menu

Het Bureau 5: En Ook Weemoedigheid - J.J. Voskuil (1999)

mijn stem
4,39 (32)
32 stemmen

Nederlands
Psychologisch

931 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

En ook weemoedigheid, deel vijf van Het Bureau, omspant de jaren 1979-1982. Terwijl hoofdpersoon Maarten Koning in zijn vak steeds meer aanzien krijgt, ziet hij de bestuurlijke problemen op het wetenschappelijk Bureau waar hij werkt alleen maar groeien. Bezuinigingspogingen leiden tot toenemende bureaucratisering en centralisering, die de schijn moeten wekken dat er doelmatig en op hoog niveau wordt gewerkt. Intussen dwingt de Vakbeweging een systeem van periodieke beoordeling af, die de bedoeling hebben eventuele ontslagprocedures te vertragen. Onder deze druk moet Maarten oplossingen vinden voor de doelmatige besteding van de steeds schaarser wordende financiële middelen. Met zijn radicale voorstellen maakt hij zich niet geliefd bij de andere afdelingen op het Bureau. De eisen die hij aan de kwaliteit van de productie stelt, verdiepen ook de scheuren binnen zijn eigen afdeling, doordat een aantal van zijn mensen hem niet wil of kan volgen. Maar hij moet impopulaire beslissingen nemen, wil hij de afdeling door de bezuinigingsslag loodsen. Dat hij in deze machtsstrijd het hoofd boven water weet te houden, komt vooral doordat zijn jaren geteld zijn, wat zich met de pensionering van oudere collega’s al aankondigt. Ironisch genoeg vervult hem dat, als hij zich daarvan voor het eerst bewust wordt, met weemoed.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Weer een goede aflevering van Het Bureau dat vooral in het tweede deel steeds beter wordt. De eerste helft kent nog veel persoonlijke beslommeringen tussen Maarten en Nicolien, en die zijn niet alleen minder interessant, maar Voskuil vind ik een matig schrijver op psychologie, maar veel beter als beschouwer van sociale verschijnselen, en daar draait deze hele reeks vooral om. Het hele kantoorleven wordt zo herkenbaar naar voren gebracht, met alles onderlinge frustraties en lief en leed. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het gedoe om een oude draaideur die moet verdwijnen waar niemand het mee eens is, maar ook het geroddel en cynisme over minder goede collega's.
Wat vooral opvalt is hoe soepel het leest, ineens zit je al op pagina 800 en blijft er nog weinig over. 4,0*

p.s. Erg leuk is dat het veel gaat over hun tijdschrift en publicaties. De echte publicaties staan gewoon online, dan krijg je een idee wat er precies bedoeld werd: Meertens Publicaties - meertens.knaw.nl

Gast
geplaatst: vandaag om 05:53 uur

geplaatst: vandaag om 05:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.