menu

Steget Efter - Henning Mankell (1997)

Alternatieve titel: Midzomermoord

mijn stem
4,07 (53)
53 stemmen

Zweeds
Thriller

603 pagina's
Eerste druk: Ordfront, Stockholm (Zweden)

Kurt Wallander moet op zoek naar drie jonge mensen die na Midzomernacht spoorloos zijn. Er komt weliswaar een levensteken uit Hamburg, maar daar is iets mee. Als hij de kwestie wil bespreken, blijkt collega Svedberg onvindbaar. Ongerust gaat Wallander midden in de nacht naar diens flat, waar hij Svedberg vermoord aantreft. Er lijkt een verband te zijn met de drie verdwenen jongeren. Svedberg heeft op eigen houtje al gesprekken gevoerd met de ouders.

zoeken in:
4,0
Het eerste echte verhaal (na het graf, maar dat is meer een tussendoortje) dat ik lees over inspecteur Wallander.

Fantastisch! Ik ga gauw meer boeken zoeken in deze reeks...

4,5
Heel erg intrigerend. Zoals wel eens aangehaald is: De lakmoesproef bij dit soort boeken is het nagaan of je meeleeft met de hoofdpersoon. En met de heer Wallander doe ik dat!

4.5

avatar van psyche
4,5
psyche (crew)
Gedragen door een idee

In de wereld van een roman heerst vrijheid, schrijft Mankell in zowel ‘De vijfde vrouw’, als in het nawoord van zijn roman erna ‘Midzomermoord’.
Gebeurtenissen kunnen precies gegaan zijn zoals het er staat, maar wie weet zijn ze op een andere manier geschreven. Die vrijheid heeft Mankell genomen. Het verhaal wordt gedragen door zijn idee, aldus Mankell. Ik ben het met hem eens.

‘Midzomermoord’ draagt alles in zich waaraan een thriller voor mij moet voldoen. Allereerst pakt het verhaal me direct, het is spannend. Al snel verdenk ik vrijwel iedereen, bang om in mijn speurneuzentocht iets over het hoofd te zien.
Als alles min of meer duidelijk wordt blíjft het tot aan de ontknoping spannend. En dan verrassend: ‘Midzomermoord’ is m.i. meer dan een lekker vakantieboek.

Waarom stijgt deze thriller dan voor mij boven de gemiddelde thrillers uit? Ik kende Wallander tot nu toe alleen door de verschillende verschijningen ofwel acteurs die zijn rol in gelijknamige televisieseries speelden.
Die waren al prima voor mij, het boek brengt echter meer diepgang in de ontwikkeling van het personage Wallander. Zowel wat bereft het omgaan met zijn fysieke gesteldheid als mentaal. En dat alles binnen een zich ontwikkelende samenleving, een harder wordende samenleving. We kunnen vaststellen dat dit in de jaren na dit boek nog steeds gaande is.
Wat doet dat met mensen binnen de samenleving?
Of je nu bij de ‘goeden’ met al hun eigenaardigheden hoort, zij die zelfs iets willen veranderen; maar ook met de slechteriken met al hun eigenaardigheden.
Mankell heeft daar duidelijke ideeën over.
Dat hij deze de lezer meegeeft zonder hoogdravend te worden en Wallander een mens van vlees en bloed laat zijn draagt voor mij het verhaal.

Ik ben benieuwd naar eerdere en latere delen. Ik zal ze niet aan me voorbij laten gaan.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:44 uur

geplaatst: vandaag om 12:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.