menu

Surrogaten voor Murk Tuinstra - Simon Vestdijk (1948)

Alternatieve titel: Surrogaten voor Murk Tuinstra: De Geschiedenis van een Vriendschap

mijn stem
3,64 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

224 pagina's
Eerste druk: Nijgh & Van Ditmar, 's Gravenhage (Nederland)

In Murk Tuinstra heeft Anton eindelijk de boezemvriend gevonden die hij zocht, al is de jongen dan soms een beetje te bangelijk naar zijn zin. Anton is dan ook geschokt als hij hoort dat Murk naar Amsterdam gaat verhuizen. Om het gemis van Murk te compenseren, gaat Anton andere vrienden zoeken.

zoeken in:
avatar van -JB-
2,5
De laatste zin die ik een jaar geleden schreef over het eerste deel in de Anton Wachter cyclus was:
"Al vind ik Anton voor een jongetje van 8 tot 10 jaar wel heel diepgaande analyses maken van wat hij voelt en meemaakt. Dat maakt het dan net weer een beetje ongeloofwaardig af en toe."

Die kritiek blijft absoluut staan voor dit tweede deel die verder gaat waar het eerste deel geëindigd was. Het boek gaat over de vele vrienden die Anton maakt en daarna weer afstoot, om ze vervolgens soms weer in genade aan te nemen. Het is in de basis een leuk verhaal van een kindertijd omdat je als kind nou eenmaal makkelijker ruzie maakt en daar vervolgens zo overheen stapt alsof er nooit iets gebeurd is.
Toch doet de hele gedachtegang van Anton in dit boek wat onwerkelijk aan, voornamelijk door de eerdergenoemde diepgaande analyses die hij maakt en het ontbreken van simpele gevoelens als angst. Hierdoor komt het boek niet echt tot leven.

avatar van dutch2.0
3,5
Wat ik me vooral van dit tweede deel herinner zijn de - voor Vestdijkbegrippen - erg humoristische passages (er staat me iets bij van een hilarische voetbalwedstrijd).

Het ontbreken van angst en de rationele toon zijn inderdaad te onwaarschijnlijk voor een jongetje van Anton's leeftijd, maar het stoorde me toch niet. De Anton Wachtercyclus is voor een groot deel autobiografisch, en de rationele (maar toch emotionerende) schrijver Vestdijk is goed te herkennen in het jongetje Anton.

Mijn persoonlijke favoriet in de cyclus is De rimpels van Esther Ornstein, maar misschien komt dat ook omdat ik indertijd (rond 1984) dezelfde leeftijd als de Anton uit dat deel had. Erg herkenbaar allemaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:57 uur

geplaatst: vandaag om 05:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.