menu

De Honden Jagen Niet Meer - A. Alberts (1979)

mijn stem
3,70 (5)
5 stemmen

Nederlands
Streek/Familie

81 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Deze novelle is een episode uit het leven van een 19de-eeuwse kapiteinsfamilie. Het hoofdmotief is de steeds terugkerende golfbeweging van vertrekken, weggaan, maandenlang wegblijven en weer terugkomen van de mannen, en de reactie van de verschillende vrouwen daarop. Kapitein Wietse heeft steeds meer moeite om zijn gezin achter te laten. Wanneer hij met zijn stoomschip, buiten zijn schuld om, een aanvaring krijgt, weigert hij nog een voet op een schip te zetten.

zoeken in:
avatar van divart
Volgens Alberts was dit het beste boek wat hij ooit heeft geschreven, dus hier moet ik maar eens achteraan.

...stilte...
Mijn eerste van A. Alberts.

Het begint met een kort verhaal van anderhalve bladzijde over de honden. Daarna volgt de familiegeschiedenis. Allemaal erg eenvoudig en subtiel verteld. Mensen die van spektakel en spanning houden zullen snel afhaken vrees ik. Jammer, want tegen het einde valt alles samen en juist omdat er zo weinig aan vooraf gaat komt de dreun des te harder aan...

Kees Fens heeft er een mooi artikel over geschreven:

http://www.dbnl.org/tekst/_tir001198001_01/_tir001198001_01_0054.php

avatar van Pecore
5,0
Op subtiele wijze word je meegenomen in de perikelen binnen een zeevaardersfamilie van lang geleden. Het kabbelt lekker voort, maar na een poosje begint het toch te ontroeren. Het avontuurlijke leven van de mannen schuurt met het burgerlijke bestaan van de achterblijvende vrouwen. Het stompt elkaar af. Bijzonder boekje.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:05 uur

geplaatst: vandaag om 21:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.