menu

Nightmares & Dreamscapes - Stephen King (1993)

Alternatieve titel: Nachtmerries en Droomlandschappen

mijn stem
3,44 (31)
31 stemmen

Engels
Verhalenbundel
Griezel

832 pagina's
Eerste druk: Viking Adult, New York (Verenigde Staten)

"Nachtmerries en Droomlandschappen" bestaat uit een verzameling korte verhalen van Stephen King. De verhalen uit "Nachtmerries en Droomlandschappen" laten zien hoe King ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen en herkenbare situaties laat veranderen in een nachtmerrie...

zoeken in:
avatar van Slainte_Mhath
5,0
Waanzinnig mooie goede verhalenbundel, heb ik in 2 delen echter.

King op z'n best. King-fans moeten deze in huis hebben.

avatar van Dr Channard
2,5
Ik ga nog niet stemmen op dit boek want ik heb nog maar één deel gelezen namelijk 'Droomlandschappen'.

'Droomlandschappen' is een goede verhalenbundel die Stephen King voor ons heeft geschreven. Al moet ik toegeven dat ik Satanskinderen toch beter is dan dit deel van de grote verhalenbundel.

Toch bevat dit boek een aantal verhalen die echt de moeite waard zijn om te lezen. Regentijd bijvoorbeeld is één van de verhalen die je nooit zou verwacht hebben om te lezen. Regentijd leek me een triestig en donker verhaal (gezien de titel) , maar wat je krijgt is een heus spectakel. Om verder te gaan op bizarre gebeurtenissen is Crouch End de moeite waard om door te nemen en Het volk van Tien Uur 's Ochtends is ook pure waanzin (al vond ik dit niet het beste verhaaltje in de bundel).

Hallo, met wie spreekt u ? krijgt sowieso een pluim door de originele schrijfstijl die King in dit verhaaltje heeft verwekt en het kortverhaaltje Het Vijfde Kwart doet het ook goed.

Buiten spannende verhalen zijn Mijn Prachtige Paard en Umney's Laatste Zaak ook de moeite waard om door te nemen. Vooral Mijn Prachtige Paard is een zeer mooi verhaal over iets dat we allemaal ooit al eens hebben gehad : een wijze les van een dierbare.

Verhaaltjes die volgens mij minder waren was Het Huis aan Maple Street (dit kan misschien komen door het Science Fiction-achtige verhaal) en De Zaak Van De Doctor vond ik ook heel gewoontjes. Kop Omlaag is gewoon mijn verhaal niet. Ik ken niets van Honkbal en het interesseerde me ook niet.

Oja, De Bedelaar en De Diamant is een toffe afsluiter.

Droomlandschappen verdient een 3.5*

Nachtmerries moet ik nog zien te vinden

avatar van s0njaa
3,5
Ik vond dat derde verhaal over die kinderen en die strenge schooljuf best wel creepy !!

avatar van Dr Channard
2,5
Heb nu de hele bundelgelezen (nachtmerries is net uit) en vond dit toch de minste bundel die King heeft geschreven.

Nachtmerries en droomlandschappen heeft een paar verhalen die echt steengoed zijn, maar de meeste slaan de bal gewoon mis.

2,5

avatar van chris reifert
3,5
chris reifert (crew)
Twintig jaar oud alweer. Heeft King hierna nog andere korte verhalen geschreven? Ook ik heb het boek verdeeld over twee bundels. 'Nachtmerries' vond ik altijd sterker dan 'Droomlandschappen'. Als geheel niet zo sterk als zijn eerdere bundels, maar door de jaren heen toch de nodige verhalen herlezen. In het kort over 'Nachtmerries': 'Dolan's Cadillac' vind ik niet veel aan, wat middelmatige verhalen zoals 'Weg met Die Rotzooi' en 'Opdracht', maar ook sterk werk als 'Wees Geduldig met Kinderen', 'De Spookvlieger' en 'Thuisbevalling'. 'De Spookvlieger' kreeg een machtige verfilming met 'The Night Flier'. 'Thuisbevalling' gaat over zombies en daar heb ik een zwak voor. 'De Bewegende Vinger' vind ik wel geinig, 'Klappertanden' stelde als (halve)film teleur en 'Sneakers' mag ik wel graag lezen. Van 'Droomlandschappen' vind ik vooral 'Het Volk van Tien Uur 's Ochtends' goed. 'Hallo, met Wie Spreekt U?', 'Crouch End' en 'Het Huis aan Maple Street' springen er voor mij dan nog uit, maar verder heb ik niet zo gekke veel met dit deel, en vooral niet met 'Kop Omlaag!'.

avatar van PROPAYNE
3,5
Lekker dat gevarieerde griezelen. Ik hoe van verhalenbundels vooral griezel. Niet elk verhaal is even sterk, maar het leest allemaal heerlijk weg

avatar van Slainte_Mhath
5,0
Ik ben dit boek aan het herlezen en heb zowel de bundel, als de door Poema Pockets uitgebrachte "Nachtmerries" en "Droomlandschappen".
Voor het gemak lees ik de pockets en heb Nachtmerries net uit. In een eerdere opmerking ben ik lyrisch en heb ik 5* voor het totaal gegeven, maar het is niet allemaal goud wat er blinkt.

Een paar sterke verhalen en veel diversiteit, maar niet elk verhaal is even goed.
Als ik "Droomlandschappen" uit heb , zal ik mijn waardering aanpassen. Goed, maar 5* is teveel.

De epiloog is de moeite waard, waar King per verhaal aangeeft waar zijn inspiratie vandaan kwam.
Favoriete verhaal van dit eerste deel: "Klappertanden"

Gast
geplaatst: vandaag om 08:47 uur

geplaatst: vandaag om 08:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.