menu

Special Topics in Calamity Physics - Marisha Pessl (2006)

Alternatieve titel: Calamiteitenleer voor Gevorderden

mijn stem
3,58 (36)
36 stemmen

Engels
Thriller

528 pagina's
Eerste druk: Viking, New York (Verenigde Staten)

Blue van Meer is een buitengewoon intelligent meisje dat met haar excentrieke vader, die professor is, van de ene naar de andere academische buitenpost verhuist en uiteindelijk in North Carolina terechtkomt. Daar, in haar laatste jaar op de eliteschool St. Gallway, sluit ze zich aan bij een groep charismatische scholieren en hun al even intrigerende docente Hannah. Wanneer een vriend van Hannah verdrinkt en ook Hannah zelf op een gruwelijke manier aan haar eind komt, ontdekt Blue dat achter deze mysterieuze sterfgevallen een wereld van raadsels en geheimen schuilgaat, vol culturele symboliek. Blue zet al haar scherpzinnigheid en kennis van literatuur, filosofie en wetenschap in om het mysterie op te lossen, maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn. Er zijn krachten aan het werk die zich niet zomaar gewonnen geven...

zoeken in:
avatar van aERodynamIC
2,5
Dit boek is redelijk gehyped door het te vergelijken met De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt.
Volkomen onterecht vind ik, want het viel me vies tegen.
Ja, het kan vergeleken worden met de domper die ik ervaarde bij de opvolger van dat schitterende Tartt-debuut (De Kleine Vriend).
Het is een dik boek waarin Pessl enorm veel tijd nodig heeft om alles uit te leggen. Dit doet ze op een op zich aparte wijze, nl. allerlei verwijzingen naar boeken (met pagina-nummers en al) en films. Origineel, maar zeer storend. Ook de tekeningen in het boek zijn afleidend en hebben geen enkel nut.
Als je dan eindelijk het slot nadert en er sprake is van een vaag einde kan ik tot de conclusie komen dat dit boek een grote tegenvaller is.
Origineel zeker, en ik denk dat Pessl zeker in de gaten moet worden gehouden, maar voor mij niet de klapper waar ik erg op gehoopt had helaas.

3,5
Ik nader op het moment het einde, en hoewel ook ik er niet de topper in herken zoals hij wordt aangeprezen, ben ik vooralsnog iets positiever. Erg jammer dat Pessl zo enorm pretentieus bezig is, maar aan de andere kant steekt ook juist hier de kracht van het verhaal weer in.

Op mij komt het grotendeels over alsof ze 'haar eigen Secret History' wil vertellen, maar vergeet dat haar verhaal lang niet zo complex in elkaar steekt als Tartt voor elkaar wist te krijgen. De personages komen daarnaast niet al te sympathiek over, waardoor meeleven vermoeilijkt wordt.

Dit tracht ze te compenseren (zoals meerdere debuten probeert ze uit alle macht op te vallen) met haar schrijfstijl en inderdaad, de vele quotes en verwijzingen naar klassieke literatuur en wetenschappelijke teksten. Hoewel je hierdoor sterk het vermoeden krijgt dat alle daadwerkelijke kracht van haar roman slechts geleend is van andere, betere schrijvers, stoor ik mij er nog steeds niet aan en levert dit enkele mooie passages op.

Haar eigen stijl vind ik ook best mooi en sterk, waardoor het alsnog een genietbaar boek oplevert. Oke, Special Topics leunt zeer sterk op de stijl (pas in de laatste 100 blz. komt het verhaal pas echt op gang), maar alsnog wilde ik wel doorlezen om te weten wat er komen ging.

Mijn definitieve oordeel volgt zodra ik hem uit heb, hopelijk dit weekend

Gast
geplaatst: vandaag om 15:21 uur

geplaatst: vandaag om 15:21 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.