menu

De Kus van Michael Jackson - Joost Zwagerman (1993)

mijn stem
3,10 (5)
5 stemmen

Nederlands
Jeugdboek
Humoristisch

75 pagina's
Eerste druk: Bert Bakker, Amsterdam (Nederland)

Voor dit boekje koos Zwagerman drieëntwintig columns uit zijn bijdragen voor o.a. 'De Blauw Geruite Kiel' en 'Primeur'. De meeste tellen zo'n 3 pagina's en gaan over allerhande, de jeugd nauw aan het hart liggende zaken als -vooral- verliefdheid en popmuziek. Over de voordelen van cd's en heimwee naar elpees, over het verschil tussen Playboy en het seksboek van Madonna.

zoeken in:
avatar van divart
3,5
Ik heb Zwagerman toch altijd meer kunnen waarderen in zijn rol als recensent of columnist dan als romanschrijver. Dit zijn hele aardige columns voor jongeren. Soms enigzins belerend maar vooral in zijn stukjes over de (pop)muziek klinkt erg veel liefde voor het onderwerp door.

avatar van the Cheshire cat
4,0
Begin jaren negentig was ik nog geabonneerd op de Primeur; een leuk krantje speciaal voor de jeugd dat wekelijks verscheen, maar dat vanwege tegenvallende verkoopcijfers in 1992 helaas alweer ter ziele is gegaan. Eigenlijk viel ik met mijn 17 jaar net buiten de doelgroep (12 tot 16-jarigen), maar goed.. Ook lezers konden artikels inzenden die, als je geluk had, werden geplaatst in een aparte lezersrubriek. Ik stuurde regelmatig iets op en tot mijn grote vreugde werden mijn stukjes, op een paar uitzonderingen na, nog geplaatst ook. Van de columns die Joost Zwagerman voor deze jongerenkrant schreef en die voornamelijk over popmuziek gingen, werd een selectie gemaakt en gebundeld in dit boek. Toen ik las dat Zwagerman net als ik een voorliefde had voor de wereldster Madonna besloot ik hem, via de redactie van de krant, wat eigen schrijfsels toe te sturen, met de vraag wat hij ervan vond. Korte verhaaltjes over dingen die mij toen zoal bezighielden: Sylvia Plath, Pop-Art, maar voornamelijk over Madonna. Tot mijn grote verrassing lag er een paar weken later een brief op de deurmat van niemand minder dan Joost Zwagerman zelf: een getypte brief van nog geen 5 zinnen kort, de handtekening was wel handgeschreven. Een vrij complimenteuze brief, waardoor ik even op een roze wolk zat en geloofde dat ik de volgende George Orwell zou gaan worden. Jaren later heb ik de brief weggegooid, waar ik achteraf gezien wel een beetje spijt van heb. Daar zat verder geen specifieke reden achter, het had meer zoiets van: ach, het is maar een brief.. Ook de Primeurkrantjes heb ik weggegooid.

avatar van Donkerwoud
Zo dan, jij bent productief qua lezen en recensies schrijven!


Gast
geplaatst: vandaag om 15:20 uur

geplaatst: vandaag om 15:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.