menu

Sophie's Choice - William Styron (1979)

Alternatieve titel: Sophie's Keuze

mijn stem
3,84 (19)
19 stemmen

Engels
Historisch / Psychologisch

515 pagina's
Eerste druk: Random House, New York (Verenigde Staten)

In de zomer van 1947 trekt de jonge Stingo, een onervaren aspirant-schrijver uit het Zuiden van de VS, in in een pension te Brooklyn. Daar raakt hij betoverd door zijn bovenburen Nathan, een heftige, joodse intellectueel en diens Pools-katholieke vriendin Sophie. Stingo wordt verzwolgen door hun even hartstochtelijke als destructieve relatie, als getuige, als vertrouweling én als stille aanbidder. Uiteindelijk bereikt hij de duistere kern van Sophie's verleden: haar herinneringen aan het Polen van voor de oorlog, het concentratiekamp waarnaar zij werd afgevoerd en het wezen van een verschrikkelijk geheim - haar keuze.

zoeken in:
avatar van Casartelli
3,5
Van de straat meegenomen onder het mom "dit was toch een klassieker?". Bleek ik met De Wereld van Sofie in de war te zijn. Tja...

Ik heb Sophie's Choice in het Nederlands gelezen en, het moet gezegd, dat was bij vlagen al behoorlijk doorbijten. Het was de moeite waard, want de combinatie van de gruwelen van het concentratiekamp, de verhouding tussen het decadente New York en het landelijke zuiden van de VS in de jaren '40 en de weinig gelukkige liefdesgeschiedenis van de hoofdpersoon worden op zich netjes opgebouwd. De regelmatig nogal slepende schrijfstijl (inclusief erg lange hoofdstukken) haalt de vaart er behoorlijk uit. Iets meer eigen leesdiscipline had me ook geen kwaad gedaan).

Ik rond naar boven af tot een krappe 3,5*.

avatar van psyche
4,0
psyche (crew)
Casartelli schreef:
Van de straat meegenomen onder het mom "dit was toch een klassieker?". Bleek ik met De Wereld van Sofie in de war te zijn. Tja...



Gast
geplaatst: vandaag om 02:02 uur

geplaatst: vandaag om 02:02 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.