menu

Mördare utan Ansikte - Henning Mankell (1991)

Alternatieve titel: Moordenaar zonder Gezicht

mijn stem
3,51 (70)
70 stemmen

Zweeds
Thriller

308 pagina's
Eerste druk: Ordfront, Stockholm (Zweden)

Racistische krachten in de samenleving, die zich hevig verzetten tegen de aanwezigheid van asielzoekers, zien hun kans schoon als er informatie uit een onderzoek van inspecteur Kurt Wallander naar buiten lekt. Wallander is bezig de dubbele moord op een ouder boerenechtpaar te onderzoeken, een moord die de politie van Ystad omschrijft als 'een menselijk slachthuis'. Hij ontdekt dat er politiek-maatschappelijk gevoelige kanten aan de zaak zitten. Omdat er vermoedens leven dat buitenlandse vluchtelingen bij de moord betrokken zijn, probeert Wallander zijn onderzoek angstvallig buiten te publiciteit te houden. Tevergeefs. Vanaf dat moment beginnen tegenstanders van de Zweedse asielpolitiek het onderzoek op hoog niveau te manipuleren.

zoeken in:
2,0
Ik heb niet eerder een boek van Mankell gelezen, maar ik vond er weinig aan. Het hoofdverhaal is redelijk interessant, maar de bespiegelingen van Wallander over zijn privéleven, zijn drankgebruik en zijn eetgewoontes konden mij totaal niet boeien en irriteerden mij zelfs.

avatar van eRCee
4,0
roosn schreef:
(..) maar de bespiegelingen van Wallander over zijn privéleven, zijn drankgebruik en zijn eetgewoontes konden mij totaal niet boeien en irriteerden mij zelfs.

Dat vind ik juist de kracht van Mankell. Die heerlijke, grauwe, melancholische sfeer. Wallanders menselijkheid en zelfs zwakheid mixt prachtig met het misdaadverhaal en geeft er diepte aan.

avatar van FisherKing
4,0
Ja, klopt, dat voel ik ook. Ik voel me meestal niet echt opgewekt na een Willander boek.

avatar van Thomas83
4,0
Als liefhebber van detectives weet de Wallander-serie me zeker te bekoren. Dit boek is daar zeker geen uitzondering op.
Ik vind de Kurt Wallander-reeks wel echt een rip-off van de veel betere Martin Beck-reeks van het Zweedse schrijversechtpaar Sjöwall & Wahlöö, maar dit biedt veel van hetzelfde en heeft me ook erg vermaakt.
Ook hier is ook de nodige maatschappijkritiek aanwezig, zij het veel minder scherp en zonder dat het met die heerlijke humor wordt gebracht. Het blijft allemaal vrij serieus.
Dit verhaal past ook goed bij de huidige tijd trouwens.

avatar van Marcel
2,0
Op de omslag staat bij mij gekozen tot beste Scandinavische misdaadroman. Nou, voor mij was het m'n derde boek van Mankell, en alledrie vond ik het flops. Ik kan voorlopig geen Scandinaviër meer zien.

avatar van eRCee
4,0
Waarom vond je het flops?

avatar van Marcel
2,0
eRCee schreef:
Waarom vond je het flops?

Het lijkt wel alsof de opzet van die boeken en de stijl waarin ze geschreven zijn best goed is, maar er werden tot nu toe steeds de meest belachelijke dingen bijghaald. Hier waren het bijvoorbeeld bloeddorstige blanken die een asielzoeker vermoorden. En zo was het einde van het boek Innan Frosten bijvoorbeeld al helemaal niet te verteren.

Misschien ben ik ook gewoon niet zo'n fan van het detective-genre, dat kan natuurlijk ook. Te voorspelbaar naar mijn mening (neem: actiescènes die aaaaltijd goed aflopen, moorden die aaaaltijd worden opgelost, aaaaltijd een happy ending). En vaak krijg je dan op een gegeven moment zo iets van 'wat kan mij het eigenlijk allemaal schelen?'.

avatar van eRCee
4,0
Marcel schreef:
(...) maar er werden tot nu toe steeds de meest belachelijke dingen bijghaald.

Dat heet maatschappelijk engagement.

Nee serieus, ik vind het best goed dat Mankell vaak echte problemen in zijn boeken verwerkt. De officieuze ondertitel van de Wallander-reeks luidt: "romans over de Europese onrust". Die thematiek kan ook relevant blijven als het beschreven voorbeeld een beetje over-the-top is.

Vlas
Teleurstellend boek. De schrijfstijl is ronduit slecht. Na dit stukje te hebben gelezen ben ik gestopt:

De honger sloeg opnieuw toe en hij stak de hoofdweg over en reed naar OK's cafetaria. Ik zal morgen mijn eetgewoonten veranderen, dacht hij.
Hij at een hamburger mét.
Hij at zo snel dat hij diarree kreeg.
Toen hij op de wc zat, zag hij dat hij nodig een schone onderbroek aan moest.
Ineensvoelde hij hoe moe hij was


Het boek is slecht geschreven (de honger stak de hoofdweg over?), er staat totaal overbodige informatie in, het verhaal springt van hot naar her, en dat alleen al in dat kleine stukje tekst. Ook is het boek totaal niet spannend, en inmiddels behoorlijk gedateerd.

Mijn eerste en laatste wallander.

3,0
Zojuist voor de eerste keer gelezen. Bizar dat de maatschappelijke problemen die in dit boek een thema zijn, ruim 25 jaar later nog steeds niet zijn opgelost, laat staan dat er enige vooruitgang op dit gebied is geboekt. Het geeft het boek echter wel meer lading, een soort tijdloosheid.

avatar van Muuske
2,0
Slechte vertaling van Cora Polet

Gast
geplaatst: vandaag om 03:20 uur

geplaatst: vandaag om 03:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.