menu

Double Indemnity - James M. Cain (1936)

Alternatieve titels: Verzekeringsbedrog | Doodvonnis per Verzekeringspolis

mijn stem
4,25 (4)
4 stemmen

Engels
Thriller

218 pagina's
Eerste druk: Vintage, New York (Verenigde Staten)

De praatgrage verzekeringsagent Walter Huff ontmoet de aantrekkelijke Phyllis Nirdlinger wanneer hij bij haar aanbelt om de autoverzekering van haar man te verlengen. Ze voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ze verzinnen een plan om de in de olie-industrie rijk geworden Mr. Nirdlinger te vermoorden en zo het geld van zijn levensverzekering op te strijken. Helaas gaat niet alles zoals gepland...

zoeken in:
avatar van Raskolnikov
3,5
Veel film noirs uit de jaren 40 en 50 waren gebaseerd op de stroom misdaadromans die in de jaren 30 op gang kwam en waarvan Raymond Chandler, Dashiell Hammett en James Cain de bekendste auteurs waren. De film Double Indemnity geldt als misschien wel de perfecte noir, maar de roman heeft die status in vergelijking met soortgenoten veel minder. Niet helemaal terecht naar mijn mening. Het verhaal over de beraming van een perfecte moord omwille van een (natuurlijk fatale) liefde, is ontzettend vaartvol verteld, met snelle dialogen als stuwende kracht. Raymond Chandler schreef daarover “(…) quick-moving speech hit the eye with a sort of explosive effect”, en zo is het.

Chandlers punt was echter dat dit op papier indrukwekkend overkwam, maar als gesproken tekst nooit zou werken. Ingehuurd door Hollywood, schreef hij met Billy Wilder het alom geroemde filmscript, waarin de snelheid van dialoog gehandhaafd bleef, maar deze aan verbeeldingskracht won.

En dan zijn er twee zaken waarin de noir romans het eigenlijk altijd afleggen tegen de filmische equivalenten: de personages en de stilering. Ook in Cain’s Double Indemnity missen de personages de levendigheid en charme die acteurs/actrices als Stanwyck, MacMurray en Robinson hen weten te geven. Voor de clair-obscur verlichting die in Wilder’s Double Indemnity voor een sfeer van vuigheid en doem zorgt, is in Cain’s werk geen tegenhanger te vinden. Beschrijvingen zijn spaarzaam en kort, je moet de aankleding er echt zelf bij fantaseren. Toch, omdat ik zo’n liefhebber van de film ben, wil ik de oorspronkelijke bron ook de credits geven voor het idee en de bepaald niet onverdienstelijke uitwerking: een 3,5.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:46 uur

geplaatst: vandaag om 14:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.