menu

De Vergankelijkheid - Midas Dekkers (1997)

mijn stem
3,83 (12)
12 stemmen

Nederlands
Humoristisch

256 pagina's
Eerste druk: Uitgeverij Contact, Amsterdam (Nederland)

Veel glorie is op haar best als ze aan het vergaan is. Maar dan moet ze daar wel de kans voor krijgen. Oude gebouwen worden meestal afgebroken voor ze aftakelen of gerestaureerd tot slechts een modern gebouw rest. Oude mensen doen zich jong voor. Want iedereen wil oud worden, niemand wil het zijn. Na het gelukwensen van een honderdjarige wast de burgemeester zijn handen. Liever opent hij een nieuwbouwwijk. Nieuw is mooi en jong is lekker. Toch lonkt het verval. Afwaarts is een berg ook mooi. Schilders schilderen ruïnes, toeristen fotograferen tandeloze vissers, Fellini begreep dat de nadagen de mooiste dagen van het oude Rome zijn. Restaureren we om het oude te behouden of proberen we de tijdelijkheid te ontduiken? Hoe harder we op de radio over de lente zingen, hoe noodzakelijker blijkt de herfst, wanneer de bomen met een zucht van verlichting hun vrucht en blad aan de wind meegeven. Voor hen is het volbracht. Wat verval lijkt, is veelal vervulling.

zoeken in:
avatar van Wandelaar
5,0
De tand des tijds, daarover gaat het hier. De schoonheid van het verval. De natuur is immers op z'n mooist in de herfst. En een door planten overwoekerde ruïne interessanter dan een nieuwe torenflat.
"Mensen die jong willen blijven, verlengen hun leven niet, ze verkorten het. Ze missen de tweede helft van hun levenstrap. Omdat het panorama naar boven toe zo mooi was, durven ze tijdens de afdaling van de berg niet naar beneden te kijken. Het is net alsof je na de pauze de zaal van het theater niet meer in durft uit angst dat het stuk afloopt. Maar het is nu juist de essentie van een toneelstuk, een film of een roman dat hij afloopt."
Bioloog-filosoof Midas Dekkers is in dit boek zeer goed op dreef. Eigenlijk vormt dit werk de basis voor een aantal volgende boeken waarin hij onderdelen verder uitwerkt. Toen hij het schreef was hij vijftig en volgens de theorie van de levenstrap op zijn hoogtepunt. Dat klopt ook wel. Veelschrijver Dekkers wist van produceren in boek, column, zaal- en TV-optredens. En is inmiddels in wat rustiger vaarwater terecht gekomen. Met dit boek op zijn naam maakte hij zich sowieso onsterfelijk. Ik zal het (met mijn zestig jaren) proberen in één keer goed te spellen: zijn magnum opus.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:34 uur

geplaatst: vandaag om 04:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.