menu

De Fordømtes Legion - Sven Hassel (1953)

Alternatieve titel: Bataljon der Verdoemden

mijn stem
3,58 (6)
6 stemmen

Deens
Oorlog

263 pagina's
Eerste druk: Grafisk, Kopenhagen (Denemarken)

Een gedeserteerde Deense soldaat uit het Duitse leger wordt, na te zijn veroordeeld, overgeplaatst naar een strafbataljon dat de Russische vijand moet bestrijden. De vijand bestond destijds niet alleen uit het Rode (Russische) leger, maar vooral uit de gruwelijke kou en de vreselijke honger, die leidden tot complete uitputting van de strijdenden.

zoeken in:
Mijn vader is gek op Hassel. Ik heb hem een handje geholpen om alle in het Nederlands vertaalde delen compleet te krijgen en alles ook gelezen, alhoewel ik me uiteraard geen voorstelling kan maken van de gruwelen die Sven Hassel heeft meegemaakt.

De auteur werd als 'Auslanddeutser' in Denemarken opgeroepen voor militaire dienst in het Duitse leger, deserteerde en kwam achtereenvolgens in concentratiekamp en strafbataljon terecht. Daar leert de lezer de andere hoofdpersonen uit de roman kennen, met wie Hassel gedwongen wordt in '41 tegen de Sovjet-Unie ten strijde te trekken. Omschrijvingen van kameraadschap en conversaties kan je nog volgen, maar de gedetailleerde oorlogshandelingen gaan boven je pet.
Veel aandacht voor ontberingen als kou, honger, luizen, ziekten en hopeloze verwondingen.
Ook een apart hoofdstuk over zijn krijgsgevangenschap in de U.S.S.R.
Toch staat de kameraadschap tussen de mannen nog het meest centraal. Drie jaar na de inval is het strafbataljon gereduceerd tot een handjevol overlevenden.

Sommige stukjes uit Hassel zijn boek kennen opvallend veel gelijkenis met het beroemde Van Het Westelijk Front Geen Nieuws van Erich Maria Remarque. Hassel lijkt er sterk door beïnvloed.
Het Bataljon Der Verdoemden is in principe het beste werk van de schrijver. Hierna werden de boeken meer fictief geschreven. Bijvoorbeeld dat hij zich in Stalingrad bevindt, terwijl hij zich in het debuut juist buiten de omsingeling bevond

Gast
geplaatst: vandaag om 01:22 uur

geplaatst: vandaag om 01:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.