menu

De Eetclub - Saskia Noort (2004)

Alternatieve titel: Drieluik #1

mijn stem
3,16 (135)
135 stemmen

Nederlands
Thriller / Sociaal

239 pagina's
Eerste druk: Anthos, Amsterdam (Nederland)

Evert Struyck, gelukkig getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman, drogeert op een koude winternacht zijn vrouw en kinderen, drinkt een fles wodka leeg en steekt vervolgens zijn huis in brand. Zijn vrouw Babette en hun kinderen weten ternauwernood te ontsnappen, hijzelf komt te overlijden. Hun vriendenclub is geschokt en verbijsterd. Maar wanneer vriendin Karin Babette en haar kinderen opvangt, komt zij spoedig tot de ontdekking dat de onderlinge vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als ze eerst leken. En wanneer andere vriendinnen bij onwaarschijnlijke ongelukken betrokken raken, wordt langzaam maar zeker duidelijk dat er meerdere personen zijn die belang hebben gehad bij de dood van Evert.

zoeken in:
2,5
een pageturner, maar wat een onsympathieke hoofdpersonen...

3,0
Lekker ontspannend vakantieboek. Maar erg veel diepgang heb ik er niet in kunnen ontdekken.

avatar van Donna Tartt
3,0
Veel ophef was er over dit boek. Veel aandacht/publiciteit. Ik vind het zelf niet heel erg bijzonder. Het is een prettig leesboek. schrijfstijl is vlot. Ik heb het zo uitgelezen maar om nou te zeggen dat het heel veel indruk heeft achtergelaten kan ik niet zeggen.

-3-

avatar van psyche
3,0
psyche (crew)
Een vakantieboek wat mij betreft. Leest vlot en makkelijk, maar beslist geen boek dat ik nog eens zou oppakken.

miepke
Idd een lekker vlot boek.
Niet erg speciaal, maar ik vond het wel fijn om te lezen.
3*

avatar van Jolienepientje
3,0
Op het laatst vond ik het eigenlijk pas echt spannend, toen kreeg ik het idee dat ik een thriller aan het lezen was. De rest van het verhaal kon me niet erg boeien.

3,5
Een lekker boek wat je zo even weg leest. Boeiend verhaal en op het einde errug spannend.

avatar van Casartelli
3,0
Beste van Saskia Noort.

"In het land der blinden..."

avatar van AmazingPP
4,5
Prachtig boek, wat je steeds door MOET lezen, want je wilt gewoon naar het einde toe. Ik vindt dit boek nog beter dan "Terug naar de kust" en hoop dan ook dat dit ook verfilmd word. Als het kan dan even zonder Linda de Mol... Erg goed boek. 4,5 *

4,5
Beter dan terug naar de kust, zat goed in elkaar, duurde even voordat ik het allemaal door had!! Boeiend verhaal!

3,0
Een pageturner is het zeker en het lijkt ook te beginnen als een boek dat meer diepgang heeft dan je zou verwachten. Maar langzamerhand werkt het heen en weer gespring in de tijd minder en minder (hopelijk doen ze dit bij de film op een meer inventieve manier) en blijkt het wereldje een stuk minder interessant dan je zou denken...

3*, met moeite...

avatar van Thomas83
2,0
Een flinke tegenvaller, aangezien er destijds zoveel positieve geluiden over De Eetclub waren. Het begin van het boek is nog wel aardig, je zit gelijk goed in het verhaal, en het leest allemaal vlot weg, waardoor je niet aan het begin moeite hebt om op gang te komen. Jammer alleen dat (een deel van) de vrouwen irritant overdreven soft en gevoelig doen, en Saskia Noort laat iets al te gretig onderlinge irritaties binnen de vriendengroep naar boven komen. Het gedrag van de groep mensen binnen de vriendengroep is ook wel extreem cliché en oppervlakkig.

Het ergste is nog wel dat het nog wel eens aardig uit het leven gegrepen zou kunnen zijn ook. Maar dat is geen excuus voor een wat al te standaard verhaaltje en bouquetroman-achtig gelul over knappe mannen met grote bruine behaarde handen en donker krullend borsthaar. Alsjeblieft zeg. Dat soort gezever zit al aardig tegen mijn pijngrens aan. Om het nog niet eens te hebben over zinnetjes als "Terwijl ik boterhammen smeerde voor de kinderen, werd ik opnieuw nat", of volwassen kerels die smsjes afsluiten met "xxx overal". De personages zijn sowieso zo ongeveer de meest onsympathieke die ik ooit in een boek tegen ben gekomen. Een beetje meeleven met de personages is een essentieel element om spanning te creëren en vasthouden.

Verder is het verhaal ook wel slecht uitgewerkt. Zoals gezegd doen eerst alle vrouwen overdreven gevoelig, in de zin van dat op een irritante manier uiten, en later is dat van het ene op het andere moment zo'n beetje het tegenovergestelde. Een typisch voorbeeld van hoe Noort steeds allerlei twists in het boek probeert te brengen maar hopeloos faalt in subtiliteit, uitwerking en timing. Het komt zo opzichtig over allemaal. "Oh ja, er is nog dat". Ik hou het maar bij 2.0*.

avatar van liv2
oei, .... maar ik heb in alle geval goed gelachen met jouw beschrijving van dit boek, dat is ook al iets he

Vooral die 'grote bruine behaarde handen 'vond ik hilarisch!

avatar van Thomas83
2,0
Ja, had ik het maar verzonnen.

2,0
Wat is het niveau van de Nederlandse literatuur toch ontzettend laag. Als dit dan je beste thrillerschrijfster moet zijn. Nederland is gewoon geen literair land, net zoals Kazachstan geen voetballand is. Er komen geen toppers uit voort. Wel topschaatsers en topvoetballers, maar geen topschrijvers.

Firebird, probeer dan de Groninger Lupko Ellen eens. Ben het wel met je eens dat wanneer we Nederlandse thrillerschrijvers met bijvoorbeeld Scandinaviërs vergelijken, het thrillerniveau erg laag is.

avatar van Slainte_Mhath
Saskia Noort is ook niet de crème de la crème van de Nederlandse literatuur.
Wat Nederlandse thrillers betreft, zijn het wel voornamelijk schrijfsters die veel uitbrengen. Daarin deel ik Firebird's mening wel. In mijn ervaring lezen ze makkelijk weg, zijn ze oké, zo nu en dan goed maar kunnen we ons bij lange na niet meten met de Scandinavische auteurs.
Scandinavië is anderzijds ook interessanter qua landschap en atmosfeer dan de polder en grachtengordel.

Echter, auteurs als Harry Mulisch, Cees Nooteboom, Willem Frederik Hermans, Joost Zwagerman, Michel Faber zijn wel degelijk grote namen in de Nederlandse literatuur.

Het is maar wie je het vraagt.

Ted Kerkjes
firebird schreef:
Wat is het niveau van de Nederlandse literatuur toch ontzettend laag. Als dit dan je beste thrillerschrijfster moet zijn.
Ik denk niet dat de kwaliteit van de thrillerauteurs een goede graadmeter is voor het literaire niveau van een land.

De Engelsman David Hewson schreef wel een paar leuke thrillers over Amsterdam, Poppenspel en het verkeerde meisje. Helaas lukt het de (meeste) Nederlandse thrillerschrijvers niet dat niveau te halen.
Wat literatuur betreft ben ik het wel met je eens.

2,0
Slainte_Mhath schreef:
Saskia Noort is ook niet de crème de la crème van de Nederlandse literatuur.
Wat Nederlandse thrillers betreft, zijn het wel voornamelijk schrijfsters die veel uitbrengen. Daarin deel ik Firebird's mening wel. In mijn ervaring lezen ze makkelijk weg, zijn ze oké, zo nu en dan goed maar kunnen we ons bij lange na niet meten met de Scandinavische auteurs.
Scandinavië is anderzijds ook interessanter qua landschap en atmosfeer dan de polder en grachtengordel.

Echter, auteurs als Harry Mulisch, Cees Nooteboom, Willem Frederik Hermans, Joost Zwagerman, Michel Faber zijn wel degelijk grote namen in de Nederlandse literatuur.

Het is maar wie je het vraagt.


Hermans en Mulisch horen bij de grote drie en die tikten inderdaad een hoog niveau aan.

Zwagerman hoort daar niet bij. Sowieso is de hele Generation X generatie, waar Zwagerman toe behoort, een verloren generatie.

Om terug te komen op Saskia Noort: heb drie verhalen van haar gelezen en ik irriteer me telkens aan de hoofdpersoon en andere personages. Nu vroeg ik me af hoe dat kwam, en het enige antwoord voor mij was dat de schrijfster gewoon net zo irritant moest zijn als de hoofdpersonages. Toen ik daarna Noort op youtube opzocht werd mijn indruk bekrachtigd: Noort is een leeghoofd en een vervelend persoon. Het is geen warm mens en ontzettend zelfzuchtig. Al haar personages zijn zo.

Is Noort een leeghoofd? Ik denk dat ze behoorlijk slim is. Zij weet drommels goed wat snel verkoopt en daarom schrijft zij deze pulp.Wanneer een boek wordt verfilmd, zoals Terug naar de kust, dan gaat het haar financieel ook goed. Voor de rest geen oordeel over het karakter van deze vrouw. Ik ken haar niet persoonlijk.

avatar van Jason82
3,5
geplaatst:
Leuk tussendoortje, als je je gewoon instelt op relaxt lezen voor het slapen gaan dan is dit boek een prima optie. Thriller kan je het nauwelijks noemen, spannend wordt het nergens, maar ik bleef toch benieuwd naar de afloop.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:24 uur

geplaatst: vandaag om 05:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.