menu

Elfenwinter - Bernhard Hennen (2005)

Alternatieve titel: De Elfen #2

mijn stem
3,95 (10)
10 stemmen

Duits
Fantasy

582 pagina's
Eerste druk: Heyne, München (Duitsland)

Twee moordaanslagen heeft elfenvorstin Emerelle overleefd. Nu staat het lichtfeest voor de deur, waaraan alle elfenstammen gewoontegetrouw deelnemen. Ollowain, bevelhebber van de lijfwacht van de vorstin, raadt Emerelle ten stelligste af het lichtfeest bij te wonen. Hij is er namelijk van overtuigd dat de opdrachtgever van de moordaanslagen zich onder de feestgangers bevindt. In zijn wanhoop verzekert Ollowain zich van de hulp van Silwyna, een elfenvouw van de stam van de Maurawan. Zij heeft een geheimzinnig verleden, maar is uiterst trefzeker met de boog. Als een pijl de elfenvorstin op een haar na mist, heeft het er alles van weg dat Silwyna een dubbelrol speelt. Is dat zo? Voorlopig is alleen zeker dat de gebeurtenissen de wereld van mens, trol en elf met dramatische gevolgen voor alle volkeren op zijn kop zetten...

zoeken in:
avatar van Dawn
2,0
Na de elfen gelezen te hebben was ik huiverig voor dit boek. De elfen vond ik drie x niets, maar tot mijn verbazing viel deze mee.
Ik vond het verhaal wat overschreven, maar de karakters stonden mij wel aan. In verhouding tot Farodin en Nuramon, vind ik Ollowain en Alfadas fijne personen.

Ik ga niet verder met deze schrijver, want het kan mij nog steeds weinig boeien. Ik vind ook bij dit boek weer, dat hij de gave mist om mij mee te slepen.

4,0
Al tijdens het lezen van het bijzonder goede eerste deel, had ik al Elfenwinter aangeschaft. De Elfen behoort toch tot een van de beste fantasyboeken van de laatste jaren. Dat elfenwinter minder goed zou zijn, had ik al een beetje ingecalculeerd. Toch kan ik met gerust hart zeggen dat ook dit deel geslaagd is. De grote variatie van De Elfen is niet meegenomen, maar dat heeft er ook mee te maken dat het geen chronologisch vervolg is. Elfenwinter behandelt een episode van het eerste deel en dat betekent geen Farodin, geen Nuramon en ook geen Mandred. Hier krijgen we een beter beeld van Ollowain en Alfadas. Elfenwinter is een prima aanvulling, want de lezer leert enkele karakters beter kennen, maar belangrijker, ook vete tussen de trollen en de elfen. Elfenwinter is geen actieboek pur sang, zoals sommigen beweren. Er is gelukkig ook nog ruimte overgebleven voor romantiek, geschiedenis, politiek en magie. Deel drie ligt gelukkig al in huis!

3,5
Wederom een leuk boek met heel wat kleinere veldslagen met een grote impact. Wat natuurlijk weinig klopt is dat het hoofdpersonage in het boek Emerelle is. Wat mij betreft zijn de hoofdpersonages Alfadas en Ollowain, met eventueel Kalf en Asla. Fijn is weer hoe we ook geregeld overschakelen naar de kant van de trollen, zonder echt twee keer hetzelfde te moeten lezen. Dat pakt Hennen altijd briljant aan en hij maakt van Orgrim een interessante figuur met een moraal en strategisch inzicht, iets wat bij de andere trollenhertogen en koning Branbaard lijken te ontbreken.

Verder bevat Elfenwinter, hoewel al bijna 15 jaar geleden geschreven, een zeer actueel thema nl. de vluchtelingenstroom. Hier zijn de Fjordlanders dan wel op de vlucht voor trollen en die heb je natuurlijk niet in de echte wereld, Hennen beschrijft wel zeer kundig de ontberingen die ze moeten doorstaan. Het was zeer indrukwekkend hoe de mensen over de fjord vluchten en hoe je altijd voorstanders en tegenstanders hebt van bepaalde ideologieën of strategieën. Zo is het ook het geval wanneer Asla, de stoere vrouw van Alfadas, in onder meer Honnigsvald de menigte toespreekt dat ze moeten vluchten. Het einde is zeker onverwacht niet alleen Ulric die sterft met Halgard in de grot waar ook koning Osaberg zijn laatste adem zou hebben uitgeblazen en dan gevonden wordt door Alfadas en zijn groepje. Dat Emerelle hun terug wist te brengen uit de dood vond ik erg straf. Verder lijkt het erop dat Kalf en Asla voor elkaar hebben gekozen en een nieuwe dochter hebben gekregen die ze samen met Kadlin gaan opvoeden. Enkel Sylwina weet van hun geheim en ik ben benieuwd of Alfadas dit ooit te weten gaat komen. Wat dat betreft wel een fijne cliffhanger die me uitnodigt om verder te lezen.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:27 uur

geplaatst: vandaag om 22:27 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.