menu

The Whalestoe Letters - Mark Z. Danielewski (2000)

Alternatieve titel: De Walvisteenbrieven

mijn stem
2,20 (5)
5 stemmen

Engels
Psychologisch

86 pagina's
Eerste druk: Pantheon Books, New York (Verenigde Staten)

Het grootste gedeelte van "The Whalestoe Letters" was reeds te lezen in "House of Leaves". Deze nieuwe uitgave is echter een uitbreiding van de brievenverzameling. Er wordt verder ingegaan op de moeder-zoon relatie van een van de hoofdpersonen uit bovenstaande roman. De brieven beginnen normaal en ontroerend en vertellen waarom de twee personages niet bij elkaar kunnen zijn. Langzaam maar zeker komt er wantrouwen in het spel. Het duurt dan ook niet lang voordat de brieven chaotischer en dreigender worden.

zoeken in:
Scribble
Leuk boekje maar wel een beetje makkelijk. Het grootste deel stond al in House of Leaves, er is een introductie toegevoegd plus elf nieuwe brieven. Wie House of Leaves heeft gelezen weet dus wat hij kan verwachten.

Verder is het natuurlijk weer leuk gedaan en leest het lekker weg. Maar meer dan een erg magere aanvulling is dit toch niet. Waarom dit dan ook nog eens apart is uitgegeven is me een raadsel, geld zal de reden wel zijn. Geen vervelend boekje maar zonder de context van House of Leaves een beetje zinloos en goedkoop.

3.5*

avatar van eRCee
1,5

Helemaal mee eens. Degene die verzonnen heeft om dit apart uit te geven zou een contactverbod moeten krijgen ten opzichte van alle uitgeverijen.
Binnen House of Leaves zijn de brieven van een patiente in een psychiatrische instelling nog enigszins functioneel (hoewel de noot waarin naar deze appendix wordt verwezen nadrukkelijk optioneel is), maar als losstaand boek is het uitermate zwak.

avatar van gert_r
1,5
Na het lezen van de inleiding van het boek had ik de indruk dat het misschien nog wel mee zou kunnen vallen, maar helaas moet ik de plaatsers van de eerdere posts gelijk geven. En dat is driewerf jammer: 1) geen interessante leeservaring 2) geen interessante discussie daarover 3) het maakt niet erg nieuwsgierig naar House of Leaves - Mark Z. Danielewski (2000)

avatar van PeterW
2,0
PeterW (crew)
gert_r schreef:
1) geen interessante leeservaring 2) geen interessante discussie daarover 3) het maakt niet erg nieuwsgierig naar House of Leaves - Mark Z. Danielewski (2000)

House of Leaves is wel degelijk een leeservaring, maar verwacht geen spetterend boek. Het boek lezen alleen al is een ervaring, en dan hebben we het niet over de inhoud. Het boek is deels heel interessant, en voor een deel ook totaal niet. Het hoofdverhaal is best leuk, maar het mist uiteindelijk wat, en dat is jammer.

Gast
geplaatst: vandaag om 17:52 uur

geplaatst: vandaag om 17:52 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.