menu

De Ontwikkeling van een Woede - Bob den Uyl (1972)

mijn stem
4,08 (13)
13 stemmen

Nederlands
Reis / Humoristisch

114 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Bundel met vier verhalen die wat stijl betreft een eenheid vormen. In alle vier de gevallen gaat het om betrekkelijk kleine persoonlijke voorvallen, die door onverwachte wendingen verrassingen opleveren. In het titelverhaal wordt de Wet van den Uyl uitgelegd en met een praktisch voorbeeld toegelicht. In essentie komt de wet erop neer ''dat je niet vindt wat je zoekt, maar alleen dat wat je niet zoekt.'' De schrijver is op weg naar Frankrijk met de fiets. Hij wil op het slagveld van Chemin des Dames gaan zoeken naar voorwerpen die herinneren aan de strijd uit de Eerste Wereldoorlog. Als hij bij Venlo in een slotgracht fietst, treedt de Wet van den Uyl in werking.

zoeken in:
avatar van Theunis
3,5
Misschien heb ik te veel Den Uyl achter elkaar gelezen, drie bundels in een periode van een aantal weken. Je kunt kennelijk snel wennen aan een stijl die in het begin nog zo overdonderend is geweest. Zo kan het dat er twijfel over je eigen oordeel naar binnen sluipt. Hoe objectief is een leeservaring eigenlijk? Je kunt ook maar één keer voor het eerst naar Strawberry Fields Forever luisteren. Ik kan nu niets anders zeggen dan dat het bij elke bundel iets minder lijkt te worden. Toch heb ik de vier verhalen in deze bundel heb ik niet zonder plezier gelezen en ik kan opnieuw vol overtuiging zeggen dat de boeken van Bob Den Uyl het lezen waard blijven. De ironie, absurditeit en de zinloosheid van het leven sijpelen ogenschijnlijk achteloos uit de doordachte pen van de schrijver. Maar het is even goed zo. Ik wil het werk weer op waarde kunnen beoordelen en daarvoor heb ik even afstand nodig. Ik ga Den Uyl daarom voorlopig even laten liggen om over een tijdje weer verder te lezen. Een herlezing van deze bundel sluit ik niet uit.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:52 uur

geplaatst: vandaag om 15:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.