menu

The Silence of the Lambs - Thomas Harris (1988)

Alternatieve titel: De Schreeuw van het Lam

mijn stem
4,00 (138)
138 stemmen

Engels
Thriller

285 pagina's
Eerste druk: St. Martin's Press, New York (Verenigde Staten)

Met de hulp van dr. Hannibal Lecter, een briljante psychiater én weerzinwekkende moordenaar, opent FBI-agente Clarice Starling de jacht op de seriemoordenaar Buffalo Bill. De cryptische aanwijzingen van Lecter, zowel over Buffalo Bill, als over haarzelf, leiden Clarice in een speurtocht die angstaanjagend en fascinerend is.

zoeken in:
4,0
Ik vindt tot nu toe alle boeken van Thomas Harris goed, de verhaallijnen zijn spannend en het boek is over het algemeen goed uit te lezen. Alleen jammer dat als je de film hebt gezien je steeds aan die film moet denken.

wavanbuuren
Ook ik hoor bij degenen die eerst de film zagen en daarna pas het boek lazen. In eerste instantie was ik bang dat dat het e.e.a. aan het boek zou afdoen, maar ik moet zeggen, ik was positief verrast. Sommige stukken waren wat mij betreft in het boek zelfs nog spannender dan in de film (voorbeeld, het gedeelte dat ze het hoofd vinden in die garagebox).

Enig waar je natuurlijk niet omheen kan is je het hoofd van Hopkins voor te stellen bij dr. Lecter.

4,5
Spannend boek, inderdaad bijna leuker dan de film.

5,0
Wat mij betreft is dit het beste boek ooit geschreven. Constante spanning, prachtig geschreven en een geweldige verhaallijn. Absoluut beter dan de film!

5* uiteraard

ZERO schreef:
Absoluut beter dan de film!

5* uiteraard


Terwijl het 1 van de beste verfilmingen is van wat voor boek dan ook.

5,0
shappy1010 schreef:
(quote)


Terwijl het 1 van de beste verfilmingen is van wat voor boek dan ook.


Dat klopt. Ik vind de film ook prachtig. Het feit dat ik het boek absoluut beter vind, geeft dan ook aan hoe geweldig ik het vind!

avatar van Donna Tartt
4,0
Fantastisch verhaal! Echt een boek wat je pakt; letterlijk & figuurlijk! Lang geleden gelezen maar nog vers in het geheugen maar dat komt ook mede de briljante verfilming van dit eveneens briljante boek. Super!

-4-

FlyingPenguin
Wonderlijk genoeg las ik dit boek 2 jaar geleden zonder de film ooit gezien te hebben. Ik vond het echt een degelijke thriller, met een paar interessante personage's. Daarna heb ik de film ook eens bekeken en dat is ook een pareltje, maar toch niet zo beklijvend als dit boek.

4,0*!

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
wavanbuuren schreef:
Enig waar je natuurlijk niet omheen kan is je het hoofd van Hopkins voor te stellen bij dr. Lecter.

Daar heb ik niet zoveel problemen mee, ik zie Brian Cox net zo goed.

avatar van John Frusciante
Moet je Red Dragon gelezen hebben om dit boek te snappen of niet?

avatar van PeterW
4,5
PeterW (crew)
John Frusciante schreef:
Moet je Red Dragon gelezen hebben om dit boek te snappen of niet?

Nee hoor, staan los van elkaar.

Super spannend boek, heeft m'n nachtrust behoorlijk gestoord (meer omdat ik door wou lezen )

Vond hem wel moeilijk om te lezen, en soms wat lastig te begrijpen.

4,0
Heel leuk boek! Af en toe wel wat stukken die me niet zoveel konden boeien, maar ondanks dat leest het boek lekker weg.

avatar van DMF
4,5
DMF
Het is inmiddels al een tijdje geleden dat ik de verfilming heb gezien. Wat ik me daarvan herinner, is vooral een uitstekende Anthony Hopkins als dr. Hannibal Lecter en ook een sterk spelende Jodie Foster als Clarice Starling. Het boek was voor mij compleet nieuw, maar de twee hoofdrolspelers stelen ook in het verhaal de show. Ik heb genoten.

Thomas Harris zet nog best een origineel verhaal neer. Het idee om de kannibalistische psychopaat Lecter bij de zoektocht naar de seriemoordenaar Buffalo Bill te betrekken, vond ik leuk gevonden en is wat anders dan de thrillers die alleen maar vanuit politie oogpunt het verhaal vertellen. Er is wel voldoende aandacht voor het onderzoek omtrent Buffalo Bill en mede dankzij het leuke personage Starling vond ik het leuk om ook dat gedeelte van de plot te volgen. Starling komt heel aardig uit de verf en ondanks dat bepaalde gebeurtenissen rondom haar wel enigszins cliché waren, stoorde ik me er nooit echt aan.
Maar het meest intrigerende personage in dit boek is toch met afstand dr. Hannibal Lecter. Hij is absoluut een van de meest indrukwekkende bad-guys die ik ooit in een verhaal ben tegengekomen. Hij is heerlijk mysterieus, cryptisch en zijn genialiteit geeft het boek nog een extra dimensie. Zijn dialogen met Clarice in de besloten inrichting waren echt geweldig. In het tweede gedeelte van het verhaal is Lecter wat minder in beeld, maar zijn handelingen in zijn nieuwe onderkomen waren wel bloedstollend spannend. Langzaam maar zeker kwamen de beelden van de film weer bovendrijven, dus erg verrassend waren de wendingen voor mij niet meer, maar Harris wist mij wel continu mee te slepen. Ook de derde verhaallijn, waar Buffalo Bill zelf gevolg wordt, las ik met veel plezier, al vond ik dat wel de minste van de drie verhaallijnen. Het was echter wel noodzakelijk gezien de 'capaciteiten' van Lecter.
Het eind was wel ietwat cliché, maar ook dat vond ik niet echt een doorn in het oog. Spannend was het namelijk allemaal wel, al vond ik het bij vlagen wat matig en onduidelijk beschreven. Duidelijk is wel dat ik nog meer rondom dr. Lecter ga lezen.

Thomas Harris levert met The Silence of the Lambs puik werk af. Een vrij origineel verhaal dat blijft boeien dankzij goede personages en een flinke dosis spanning. Heel af en toe vervalt het in een aantal clichés, maar dat neem ik bij dit soort verhalen voor lief. Geef mij maar meer Lecter!

* * * * ½

avatar van Dr Channard
4,5
Dit blijf ik één van de spannendste boeken vinden die ik ooit heb gelezen. Was tevens één van mijn eerste thrillers die ik in handen had. Ik herinner me dan ook dat ik na het hoofdstuk met het hoofd in de auto het boek meteen heb toegeslaan omdat ik geen zin had om te lezen.

Jaren later heb ik het dan toch nog eens uit de kast genomen voor een film/boek recensie. De opdracht was om een boek te lezen dat tevens verfilmd was. Onder andere The Shining, Ex-drummer, One Flew Over The Cuckoo's Nest , Harry Potter en deze heb ik verslonden. Ik vond het een zeer spannend boek en (uiteraard) beter dan de film doch de film blijft altijd één van de spannendste thrillers die ik ooit in mijn leven heb gezien.

Na Red Dragon gelezen te hebben , heb ik deze weer eens boven gehaald en ik blijf de film belonen met een dikke 4.5*. Dit is een regelrechte topper. Harris' schrijfstijl is in dit boek anders dan zijn voorganger. Dit komt misschien omdat mijn Red Dragon versie nieuwer is en The Silence Of The Lambs de authentieke versie is. Clarice Starling is een fijn personage met een ware volharding. Een persoon die er alles aan doet om de vreselijke seriemoordenaar Buffalo Bill tegen te houden. Dus ook in dit verhaal vertelt Harris over een seriemoordenaar dat onmogelijk te grijpen is. Je leeft je minder mee met Buffalo Bill omdat hij een rasechte moordenaar is , zonder enig verleden (in Red Dragon was dit niet het geval) , ook vind ik het ongelooflijk spannend dat Harris de vrouwelijke slachtoffers nog een tijdje laat leven. Heel spannend om een zoektocht te lezen naar een meisje met veel invloeden.

Lecter komt ook hier weer in het verhaal voor en hij krijgt een grotere rol dan in het voorgaande boek. Ook hier zijn de dialogen om van te pruimen en krijgen we zelfs een paar acties te lezen van de beste man. Heerlijk dat hij in dit boek een grotere rol krijgt. De manier hoe hij Clarice als een slang (soepel, glibberig) benadert is prachtig neergepend.

Ook een enorm voordeel was de dikte van het boek. In amper 285 pagina's wordt er een spannend verhaal afgeleverd. Dit is genoeg en aangezien het boek niet dik is, ligt het tempo ook hoog. Met Red Dragon levert hij een prachtig debuut af, en hij vervolgt de serie met een nog betere SIlence Of The Lambs (wat ook een prachtige titel is voor het verhaal).

4.5* voor dit pareltje

avatar van Dr Channard
4,5
Blijft een vreselijk goed boek met wondermooie dialogen tussen Hannibal en Clarice. Iedereen kent de film weliswaar maar het boek mag zeker niet onderdoen voor de film. Een prachtige thriller, niet te lang en lekker spannend.

avatar van Abubakari
3,5
Na Rode Draak nu De Stilte van het Lam gelezen, lang genoeg geleden dat ik de film gezien heb, al wist ik de grote lijnen nog wel, maar dat stoorde niet echt tijdens het lezen. Ik vond dit boek beter dan Rode Draak, dat boek viel me wat tegen na de lovende verhalen op BM. Deze deed wel ongeveer wat ik er (nadat Rode Draak tegenviel) van verwacht had, fraaie thriller, maar ook niet zo bijzonder als ik verwacht had voor ik Rode Draak las.
Het derde wil ik ook nog lezen, heb ik voor een paar euro gekocht, maar dat komt later wel. Ga nu eerst weer even iets anders dan Hannibal lezen.

avatar van Insignificance
4,0
Apart om een boek te lezen waar zo'n grote, bekende film aan hangt. Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat ik die voor het laatst zag, maar dan nog is er geen ontkomen aan Jonathan Demme's adaptatie. Ik zie de koppen zo voor me. Och, hoe vaak ik Anthony Healds bloedirritante kop wel niet in een langzaam dicht draaiende bankschroef heb willen leggen, haha.

Moeilijk, om de twee gescheiden te houden, maar daar komt ook een voordeeltje om de hoek kijken. Klinkt misschien gek, maar ik heb altijd het idee gehad dat de film ook wat last had van Anthony Hopkins' iconische vertolking. Meneer is, wat, 16 minuutjes in beeld en domineert de gehele film. Fenomenaal, zonder meer, maar daarmee overschaduwt hij ook de jacht op de seriemoordenaar.

Buffalo Bill wordt eigenlijk volledig opgepeuzeld door Hannibal the Cannibal. Figuurlijk dan. En dat vreet dan weer aan de film in z'n geheel. Het boek heeft daar minder last van. Lecter is ook hier een enorm intimiderend figuur, maar de balans tussen hem en de kleermakerij van Billy; ik vond het gelijkwaardiger. En dus beter. Blij dat ik deze eindelijk eens (uit)gelezen heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:36 uur

geplaatst: vandaag om 06:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.