menu

The Wasp Factory - Iain Banks (1984)

Alternatieve titel: De Wespenfabriek

mijn stem
3,92 (24)
24 stemmen

Engels
Sociaal / Psychologisch

192 pagina's
Eerste druk: Macmillan, Londen (Verenigd Koninkrijk)

''De wespenfabriek'' is de verbazende geschiedenis van de 16-jarige Frank, zijn excentrieke vader en hun leven in een afgelegen Schots dorpje. Dat leven wordt verstoord als Franks broer ontsnapt uit een psychiatrische inrichting en thuis dreigt te komen. Frank probeert zijn frustraties te verdrijven met vreemde, wrede daden in zijn wespenmartelkamer. Met het naderen van zijn broer stijgt de spanning en uiteindelijk leren Frank en de lezer de oorzaken van zijn opmerkelijke gedrag kennen en begrijpen.

zoeken in:
3,0
Dit boek heb ik op aanraden van aslan gelezen. Het begon allemaal vrij aardig, een beetje chainsaw massacre, maar dan vanuit de familie bad guys, erg bizar en raar allemaal. Her en der wel een beetje vergezocht, maar zeker niet onaardig.

Het deel van het boek waarin het verhaal achter de broer van de hoofdpersoon uit de doeken werd gedaan is absoluut erg ranzig, maar voor de rest vond ik het eerlijk gezegd qua shockfactor nogal meevallen (misschien verwachtte ik er wel te veel van).

Het einde vond ik een enorme anticlimax de hoofdpersoon een meisje? Het voegde mijns inziens niets toe aan een verder leuk boek.

Daarnaast voelde het boek niet helemaal af. Ook de manier waarop steeds nieuwe dingen worden toegevoegd aan het verhaal (steeds even vooruit lopen en het dan vertellen) werd nogal vermoeiend op een gegeven moment.

Maar ik heb me er verder zeker mee vermaakt, 3* dus.

5,0
Heel gaaf boek, alles is zo goed in elkaar gezet! Wel vind ik het jammer dat het verhaal van de oudere broer niet helemaal wordt afgemaakt.

Het einde vond ik juist geen anti-climax, ik vond het een mooie verklaring voor het gedrag van de hoofdpersoon

een soortgelijk boek,maar mijns insziens stukken beter is van de Schot Stuart David,een van de bandleden van Belle en Sebastian:

"Nalda Said",is de titel

avatar van GVR
3,0
GVR
Op zich een leuk gegeven voor dit boek, maar m.i niet helemaal naar tevredenheid uitgewerkt.

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Prachtig boek, mijn 2e boek van Iain Banks en weer een geweldige ervaring.

De verhoudingen zijn interessant, de karakters, de omschrijvingen van hoe Frank zijn moorden heeft gepleegd zijn erg cruel en het plot is verrassend.

Dat niet bekend wordt hoe het verder gaat met zijn broer vind ik niet per se een nadeel. Het is wel iets waar je erg benieuwd naar bent, en zeker op het punt als de broer uiteindelijk in beeld is. Toch heeft het einde nog wat anders in petto wat daar best nog wel van afleid.

Morbide en geniaal.

3,0
De Wespenfabriek is het meest bizarre boek dat ik ooit heb gelezen. Het verhaal begint al vrij ranzig met al die dierenkoppen op de palen. Ik vroeg me de hele tijd af wat Frank bezielde om zulke wansmakelijke daden te verrichten. Hij vermoordde 3 familieleden, waaronder zijn broertje. Bovendien lijkt hij het allemaal normaal te vinden wat hij doet.

Zijn oudere broer Eric is niet veel beter als hem. Hij kwam in een psychiatrische inrichting terecht, nadat hij de buurt een lange tijd had geterroriseerd. Het verhaal rond Eric vind ik een pak interessanter en spannender dan die van Frank. Je kunt bijna voelen dat hij steeds dichterbij komt en weer iets gaat uitsteken. De telefoongesprekken tussen die 2 zorgen er steeds weer voor dat de spanning toeneemt.

Het einde vond ik toch ook meer een anticlimax. Frank die eigenlijk als meisje geboren was en vadertje lief die haar volpropt met mannelijke hormonen. Een verassend einde was het zeker en vast, maar toch veel te ver gezocht. Niet echt het einde dat me kon bevredigen.

De Wespenfabriek is zo’n boek dat ik toch even moet laten bezinken en dan wacht ik even af om hem een score te geven.

avatar van the Cheshire cat
4,5
Ik had zin in een hard en wreed boek en dit leek me wel wat. Heel raar, maar ik had steeds het idee dat het verhaal zich aan de Amerikaanse oostkust afspeelde en niet in Schotland. Waarschijnlijk omdat het qua schrijfstijl wat wegheeft van American Psycho, met name de was & scheerscene aan het begin van het boek. Frank is nogal een zonderling figuur; hij beschrijft de Schotse natuur intens mooi en bij tijd en wijle komt hij behoorlijk scherpzinnig uit de hoek: It has always seemed to me that people vote in a new government not because they actually agree with their politics but just because they want a change. Somehow they think that things will be better under the new lot. Well, people are stupid... Tegelijkertijd heeft Frank een bepaalde minachting voor vrouwen en pleegt hij de meest sadistische moorden denkbaar. De maffe telefoongesprekken tussen Frank en zijn broer vond ik nog het leukst...What a loony.

Nee, The Wasp Factory stelde mij niet teleur. Een macaber meesterwerkje.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:17 uur

geplaatst: vandaag om 19:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.