menu

Het Bureau 7: De Dood van Maarten Koning - J.J. Voskuil (2000)

mijn stem
4,22 (30)
30 stemmen

Nederlands
Psychologisch

226 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

In dit laatste deel van 'Het Bureau' ziet Maarten Koning zich al op de eerste dag na zijn afscheid gesteld voor de vraag wat hij met zijn leven moet aanvangen. Hij begint met kleine klusjes in huis, merkt dat hij daarbij Nicolien in de weg loopt die het ontwend is om de hele dag met zijn tweeën te zijn, loopt een blokje om, pakt de fiets en gaat een keer bij het Bureau langs om de drukproeven terug te brengen van het Bulletin, waarvoor hij tot het eind van het jaar nog de verantwoordelijkheid heeft. Geleidelijk vindt hij een evenwicht, waarin gevoelens van onbestemdheid afgewisseld worden door die van gelukzaligheid en vrijheid. Af en toe bezoekt hij het Bureau, waar hij plaatsneemt aan het bureau van Beerta, op de zolderkamer die men hem als een onderkomen gelaten heeft om het werk af te ronden voor de commissies waarvan hij nog deel uitmaakt zolang zijn opvolger niet is aangewezen en ingewerkt. Als die opvolger eenmaal is aangetreden, sluipt gaandeweg een gevoel van vervreemding binnen. Het gedrag van zijn vroegere medewerkers begint geleidelijk te veranderen. En als op een dag zijn zolderkamer ontruimd blijkt te zijn, ontwikkelen de gebeurtenissen zich snel ...

zoeken in:
avatar van Lalage
4,5
Dit is het laatste deel van een geweldige serie dikke boeken. Het gaat over het leven van de Maarten Koning, het alter ego van Voskuil, waarbij de nadruk ligt op zijn werk bij het Meertensinstituut. Er zijn veel herkenbare situaties die briljant beschreven worden. Ik heb er enorm van genoten. Kortom: een aanrader, vooral voor iedereen die op kantoor werkt.

avatar van mjk87
3,5
Direct maar het korte zevende deel erachteraan gelezen. Ik zag dat ik de eerste stem plaatste in april 2015, nu bijna dus 5 jaar terug. Elke 10 maand ofzo heb ik dus een boek gelezen uit deze reeks, vaak met veel plezier.

Deze is net anders aangezien Koning nu met pensioen is. Meer stukken uit zijn privéleven die ik altijd minder interessant heb gevonden, maar de doelloosheid wordt wel aardig beschreven. En zeker de delen op Het Bureau hoe men ineens anders gaat handelen nu hun baas weg is is sterk neergezet. Ook de entree van het prototype manager komt langs. De manager die inhoudelijk nergens wat van weet en zich daarom stort op cijfers en kwantiteit omdat dat het enige is waar hij zich op kan baseren. Niet dat die cijfers ook maar iets zeggen over het werk, maar zolang de managementlagen daarboven precies hetzelfde erin zitten is dit de manier om leiding te geven. Nu 30 jaar later is elke grote organisatie nog steeds zo.

Enfin, de serie is ten einde. Dit deel afgerond naar boven nog wel 3,5* maar wel de minste van alle 7 delen. En hoewel ik elk los deel 3,5* of 4,0* heb gegeven is het als geheel voor mij wel de som der delen en daarmee 4,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 00:50 uur

geplaatst: vandaag om 00:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.