menu

The Outsiders - S.E. Hinton (1967)

Alternatieve titel: De Outsiders

mijn stem
3,73 (11)
11 stemmen

Engels
Jeugdboek
Psychologisch / Sociaal

192 pagina's
Eerste druk: Viking Press, New York (Verenigde Staten)

Darrel Curtis probeert zijn twee broertjes Sodapop en Ponyboy op te voeden. Ze behoren tot de 'Greasers', een jeugdbende in de jaren '60. Ponyboy wil schrijver worden en is verliefd op Cherry, die hoort bij een vijandige bende, 'The Socs'. Als een vriend van Ponyboy een lid van 'The Socs' vermoordt, schiet hun vriend Dallas hen te hulp en verbergt hen in een verlaten kerkje. Hoewel ze allen niet door de maatschappij zijn geaccepteerd, worden ze een soort van helden als ze een groepje kinderen redden uit een brand. Toch kunnen ze het niet weerstaan de ruzie met 'The Socs' uit te vechten.

zoeken in:
avatar van Freud
Met een nieuwe uitgave wordt het boek dat in Amerika als één van de eerste young adult novels ooit geldt, ook in Nederland en Vlaanderen weer onder de aandacht gebracht. (...) Susan Eloise (kortweg – en neutraler - S.E.) Hinton schreef 'De Outsiders' toen ze 16 en dus zelf een young adult was. Ze zag hoe twee rivaliserende bendes elkaar op school en op straat het leven zuur maakten, koos de kant van de underdog en zocht begrip. Het boek verscheen in 1967, op haar 18de. (...) Dit is het verhaal van een jongen die moet opgroeien en zijn plaats moet zoeken in een complexe wereld van eten of gegeten worden. Ponyboy is een jongen van vlees en bloed, die met één voet in zijn eigen wereld staat, die met zijn andere voet de wijde wereld daarbuiten aftast en die ontdekt dat het overal ‘goed waardeloos’ is. Door de open blik waarmee hij kijkt en vertelt, is het verhaal eerlijk, hard en universeel. Dat maakt 'De Outsiders' 44 jaar na datum allesbehalve charmant ouderwets of lekker nostalgisch, maar net zo actueel als toen. Of het nu een stigma of een compliment is: in 'De Outsiders' staat Hinton staat nog altijd stevig overeind als ‘the voice of the youth’.

En Hinton zelf? Na het overweldigende succes van 'De Outsiders' liep ze vast in een writer’s block. Het duurde jaren voor ze weer kon schrijven, maar sinds 1975 verschenen er boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen van haar. 'De Outsiders' is haar grootste hit gebleven.

Volledige recensie op cobra.be

avatar van Robsessie
4,0
Sodapop, what a guy!

Gast
geplaatst: vandaag om 12:42 uur

geplaatst: vandaag om 12:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.