menu

Ein Meister aus Deutschland: Heidegger und Seine Zeit - Rüdiger Safranski (1994)

Alternatieve titel: Heidegger en Zijn Tijd

mijn stem
4,50 (2)
2 stemmen

Duits
Ideeënliteratuur / Biografie

575 pagina's
Eerste druk: Hanser Verlag, München (Duitsland)

Martin Heidegger is niet alleen een van de invloedrijkste, maar ook een van de meest omstreden filosofen van deze eeuw. De originaliteit en de kracht van zijn denken hebben binnen, maar vooral ook buiten het vakgebied grote weerklank gevonden. Hannah Arendt oordeelde dat er door de filosofie van Heidegger een storm trekt die even sterk is als deze die ons na duizenden jaren nog uit het werk van Plato tegemoet waait. Rüdiger Safranski zet de weerbarstige filosofie van Heidegger uiteen. Hij plaatst diens nazistische verleden onverbloemd in het juiste licht en legt verbanden tussen het denken van de filosoof en diens nazistische sympathieën.

zoeken in:
Prima biografie van Safranski: Heideggers denken, vooral Sein Und Zeit, wordt op een begrijpelijke manier uiteengezet (wat mooi is, want Sein Und Zeit is een eenvoudigweg onleesbaar boek), vaak in combinatie met andere filosofisch actuele thema's uit die tijd. Ook de link met het nationaalsocialisme wordt op een ogenschijnlijk eerlijke manier besproken. Naarmate het boek vordert worden de uiteenzettingen van Heideggers colleges wel af en toe behoorlijk verwarrend en moeilijk te begrijpen. Ik zou het aan Safranski's nogal bombastische schrijfstijl willen wijten, maar dat kan ook liggen aan mijn beperkte voorkennis van Heideggers latere werk. Of het als inleiding dus geschikt is, zou ik niet durven zeggen; waarschijnlijk niet, en er zijn ongetwijfeld eenvoudiger exegeses te vinden. Toch is het voor de geïnteresseerde in Heideggers filosofie zeker een aanrader, niet in de laatste plaats omdat dit boek in vrijwel elke boekhandel voor een zacht prijsje te vinden is.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:11 uur

geplaatst: vandaag om 09:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.