menu

Nederland in Twaalf Moorden: Niets Is Zo Veranderlijk als Onze Identiteit - Jan Blokker, Jan Blokker jr. en Bas Blokker (2008)

mijn stem
2,88 (4)
4 stemmen

Nederlands
Historisch

255 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Nuchter, verdraagzaam en altijd gastvrij voor de vreemdeling – dat zijn de deugdelijke karaktertrekken die Nederlanders zichzelf graag toedichten. Maar wemelen in heden en verleden niet evenzeer van staaltjes vaderlandsehysterie, intolerantie en xenofobie? In "De Geschiedenis van Nederland In Twaalf Moorden" lezen we over mensenoffers, massa geweld, martelingen en militaire excessen uit naam van God en Koning. Van het Meisje van Yde, een meisje dat waarschijnlijk ergens rond het begin van onze jaartelling in het Drentse veen werd geofferd, tot Theo van Gogh en van Bonifatius tot Carlo Picornie.

zoeken in:
avatar van divart
Heel raar boek, samen uitgekomen met een nog veel raardere Teleac tv-serie. De serie heb ik na één aflevering maar laten zitten. Het boek is wat beter te behappen. Je hebt het zo uit, er staan lekker veel plaatjes in, grote letters enzo. Maar het blijft allemaal nogal vergezocht en vreemd. Beste hoofstuk is de inleiding, want dat is het enige hoofdstuk met een kop en een staart. Verder heeft de familie Blokker wederom bewezen dat ze gezamenlijk heel leuk en leesbaar kunnen schrijven. Maar enige noodzaak kan ik met geen mogelijk ontdekken in dit boekje.

2,5
Ik geloof dat men in dit boek de boodschap wil uitzenden dat we niets geleerd hebben van onze geschiedenis. Kijk wat wij met onze mensen in het verleden hebben gedaan: We zijn helemaal niet tolerant Nederland.
Om dit kracht bij te zetten is er per hoofdstuk een uiteenzetting van een historische gebeurtenis die hiervoor de bewijslast vormt.
Deze bewijslast heeft totaal geen verbinding met elkaar. Je zou net zo goed met het laatste hoofdstuk kunnen beginnen.

Er zat vast heel veel research in de voorbereiding. Hiervoor mijn complimenten. De uitwerking mist echter

Gast
geplaatst: vandaag om 21:54 uur

geplaatst: vandaag om 21:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.