menu

De Tweede Man - Doeschka Meijsing (2000)

mijn stem
3,29 (7)
7 stemmen

Nederlands
Psychologisch

398 pagina's
Eerste druk: Querido, Amsterdam (Nederland)

Als zijn broer sterft, wordt Robert Martin in één klap miljonair. Zijn nieuwe leven begint veelbelovend. Maar langzamerhand krijgt het raadsel van de steen die bij de nalatenschap zat hem volledig in zijn greep. Als na verloop van tijd blijkt dat de steen geen steen is, maar een brief, begint de speurtocht naar het onderwerp ervan: Alexander de Grote. De klassieke tijd en het leven van nu beginnen volledig parallel te lopen.

zoeken in:
avatar van -JB-
4,0
In 'de Tweede Man' bouwt Doeschka Meijsing zorgvuldig een web rondom hoofdpersonage Robert waarbij ze parallellen trekt met Alexander de Grote en Jezus van Nazareth. Als Robert zich meer van deze parallellen bewust wordt, begint hij af te zakken. Hij kan niet omgaan met zijn eigen tekortkomingen en zoekt zijn vlucht in de alcohol. Ook hij is een tweede man....
Het boek is overweldigend in zijn vele verhaallijnen en psychologische analyses. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk is jezelf in de hoofdpersoon te verplaatsen en het tempo in het boek laag is, heb ik genoten van de zoektocht van Robert. De zoektocht naar zichzelf, maar ook de zoektocht naar de inhoud van een brief over Alexander de Grote.
Ik zal me hier niet wagen aan een analyse van de wetenschappelijke juistheid van enkele theorieën die in het boek worden gepresenteerd. In mijn interpretatie van het boek waren deze theorieën slechts een middel om het verhaal te vertellen en geen doel op zich.
Al met al, was het een sterk boek. 4*

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik zit ergens op de helft en het weet me nog niet echt te raken. Het is me net een slag te bizar.

avatar van Donkerwoud
3,0
Vanuit literair oogpunt is het een interessante constructie, waarin subjectieve geschiedschrijving parallel gaat lopen aan het leven van mensen. Maar om nou te zeggen dat het lezen mij veel plezier geeft!? Het is meer een worsteling door de vele rare gebeurtenissen die de hoofdpersoon op zijn pad vindt. Ik kan maar niet de binding vinden met de personages of de dieperliggende thematiek.

avatar van Donkerwoud
3,0
Ik ben toch wel wat streng voor een boek dat na het uitlezen een mooie literaire constructie blijkt te zijn. Het wist me bij vlagen toch te raken op sommige punten, maar ik blijf erbij dat het meer een worsteling is dan dat het leesplezier geeft.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:36 uur

geplaatst: vandaag om 10:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.