menu

El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha - Miguel de Cervantes Saavedra (1605)

Alternatieve titel: De Vernuftige Edelman Don Quichot van La Mancha

mijn stem
4,25 (83)
83 stemmen

Spaans
Avontuur

570 pagina's
Eerste druk: Juan de la Cuesta, Madrid (Spanje)

Don Quichot is een wereldvreemde idealist, die de vermoorde onschuld nog uit de poppenkast wil bevrijden met ridderlijk geweld; zijn hulpje is Sancho Panza, de nuchtere ezelberijder die zijn natje en zijn droogje belangrijker vindt dan de besognes van zijn baas, die hij dan ook bedenkt met het droogst denkbare commentaar. Don Quichot probeert het hart te winnen van het boerenmeisje Dulcinea, dat in Don Quichots fantasie een hoogverheven en begeerlijke prinses is.

zoeken in:
avatar van eRCee
4,5
Zo, ik ben er weer doorheen. Heerlijk boek maar wel erg dik zeg.

Ik ga een klein beetje afwaarderen. De Vernuftige Edelman Don Quichot van La Mancha is toch taaier (langdraderig zo je wilt) dan ik dacht en biedt iets teveel van hetzelfde.
Cervantes' meesterschap blijft echter fier overeind. Het boek is nog steeds sprankelend modern en geeft tevens een onvergelijkelijk tijdsbeeld van Spanje. De geschiedenis is geschreven in bloemrijke taal en op een knappe manier worden verschillende stijlregisters gebruikt. Het wemelt van hoogdravende dialogen (waarbij elke repliek minstens een halve bladzijde duurt), bevat vele prachtige frasen en een aantal geweldige grappen. Leuk is ook de vertelstructuur waarin zowel de fictieve auteur als de even denkbeeldige vertaler het verhaal regelmatig onderbreken met commentaar.

Deel 1 vond ik wat beter dan deel 2. Het nadeel van het vervolg is dat de avonturen daar veelal in scene worden gezet, wat een beetje gaat vervelen. Het eerste boek bevat daarnaast een aantal min of meer losstaande verhalen en vooral die van de Misplaatste Nieuwsgierige is schitterend. Hoogtepunt van het tweede boek vond ik dan weer de rechtspraak van Sancho Panza als gouverneur.

Over het legendarische duo zelf heb ik het nu nog niet eens gehad. Maar juist zij, de doorgedraaide doler en zijn onorthodoxe schildknaap, maken van de "Don Quichot" een uniek werk dat ook vandaag nog weet te vermaken en te verbazen. 4,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 20:23 uur

geplaatst: vandaag om 20:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.