2
4,0
Heb net de originele Amerikaanse release gekocht en ben het aan het herlezen (of eerste keer in het Engels). In het Engels lezen geeft toch weer een andere dimensie aan het verhaal.

avatar van SirNoodle
5,0
Wat te zeggen over mijn absolute favoriete boek allertijden:
Ik herlees dit boek minstens 1 keer per jaar, en ik blijf er altijd geboeid door. De verhaallijn, de taal, de manier waarop het geschreven is... het is moeilijk te beschrijven (ik heb geen gouden pen zoals Douglas Coupland zelf) maar dit boek heeft een klaar mooi woordgebruik, een directe schrijfstijl die me aanspreekt, en die tegelijkertijd toch heel wat diepgang herbergt.

ik ben een Coupland-fan, en dit is voor mij het boek waar al zijn sterke punten het best samenkomen.

avatar van Slainte_Mhath
2,5
Al die Microsoft termen doen bij mij de das om. het is best een goed boek op zich, maar het is me teveel van het goede. Het boek kan me daarom niet genoeg boeien.

net als Grovinion las ik deze in het Engels.
Generatie X is nog altijd mijn favoriete Coupland.

3,0
Jaren terug erg genoten van Generation X, maar toch heeft het lang geduurd voor ik me nogmaals aan een Coupland waagde. Eigenlijk pas tot ik een paar weken terug eens in de bibliotheek te vinden was zonder inspiratie, me plots in de C-gang bleek te bevinden, en dan maar op goed geluk deze heb meegenomen.

Het boek begon nog vrij leuk, maar al snel vond ik het nogal een doelloze bedoening worden, alsof Coupland net als hoofdfiguur Dan (beetje een kleurloos type trouwens) gewoon elke dag een paar paginaatjes opschreef over wat er vandaag nou weer met deze figuren gebeurd zou kunnen zijn, ter plekke verzonnen naar gelang de waan van de dag en de inspiratie van het moment. Het was allemaal nog vrij onderhoudend en geestig dankzij de fijne schrijfstijl, maar voor mij stegen deze personages, hun avonturen en hun wereld nergens boven de middelmaat uit, op een enkele lollige uitschieter na.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:21 uur

geplaatst: vandaag om 13:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.