menu

Les Révoltés de la Bounty - Jules Verne (1879)

Alternatieve titel: Muiterij op de Bounty

mijn stem
3,00 (3)
3 stemmen

Frans
Avontuur

111 pagina's
Eerste druk: Hetzel, Parijs (Frankrijk)

Op 23 december 1787 vaart het schip Bounty uit, met William Bligh als gezagvoerder. Op 28 april 1789 breekt er muiterij uit en wordt Bligh met een aantal lotgenoten op een open boot gezet...

zoeken in:
avatar van eRCee
2,0
De Nederlandse uitgave die ik las bevat nog vijf andere verhalen: Martin Paz, Meester Zacharias, Een drama in de lucht, Fritt Flakk en Gil Braltar. In totaal kom je dan aan 111 pagina's.

Om met De muiterij op de Bounty te beginnen: dat dit een ware historie is maakt Vernes versie nog minder indrukwekkend. Niets van spanning, een interessante compositie of mooie stijl. Opvallend voor zo'n korte tekst is hoe slecht je de personages herkent als hun naam valt.
Dan Martin Paz, het slechtste verhaal uit de bundel. Wat Verne hier precies wil weet ik niet, maar het plot is belachelijk en ik vond het ook slecht geschreven.
Meester Zacharias, over een soort Faustiaanse klokkenmaker, is een aardig verhaal, ondanks de zoete moraal.
Een drama in de lucht vond ik ook prima, het beschrijft een ballonvaarder met een ongenode gast.
Die andere twee stukjes zijn op z'n best matig te noemen.

Al met al geen beste kennismaking met Jules Verne. Tenzij iemand me kan overtuigen, denk ik niet dat er ooit meer gaat volgen.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:53 uur

geplaatst: vandaag om 00:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.