menu

Het Bureau 2: Vuile Handen - J.J. Voskuil (1996)

mijn stem
4,26 (52)
52 stemmen

Nederlands
Psychologisch

588 pagina's
Eerste druk: Van Oorschot, Amsterdam (Nederland)

Dit tweede deel van Het Bureau beschrijft de jaren tussen 1965 en 1973. Buiten woeden het Bouwvakkersoproer, de Maagdenhuisbezetting en de Vietnam-demonstraties. Het Bureau zelf groeit uit zijn voegen en verhuist naar een oud bankgebouw aan de Amsterdamse Keizersgracht. In een conflict met het Hoofdbureau over samenwerking met een Zuid-Afrikaans Instituut voor Volkscultuur neemt Maarten Koning bijna zijn ontslag. De gepensioneerde directeur Anton Beerta blijft achter de schermen actief. Hij haalt Maarten tegen zijn zin in de Vlaams-Nederlandse redactie van Ons Tijdschrift en splitst hem een onmogelijke opdracht in de maag voor de Europese Atlas voor Volkscultuur. Als Maarten zich tijdens een congres van die opdracht tracht te bevrijden, maakt hij zichzelf onbedoeld tot spreekbuis van de jongere congresleden. Dit geeft hem het gevoel in een fuik te zijn gezwommen.

zoeken in:
avatar van mjk87
4,0
Fijn boek en vooral heel herkenbaar. Dat geroddel op de werkvloer, vooral over andere collega's of de chef, maar ook het rondsturen van een envelop om wat geld op te halen en hoe moeilijk sommigen dan doen. Juist dat soort momenten maakt dit boek, het echte kantoorleven. Dat alles is is een kraakheldere directe stijl geschreven en leest daardoor zeer goed weg. In dit boek komt dan vooral het tutoyeren steeds naar voren, waarmee je ziet dat ook daar de tijd voorbij gaat.

Blijft wel over dat de stukken in het congres gewoon minder interessant zijn, al herken ik me daar wel meer in Maarten Koning dan wanneer hij op het bureau is, vooral zijn onzekerheid in grote groepen. En dat Duits is gewoon goed te doen. Ook de stukken met Frans zijn niet boeiend. En Nicolien blijft maar een vreemd personage. Maar het is wel goed dat het thuisfront aan bod komt en niet alleen het Bureau wordt getoond. 4,0*.

avatar van LimeLou
3,0
Nu ik halverwege 'Vuile handen' ben, merk ik dat ik 'Het bureau' veel minder interessant vind worden. Het is allemaal veel van hetzelfde en wat mjk87 ervaart als een "kraakheldere, directe stijl" ervaar ik vooral als saai en droogjes. Misschien is deze boekenreeks beter te lezen verspreid over meerdere jaren, aangezien er regelmatig tegenop kijk om dit boek open te slaan.

4,0
Ik sluit me helemaal niet aan bij de voorgangers. Ik vind de stukken op het congres juist het beste en de sterkte van de reeks zit juist in de herhaling en de steeds terugkerende situaties. Opvallend veschil met het eerste deel is dat er meer lijn zit in de onderwerpen (in deel 1 kwamen dezelfde situaties nooit in twee hoofdstukken achter elkaar aan bod). Dat maakt het wat gestructureerd, iets minder bijzonder, maar wel prettiger leesbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:05 uur

geplaatst: vandaag om 08:05 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.