menu

Lolita - Vladimir Nabokov (1955)

mijn stem
4,09 (294)
294 stemmen

Engels
Psychologisch / Romantiek

365 pagina's
Eerste druk: The Olympia Press, Parijs (Frankrijk)

Humbert Humbert, een Europese intellectueel, is op drift geraakt in de Verenigde Staten. Hij raakt geobsedeerd door een verloren jeugliefde als hij de 12-jarige Dolores Haze ontmoet. Hij is vastbesloten deze reïncarnatie van zijn jeugvriendinnetje zowel artistiek als lichamelijk te bezitten. Humbert moet echter eerst van haar moeder af zien te komen, en zijn 'Lolita' werkt ook al niet even goed mee als in zijn talrijke fantasieën.

zoeken in:
Paardenmeisje
Ik heb recent dit boek uitgelezen. Inhoudelijk durf ik er weinig over dit boek zeggen. Het hoofdpersonage is pedofiel (laten we het beestje maar bij naam noemen). De term pedofiel is een beladen term die vele gevoelens kan oproepen.

De meeste mensen komen niet verder dan kreten "alle pedo's chemisch castreren" en "opsluiten en de sleutel weggooien". Vroeger zou ik, uit onwetendheid, net zo gereageerd hebben. Tot ik op een bepaald punt gedwongen werd op een andere manier naar deze problematiek te kijken. Ik ga niet in detail treden omdat ik anderen niet in gevaar wil brengen, maar een naaste van mij is pedofiel, en door hem heb ik geleerd genuanceerder naar dit onderwerp te kijken. Het laatste wat ik wil is pedofilie goed praten, maar ik heb wél geleerd om een open dialoog te voeren met mensen die anders denken. (of dit nu over pedofilie gaat of over iets anders maakt weinig uit).

Inhoudelijk ga ik niet dieper in op het boek omdat ik weet dat mijn genuanceerde mening kan overkomen alsof ik er allemaal niet zwaar aan til, terwijl ik weldegelijk elke vorm van misbruik afkeur. Wel wil ik kwijt dat ik vind dat sommige dingen in dit boek erg mooi verwoord zijn. De openingszin (ik heb de Engelse gelezen) is tegelijk een tongtwister, en tegelijkertijd erg mooi verwoord. Zo zijn er nog zinnen die ik erg mooi vond, alsook de dialogen die erg 'raak' geschreven zijn. Ik geef dit boek 4 verdiende sterren.

5,0
Mooie reactie, Paardenmeisje! Alleen vind ik het jammer dat je woorden een reductie zouden kunnen suggereren tot één bepaald criminaliserend etiket, terwijl zowel de bewuste seksuele realiteit op zich als de roman van Nabokov zelf zo onnoemelijk veel breder, complexer en rijker is dan door dat steriele etiket wordt gesuggereerd...

Paardenmeisje
Mooi verwoord ThomasVV. Ik geef je dan ook helemaal gelijk, het is een rijk boek met zoveel meer dan dat ene aspect. Wat mij betreft heb je het helemaal bij het rechte einde en zitten we op dezelfde golflengte.

Ik ben gewoon iemand die iedereen (ook in real life) te vriend wil houden. En ik was bang dat mensen aanstoot zouden kunnen nemen als ik een review post. Het laatste wat ik wil is mensen tegen het hoofd stoten. Maar goed, zo zit ik dan weer in elkaar

5,0
Ik hoorde net een bespreking van Karel Verhoeven van één van de romans die is genomineerd voor de Boon-prijs, ‘Mijn lieve gunsteling’ van Marieke Lucas Rijneveld: een krachtige bespreking van een unieke roman... ware het niet dat Nabokov Rijneveld 65 jaar vóór is geweest...
Met name het thema "perversiteit" en het belang ervan in de literatuur, waarover we hier vroeger uitgebreid gediscussieerd hebben, kwam heel expliciet aan bod in de podcast met Verhoeven!
Wie wint de Boon? Karel Verhoeven en Guinevere Claeys over ‘Mijn lieve gunsteling’ | De Standaard

avatar van Reader Digest
5,0
Een Engels boek dat eerst in Parijs werd uitgegeven omwille van censuur.
Dan moet je wel de oorspronkelijke, onbewerkte eerste uitgave van Lolita
zoals hier afgebeeld kunnen vinden, dat is pas de ongekuiste versie van Vladimir Nabokov.
Latere uitgaven hebben weinig of niets meer gemeen met zijn oorspronkelijk literair werk.
Er is er wel een eerste uitgave met ISBN 9789464815443 maar hij is moeilijk verkrijgbaar,
tenzij je hem bestelt maar dan moet je nog een paar weken wachten op je bestelling,
en met PostNL ben je nooit zeker of je pakje wel terecht komt.
Het is onbegrijpelijk waarom redacteurs en uitgeverijen steeds hun eigen inbreng willen toevoegen,
bv een inleiding of nawoord, daardoor wordt het oorspronkelijk literair werk niet beter.
Ook is het onbegrijpelijk waarom boekhandelaren de eerste uitgave niet voorradig houden
en steeds een goedkopere, latere en zwaar bewerkte versie trachten aan te smeren.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:53 uur

geplaatst: vandaag om 09:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.