menu

Merg en Been - Gerben Hellinga (1985)

mijn stem
3,67 (6)
6 stemmen

Nederlands
Thriller

271 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Als Jos de Spin, een invalide ex-glazenwasser en een vertrouwde figuur in de Amsterdamse penose, wakker wordt naast een lijk, heeft hij geen flauw idee hoe de onbekende op zijn bed is terechtgekomen. In zijn herinnering gaapt een zwart gat. Wie is de dader? Hijzelf? Om het mysterie te ontrafelen gaat de Spin op weg. In de straten en stegen, koffiehuizen en kroegen, bordelen en speelholen van Amsterdam vindt hij de mensen die een aanknopingspunt kunnen bieden. Hij blijkt verzeild te zijn geraakt in een drugscomplot waarin onderwereld en inlichtingendiensten nauwelijks uit elkaar te houden zijn....

zoeken in:
josdespin
Onvoorstelbaar zeg, nog geen enkele stem voor dit boek ?
Of is Gerben Hellinga zo onbekend in Nederland en/of op deze site ?
Dit speelt zich af in Amsterdamse onderwereld, en allerlei typen waar je nog een soort symphatie voor kan opbrengen ook.

Voor mij het beste boek wat ik ooit gelezen heb.

Gaat verfilmd worden als "Black Out" door "Dik Trom" regisseur Arne Toonen.

Regisseur Dik Trom maakt misdaadthriller | nu.nl/film | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl

4,0
gotti schreef:
Gaat verfilmd worden als "Black Out" door "Dik Trom" regisseur Arne Toonen.

Regisseur Dik Trom maakt misdaadthriller | nu.nl/film | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl


Geen onaardige film, maar heeft helaas weinig met het boek van doen. Je vraagt je af waarom ze de rechten wilden.

avatar van Insignificance
4,0
Kotdemmit!

Niet echt een thriller wat mij betreft. Meer een soort sfeerportret (de tachtiger jaren!) met daarin verwerkt het verhaal van een kruimelaar op krukken, die op een dag wakker wordt naast een leeggelopen lijk. Dat stinkt. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Daar kan ik dan wel om lachen, zoals er wel meer humor valt te ontwaren. Plat taalgebruik bijvoorbeeld. Nederlands, maar ook Engels met Amsterdamse tongval. Omaigot! Leuk. Dat geldt eveneens voor de manier waarop Hellinga zijn verhaal uit de doeken doet, heden en verleden kronkelen langs elkaar, en het kan daarnaast bogen op een behoorlijk aantal kleurrijke, vrijwel direct in het oog springende figuren en hun duistere handel en wandel. Drank, drugs, prostitutie, gokken en noem maar op, alles wat te binnen schiet bij de term penoze komt zo'n beetje aan bod. Zelfs een hondje komt hier en daar aan het woord. Gezellige boel, maar het is ondertussen wel menens. Ja, goed mee vermaakt, dit typisch Amsterdamse misdaadrelaas,. Koel, totellie koel.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:22 uur

geplaatst: vandaag om 19:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.