menu

Hawksmoor - Peter Ackroyd (1985)

mijn stem
4,00 (1)
1 stem

Engels
Historisch / Detective

287 pagina's
Eerste druk: Hamish Hamilton, Londen (Verenigd Koninkrijk)

Roman over de beginachttiende-eeuwse architect Nicholas Dyer, die de opdracht krijgt om zeven kerken te ontwerpen die tijdens de grote brand van Londen in 1666 verloren zijn gegaan, en de twintigste-eeuwse detective Hawksmoor, die een serie moorden moet oplossen die in de nabije omgeving van deze kerken zijn gepleegd, fungeren als hoofdfiguren van 'Hawksmoor' en creëren vanuit die positie ook de twee verhaallijnen die zich in het boek vervlechten. De ene beschrijft het leven en het werk van de architect, de andere volgt de detective die zijn speurwerk verricht.

zoeken in:
avatar van dutch2.0
4,0
Na drie romans van hem te hebben gelezen, weet ik nog steeds niet wat ik met Peter Ackroyd aan moet. De Brit schrijft historische romans, en uit die boeken blijkt vooral veel schrijfplezier, research en intellectuele geestdrift. Toch ontbrak het twee van die drie historische romans (Milton in America en The Clerkenwell Tales) aan ehm, iets belangrijks wat lastig onder woorden is te brengen. Eenvoudig gezegd ontbrak het die boeken aan datgene wat aardige literatuur onderscheidt van grootse literatuur.

Dat geldt niet voor Hawksmoor. Gedeeltelijk ligt dat aan het spannende verhaal - hoewel de ontknoping niet geweldig is - maar veel meer nog aan de gru-we-lij-ke sfeer. Hawksmoor is als een literair zwart gat waaruit geen flintertje licht kan ontsnappen. Moord, satanische sekten, troosteloze wijken, zwervers die als ondoden door naargeestige stegen en straatjes sluipen, en nog meer, veel meer ellende.

Dit keer zit het knappe van Ackroyd niet in de vlijtige research, maar in de consequent volgehouden inktzwarte sfeer. Het maakt het lezen van Hawksmoor wel tot een erg beklemmende activiteit en ik heb dan ook regelmatig het boek moeten wegleggen. Een boek dat je nog tijden bijblijft, en om eerlijk te zijn is dat niet altijd even prettig. Maar een knap boek is het.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:06 uur

geplaatst: vandaag om 18:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.