menu

Peony - Pearl S. Buck (1948)

Alternatieve titel: Pioenroos

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Sociaal

326 pagina's
Eerste druk: John Day, New York (Verenigde Staten)

"Pioenroos" speelt niet in het China van deze eeuw, maar in een vroegere periode, toen de slavenhandel in het Hemelse rijk nog gebruikelijk was. Pioenroos, wier leven de kern van dit boek vormt, wordt als klein kind gekocht door een joodse familie en opgevoed samen met David, hun eigen zoon, die even oud is als zij. Als David trouwt met een ander Chinees meisje blijft Pioenroos bij hem in huis. Pas als haar vrijheid in gevaar komt (de oppereunuch van de keizerin heeft zijn zinnen op haar gezet), realiseert David zich dat Pioenroos' aanhankelijkheid meer is dan alleen slaafse trouw en dat hij van haar houdt. Hun liefde blijft hun leven bepalen, ofschoon ze niet met elkaar kunnen trouwen.

zoeken in:
avatar van manonvandebron
4,0
Pearl S. Buck was een Amerikaanse schrijfster die opgroeide in China. Deze historische roman schreef ze een decennium nadat ze de Nobelprijs won. Het speelt zich af in de jaren 1850 en ‘60 in Kaifeng. In deze Chinese stad woonde een joodse minderheid. Ze werden er goed behandeld, maar dreigden op termijn te verdwijnen door assimilatie en gemengde huwelijken.

Adam moet kiezen tussen drie huwelijkskandidaten. Het gaat er niet enkel om wie hij de leukste vindt, maar ook om hun sociale positie. Leah is de kandidate van z’n moeder, omdat hij dan de joodse bloedlijn verder zou zetten. Kueilin heeft als dochter van een Chinese zakenman de voorkeur van z’n vader. Ten slotte is er Pioenroos (Peony), maar zij is slechts een slavin. Destijds is ze gekocht, maar ze wordt behandeld als een lid van de familie en kan beslissingen beïnvloeden.

Van 1856 tot 1860 woedde de Tweede Opiumoorlog. Opium komt erin voor als pijnstiller. Na de oorlog varen ze met een jonk naar Peking voor een audiëntie bij twee keizerinnen. Polygamie was een kenmerk van de Chinese cultuur. Pogroms in westerse landen worden besproken. Een Chinees zwaard speelt een cruciale rol in meerdere scènes. Soms wordt de toon somber of een tikkeltje sentimenteel, maar toch met een sprankeltje hoop.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:20 uur

geplaatst: vandaag om 03:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.