menu

Luftslottet Som Sprängdes - Stieg Larsson (2007)

Alternatieve titels: Gerechtigheid | Millennium #3

mijn stem
4,04 (278)
278 stemmen

Zweeds
Thriller / Streek/Familie

651 pagina's
Eerste druk: Norstedts, Stockholm (Zweden)

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man, een kritische journalist van middelbare leeftijd en uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, compliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos en ze is een computerhacker van wereldklasse. Lisbeth Salander heeft een levensbedreigende aanslag overleefd en wordt in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Evenals de man die verantwoordelijk is voor haar duistere, pijnlijke verleden: Alexander Zalachenko. Ze wordt nog altijd gezocht voor moord en door de media is ze neergezet als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst en wil daarover publiceren. Maar wil Salander wel meewerken? Ze vertrouwt niemand meer en zeker Blomkvist niet, die haar als enige veel te goed kent. Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?

zoeken in:
5,0
Ik heb nog niet vaak zo'n goed en spannend verhaal gelezen, heerlijk, bijna in één adem uitgelezen! Een aanrader, welke schrijver evenaart dit?

4,5
Briljant sluitstuk van de Milleniumtrilogie. Larsson heeft hier, helaas voor de laatste maal, al zijn talent gebundeld in een 560 pagina's tellende apotheose. 4.75*

avatar van Fedor
5,0
Een prachtige afsluiter van een geweldige trilogie.Jammer dat hij niet zelf meer van zijn succes kan genieten.

5,0
Het slotstuk van deze trilogie in 2 dagen uitgelezen. 3 dagen geleden zelfs om 1.00 van bed gegaan om de laatste 100 bladzijden te lezen want ik wou het weten allemaal.

Gaat die Teleborian er aan of niet met zijn eigengereidheid of niet.

Briljant geschreven dit deel en er zijn nog steeds openingen naar meer.

Deel 4 is half af heb ik begrepen en van mij mogen ze het zo uitbrengen en dan hebben we de rest van ons leven last van de vraag wat er nog verder gebeuren zal.

avatar van levispapa
5,0
Alles wat hierboven geschreven is klopt... wat een heerlijk slotstuk en wat viel ik in een diep gat toen ik het uit had....

5,0
Oke dit was dus het derde boek dat ik las in anderhalve week. Heb blijft eeuwig zonde dat ik de trilogie niet over een wat langere periode heb uitgesmeerd want het vinden van een nieuw soortgelijk boek leidt voorlopig nog tot niets.

Allereerst weer mijn vaste riedeltje. Salander blijft ondanks dat ze in alledrie de boeken praktisch dezelfde persoon is toch nog steeds mateloos interessant. Blomkvist boet wel iets in maar dat mag de pret absoluut niet drukken.

Wel opvallend dat ik enkel in het beste deel uit de reeks wel een duidelijk minpunt vind zitten. Het zijplotje met de stalker is wat mij betreft totaal overbodig, te makkelijk en weinig boeiend Snap ook niet zo goed wat het in het boek doet. Gelukkig duurt het ook niet al te lang.

Dan terug naar het boek. De rechtzaak is wat mij betreft subliem geschreven en ondanks dat je wel een vermoeden hebt hoe het gaat aflopen blijft het toch heerlijk om te lezen. Gerechtigheid is een meesterwerkje dat een meer dan waardige afsluiter is van een sublieme trilogie. Ik zal Salander missen. Gelukkig verschijnt de eerste film uit de trilogie al over een maand in de bioscoop. Nu maar hopen dat die net zo interessant is.

5*

avatar van cortez
3,5
Een ijzersterke afsluiter van de trilogie. Het vorige deel kon me al wat minder bekoren, maar in teken van dit boek kan ik het volledig begrijpen. Heel sterk hoe Larsson een ongelofelijk gecompliceerd verhaal toch strak in handen houdt, en uiteindelijk de touwtjes mooi samen bindt. Ik vraag me toch stiekem af hoe men hier een boeiende film zal van maken... Er is voorts sprake van een vierde boek, dus wie weet kunnen we nogmaals meegenomen worden met de spraakmakende personages, hoewel het voor mij niet meer hoeft, dit is immers echt af!

3,5
Het minste deel van de trilogie. Het is degelijk, maar de overeenkomsten met de eerdere delen (die ik kort geleden heb gelezen) zijn zo groot dat de frisheid er wat mij betreft een beetje af is. De lezer heeft ook te snel in het boek al door hoe het zit; het is dan verder afwikkelen tot alle andere personages in het boek het ook te weten komen. Dat neemt veel spanning weg. Even goed nog wel de moeite waard om te lezen.

4,0
Na het iets mindere tweede deel opnieuw een absolute voltreffer. Klasse!

5,0
Weinig op aan te merken! Mag als geheel gezien worden als de vervanger voor schaduw van de wind in mijn top 10.

avatar van superfreak
2,0
Ik begrijp niet dat "iedereen" dit boek zo goed vindt. Ik heb 'm gelezen (nou ja er doorheen geworsteld) en ik vond het allemaal behoorlijk langdradig. Er gebeurde weinig echt spannends in. Op zich is het wel goed geschreven maar van een top thriller verwacht ik veel meer. Ik was bijna afgehaakt op het moment dat iedereen bij een vergadering uitgebreid beschreven werd wat volgend mij niet echt relevant was (het had in ieder geval een stuk korter gekund), maar wat in ieder geval de vaart er definitief uithaalde.
Een belangrijk detail is dat ik deel 1 en 2 niet gelezen heb, maar dat neemt niet weg dat ik dit deel als afzonderlijk boek mag beoordelen. Misschien dat mensen die deel 1 en 2 wel gelezen hebben een oogje toeknijpen bij dit afrondende deel en dat het niet lang genoeg kan duren.

avatar van cortez
3,5
Maar dit boek kan je helemaal niet lezen zonder de voorgaande boeken gelezen te hebben; het is echt een sluitstuk. Er zullen je talloze dingen ontgaan zijn...

avatar van superfreak
2,0
Ja, ik kan me voorstellen dat er dingen mij ontgaan zijn, maar in het boek wordt veel toegelicht over het voorgaande. En zoals ik al zei: dit deel mag je als afzonderlijk boek beoordelen, moet ook zelfs anders had het als één boek uitgegeven moeten worden.
Ik heb ook de hele donkere toren cyclus van King gelezen en kan me voorstellen dat ik deel 7 een stuk lager had beoordeeld als ik dit als enige deel had gelezen. Het "probleem" is dat ik dit boek gekregen heb en ik had geen zin om eerst de andere delen te lezen alvorens deze. Dus helaas, ik kan er niet meer van maken.

wekenlang heb ik gewacht met het lezen van deel drie. daarna zou er namelijk niets meer zijn. echter geen boek kon mij bekoren en uiteindelijk ben ik er toch maar in begonnen. op zich weer net zo boeiend als de eerste 2 delen. je wordt gewoon meegezogen in het verhaal en je kunt er niet meer mee stoppen. echter, het einde laat mij onbevredigd achter. ik had een spetterende rechtzaak verwacht maar vond dit zwaar tegenvallen(dit is echter mijn mening). fantastisch boek met een jammerlijk eind.....

vermeerf
Geweldige afsluiting van de reeks. Ik vind het gewoon drie hele goede boeken met een vlot verhaal, geschreven in een prettige stijl. Jammer dat er niet meer van Larsson zal verschijnen...of misschien maakt dat deze serie wel extra speciaal.

5,0
Sublieme afsluiter van de triologie. Larsson weet als geen ander aan karakter building te doen, waardoor je op een ongekende manier gaat meeleven met het verhaal. Als je bijvoorbeeld ziet hoe een nevenpersonage als Figuerola wordt neergezet, echt ge-ni-aal!
Sowieso is het ongelofelijk hoeveel karakters en gebeurtenissen Larsson in 650 pagina's weet te te smelten, allemaal geweldig weergegeven en allemaal even interessant en spannend.

Dit derde deel is misschien nog wel het deel met het meeste vaart, waardoor ook ik het binnen een week heb uitgelezen, wat heel wat nachtelijk uurtjes heeft gekost. Het gevoel wat mijn voorgangers hebben omschreven herken ik maar al te goed: Wat moet je nu in godsnaam gaan lezen?

Hoe dan ook: ***** en de tweede plek in mijn top 10

avatar van jan met de pet
4,0
Zo heb het derde en laatste deel gelezen, soms wat langdradig dan weer geweldig vooral de rechtzaak en epiloog, al met al weer een goed tot soms geweldig booek : 4,0

4,0
Iets minder goed dan de 1e 2 delen, maar toch ook een geweldig boek. Verhaal zit zo goed in elkaar en een goed en spannend einde. Jammer dat er geen vervolgen op deze reeks zullen komen

avatar van cowboyveeman
5,0
Ben net ermee begonnen en begint al sterk. Hopelijk gaat het zo blijven want volgens vele mensen is het ietsje minder leuk dan de eerste twee.

avatar van AmazingPP
4,0
Ijzersterk slot van de triologie, maar hier en daar inderdaad wat langdradig. Al die beschrijvingen, al die namen, het was een beetje te veel van het goede. Na de eerste tweehonderd pagina's kwam er echter weer vaart in en dan leest het boek zichzelf uit in, het lijkt wel, secondes. Wat is Salander prachtig neergezet, dat is een personage uit een boek wat ik niet snel zal vergeten. Toen ik eenmaal bij de laatste bladzijde was had ik wel een beetje leeg gevoel. Nu de films nog, maar daarna is het toch echt gedaan met Blomkvist en Salander. En wat doodzonde dat Larsson zijn succes niet meer mag meebeleven, want dat had hij echt verdiend. Wat een schrijver!! 4 *

4,0
Alle drie de boeken nu gelezen, maar ik kan niet zeggen welke ik beter of slechter vond. Alle drie hadden ze goede kanten, maar ook mindere kanten.
Met deel 3 belande ik op een punt dat ik het boek heel gemakkelijk kon weg leggen. Dit kwam, denk ik, dat er te veel personages kwamen, met ieder een eigen verhaal. Tja, dat ligt waarschijnlijk echt aan mij, ik volg liever 4 personage's goed dan een stuk of 16 waarvan de namen soms een beetje op elkaar lijken. (Ofja, soms dan he!!)
Maar tegen het einde aan werd het boek weer een stuk interessanter. En had ik na het lezen van de aller laatste bladzijde een voldaan gevoel! Dat is het belangrijkste!

avatar van Wenniie
Heerlijk boek! zeker heel wat bladzijden en niet zomaar uit.. maar die spanning geweldig! het begin is al meteen pakkend daarna moet je echt met de personen meeleven, voor Sanler die is super neergezet in het boek en ik zie haar helemaal voor me. De spanning word op een gegeven moment minder maar je wilt doorlezen omdat je weet dat ier iets gaat gebeuren.
Prima einde, en echt gerechtigheid!

Heb net de eerste film gezien; mannen die vrouwen haten. De film is echter lang zo geweldig niet als het boek. Ik vond de film echt zo langdradig...nergens geen spanningen.

Jammer dat we niet meer van deze schrijver kunnen lezen..

runningman
Dit boek krijgt veel te hoge waardering, het boek is lang zo goed niet als veronderstelt. Te langdradig, te veel onnodige details, te voorspelbaar. Lekker leesvoer voor de vakantie, meer niet

avatar van Witch-king
5,0
Ik ben dit boek aan het lezen, Salander en Zala liggen nog in het ziekenhuis, maar tot nu toe een goed boek.

avatar van kjellee
5,0
Wat een fantastische trilogie!! ZOOOO spijtig dat Stieg Larsson is overleden.. Normaal gingen er 10 boeken komen. Dit is het beste deel van de drie!! Super prachtig spannend vermakend (etc). boek!

avatar van djadja
3,5
hier en daar wel wat langdradig, veel uitleg die m.i. niet onmisbaar is voor het verhaal. maar al met al toch spannend genoeg, en idd erg jammer dat de koek hiermee op is!

avatar van Thomas83
3,5
Dit boek is gezien de manier waarop deel 2 en 3 in elkaar overlopen eigenlijk gewoon meer deel 2 van boek 2, en dit boek is los dus ook niet echt te lezen. Vond hem overigens helaas toch wat minder dan zijn voorganger. Nog altijd leest het lekker weg en vooral op bepaalde momenten wordt het razend spannend, maar het wordt allemaal meer en meer bijna een soort feministisch pamflet. Ik moest elke keer weer een beetje zuchten of lachen als Larsson wéér een sterk vrouwelijk personage opvoerde, of juist een man als bad guy of man waarvan dan weer bleek dat het een vrouwenhater was. Maar het waarom wordt helaas nooit echt duidelijk gemaakt. Verder kan het aan mij liggen, maar hoe zat het nou met die wiskundige vergelijken en theorie die aan het begin van het boek nog zo'n rol speelde? Misschien heb ik het gemist, maar kreeg de indruk dat Larsson dat op een gegeven moment is vergeten.
Vond daarnaast dat het boek ook wat traag op gang kwam, omdat pas als Salander weer een beetje bijkomt en actief wordt het weer leuk wordt. Zij is ook degene waar het allemaal om draait en wat de serie zo aardig maakt.

Vond het stukje van Erika Bergers carrière wel bijzonder boeiend om te lezen. Al vond ik het dan wel weer een beetje teleurstellend hoe ze uiteindelijk toch weer terugkeerde bij Millennium. Het was juist mooi hoe ze de strijd met de sensatiejournalistiek en het pluche in de top aan wilde gaan. Het gaat zelfs zo ver dat ze met haar vijand Holm bijna als dikke vrienden uit elkaar gaat, en wie de stalker van Berger was kon je van tevoren allang voorspellen. Schrijvers proberen nog wel eens te verrassen met "de meest onwaarschijnlijke kandidaat".

Op terug te komen op Stieg Larssons overdreven feminisme en karikaturale bad guy-mannen en helden-vrouwen en ook overdreven excentrieke typetjes en relaties, het zijn er zoveel dat ik me geroepen voel ter illustratie maar een hoop op te stommen: De geniale en zeer introverte maar op haar eigen manier rechtvaardige Salander, Berger als de sterke carrièrevrouw, Sonja Modig als de good girl bij de politie (let vooral ook op het contrast met macho-bad guys Faste en in iets mindere mate Ekström, waarvan de laatste dan weer in contrast staat met de goede vrouwelijke aanklager uit Göteborg), Annika Gianini (haar beroep is ook veelzeggend), super bad guy psychiater Teleborian (versus de good girl psychiater uit het ziekenhuis in Göteborg), voormalig bodybuildster en werknemer van Säpo's Constitutional Protection Figuerola, de knappe en sterke Miriam Wu, Linder van Milton Security, reporter She van TV4, aanklager Gustavsson en zo zijn er nog wel wat

Er zitten wel vreselijk spannende of boeiende fragmenten in het boek zoals de verrassende uitvoering van het plan van Gullberg, later het kat en muis-spel tussen Blomkvist en The Section, de achtervolging van wat medewerkers en betrokkenen na een afspraak tussen Teleborian en Sabdberg, de aanslagpoging op Blomkvist en de rechtszaak op het einde natuurlijk. Al steekt die hele nasleep in de rechtzaal etc. juridisch niet helemaal geloofwaardig in elkaar. Vind dat Salander wel erg makkelijk onder de misdaden waarvoor ze aanvankelijk werd aangeklaagd wegkomt. Maar de ultieme wraak en zegetocht van het gerecht voelt wel heerlijk aan. Wel weer echt too much dat Teleborian ook nog eens van kinderporno blijkt te houden. En Mikael die stelt dat de hele zaak éigenlijk gewoon ging om mannen die vrouwen haten, pfff. Gaat mijn logica te boven hoor.

Larsson laat verder natuurlijk ook wel zien slechts een beperkt schrijver te zijn. Los van veel van de personages maakt hij ook foutjes zoals regelmatig onnodig de boel even samenvatten, op een gegeven moment wel heel veel het woord astonishment gebruiken, na politievergaderingen etc. steeds weer die overdreven lange stiltes laten vallen en wel een heel grote rol van toeval in het geheel. Mikael kent bijvoorbeeld toevallig weer iemand die een schoonmaker in het ziekenhuis in Göteborg kent. En hoe snel hij doorheeft dat The Section hem afluistert is slechts een van de vele voorbeelden dat men alles in veel te rap tempo doorheeft en losse eindjes simpel aan elkaar worden geknoopt. Ook moest ik zuchten toen Mikael Figuerola (die vertelt meerdere exen te hebben gehad die er niet mee konden omgaan dat zij sterker was dan zij waren en continu wedstrijdjes wilden, zucht) in wist te palmen. Ook totaal onnodig in het verhaal eigenlijk.. De epiloog was voorspelbaar maar qua uitwerking wel weer leuk, en het einde van het boek beviel me wel. Die complottheorieën vind ik zelden echt interessant, maar de focus op het personage Salander en de journalistieke inslag is dan wel weer behoorlijk interessant en maakt de trilogie tot toch wel de top in het thrillergenre, waar je qua originaliteit en schrijverskunst nu eenmaal niet teveel moet verwachten.

avatar van Cucuio
1,5
De twee eerdere delen vond ik erg vermakelijk, waarbij het eerste deel meer dan het tweede, maar hier vond ik echt geen doorkomen aan. De onrealistische personages (die blonde reus stoorde me al in het tweede deel) krijgen de overhand en de karakters, die juist zo leuk zijn, worden ondergesneeuwd door een slaapverwekkend verhaal.
Voor mij leest dit boek niet zo vlot weg als de twee eerdere delen. Het onderwerp, tot zover ik gekomen was, politiek en corruptie, boeit mij vrij weinig.

5,0
Wederom een geweldig boek, dit laatste deel, hoewel ik het er wel mee eens ben dat de complottheorie een beetje to much was. Maar goed, daarom is het ook een boek, dus fictie.

4,0
Ook dit laatste deel is een geweldig boek, heeft weer veel slaap gekost omdat het uit moest!
Lisbeth blijft favoriet en blijft ook interessant. De focus op Erika Berger vond ik ook leuk, om over haar ook wat meer te lezen. Ook in dit boek weer onrealistische gebeurtenissen, maar ik vond ze niet erg storend. Al met al staat de trilogie erg hoog op mijn lijstje! Heel jammer dat het nu allemaal voorbij is.. Rest alleen nog de laatste twee delen van de mini-serie, die samen dit boek vormen. En wie weet de Amerikaanse remakes, als ik daar eens zin in heb.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:07 uur

geplaatst: vandaag om 16:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.