menu

Az Igazi / Judit... és az Utóhang - Sándor Márai (1978)

Alternatieve titel: Kentering van een Huwelijk

mijn stem
4,14 (42)
42 stemmen

Hongaars
Psychologisch

510 pagina's
Eerste druk: Révai, Boedapest (Hongarije)

Een heer, een dame en een dienstmeisje, drie mensen met verschillende achtergrond, stellen zich dezelfde vragen over de waarde van echte gevoelens: hoe verhouden zich hartstocht en ware liefde en hoe dicht kun je bij een andere mens staan? Ieder van de drie personen vertelt zijn geschiedenis, en altijd is op de achtergrond die stille getuige aanwezig, die elk mens in zijn leven heeft en die zich niet laat misleiden, maar dwingt tot zelfonderzoek en tot de vraag naar de werkelijke waarden in het leven.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,5
Kentering van een Huwelijk is naar inhoud en diepgang het beste werk dat ik las van Marai. Het boek bestaat uit drie delen, geschreven vanuit drie personages, en handelt over de waarachtigheid en de duurzaamheid van gevoelens. Niet geschikt voor stellen met trouwplannen!
Daarnaast geeft Kentering van een Huwelijk een prachtige schets van de ondergang van de bourgeoisie voorafgaand aan en ten tijde van de tweede wereldoorlog. Ook in de relatie tussen deze stand en de maatschappij voltrekt zich een onherroepelijke kentering.
De lange monologen van de drie personages zijn erg knap opgebouwd en laten afwisselend een andere visie zien op hetzelfde verhaal. Qua vorm vond ik de interrupties die gericht zijn aan de toehoorder in elk relaas wat gekunsteld.
Niet zo goed geschreven als De Gravin van Parma maar een fantastisch boek, zonder meer. 4,5*

avatar van mjk87
3,5
Sándor Márai. Op zijn Gloed heb ik nog gestemd toen ik nog geen reviews schreef en pas goed 150 stemmen had geplaatst. Dat leek overigens al heel wat toen. En het lijkt ergens niet heel lang terug, maar dat is al zeker 15 jaar geleden. Enfin, blijkbaar heb ik jaren terug Kentering van een Huwelijk al aangeschaft. In het boek zat immers een redelijk vervaagde kassabon met een datum ergens in november 2013. Ook dat lijkt korter terug. Maar goed, een reisje naar Hongarije leek me wel een uitstekende manier om dit boek dan eindelijk eens af te stoffen en te gaan lezen.

Kentering van een Huwelijk dus. Rare titel. Sowieso heb ik een broertje dood aan titels die geen vertaling zijn, maar buiten dat gaat het om meerdere huwelijken in dit boek. Ik had ergens gedacht zware literatuur te krijgen maar niets is minder waar. Dit boek is opvallend soepel te lezen en vooral de eerste twee delen zijn op momenten erg mooi, vooral in de beschrijvingen van interieurs maar ook van eigenschappen van personen met her en der een interessante overpeinzing. Die delen hebben een zeldzame combinatie van diepgang en een zeker leesplezier. Niet elk stukje is even sterk maar goeddeels is het boeiend en vermakelijk met soms hele herkenbare emoties uitstekend opgemerkt door Marai en ook goed verwoord.. Het derde deel vond ik wel veel minder. Dan wordt het boek breder getrokken zoals Witt hierboven ook al terecht opmerkt en dat doet wel afbreuk maar weet simpelweg ook niet echt te boeien. 3,5*.

4,0
Een heerlijk boek, wat een ongekende stijl en diepgang. Het leest nog een stuk lekkerder dan Gloed of De Gravin van Parma.

Er is ook wel wat af te dingen op Kentering van een Huwelijk: de monoloog is soms wat gekunsteld, het verhaal verliest in het derde deel van van z'n zeggingskracht, en bij vlagen is Marai wel heel expliciet over zijn boodschap.

Niettemin een geweldige leeservaring die een diepe indruk achterlaat. Voor nu 4*

Gast
geplaatst: vandaag om 09:44 uur

geplaatst: vandaag om 09:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.