menu

Lichamelijke Oefening - Midas Dekkers (2006)

mijn stem
3,79 (17)
17 stemmen

Nederlands
Humoristisch / Sport

352 pagina's
Eerste druk: Contact, Amsterdam (Nederland)

Een eeuw geleden bestond lichamelijke oefening nog niet. Niet de sportscholen maar de kerken zaten vol. Sport was iets van lang geleden, van de oude Grieken. Dat sport na twintig eeuwen weer tot leven werd gewekt had te maken met de opkomst van de dienstplicht — kanonnenvlees moet mals zijn — maar ook met hooggestemde idealen: met behulp van Körperkultur hoopten naaktlopers en esperantisten via het lichaam de wereld te verbeteren. Die onschuld is allang verloren. Homo ludens is verworden tot homo adidas.

zoeken in:
avatar van Witch-king
5,0
Op woensdag 27 september om 20:00 geeft Midas Dekkers een lezing over dit boek in de Speeldoos te Vught. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar voor die tijd wil ik het boek wel gelezen hebben, zodat ik weet waar hij het over heeft.

4,5
Witch-king schreef:
Op woensdag 27 september om 20:00 geeft Midas Dekkers een lezing over dit boek in de Speeldoos te Vught. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar voor die tijd wil ik het boek wel gelezen hebben, zodat ik weet waar hij het over heeft.


Het boek is zeker de moeite waard. Midas laat op een hele grappige manier zien dat met de zelfde kennis over bewegen/ sporten, ook anders benaderd kan worden. Maar dan op een uiterst komische manier.

avatar van Witch-king
5,0
Ik heb ze allemaal van Midas Dekkers.

De larf gaat over de puberteit.
Lief dier gaat over hoe (innig) de mens met (huis)dieren omgaat.
De vergankelijkheid gaat over dood gaan en afbraak.
Lichamelijke oefening gaat over sport.

En al deze boeken gaan niet over hoe het is, maar hoe Midas erover denkt, wat heel leuk en grappig kan zijn.

avatar van Agaath95
4,0
Grappig boek waarin Midas Dekkers menselijk gedrag regelmatig met dat van dieren vergelijkt, zoals het een bioloog betaamd. Na 352 pagina's en een lezing in de bibliotheek heeft hij mij ervan overtuigd dat je van sporten niet per sé gezonder wordt. Desondanks zal ik gewoon mijn rondje rond de plas blijven lopen.

3,0
IJzersterk betoog.

avatar van Thomas83
Dit lijkt me een erg grappig boekje om te lezen. Puur om de humor overigens, niet omdat ik zijn theorie serieus neem. Dekkers vind sporten verspilling van energie en tijd, want dieren sporten immers ook niet. Tsja, mensen verschillen nou eenmaal van dieren. Dieren praten ook niet, luisteren niet echt muziek, en boeken schrijven doen ze al helemaal niet. Is dat ook verspilling van je tijd en energie? Voor veel mensen is dat ontspanning, net als sporten. Ieder zijn eigen ding.
Dekkers heeft zelf wel eens geschreven dat hij slecht was in gym op school en dan als laatste werd gekozen etc. Daar heeft hij blijkbaar een soort trauma aan overgehouden, waardoor hij steeds wil aantonen wat een onzin sporten eigenlijk is. Leuk om te lezen, ik hou ook wel van een opvallende mening, maar de theorie serieus nemen kan ik dan weer niet.

avatar van omsk
William S. Burroughs zei het al: de werking van ieder middel dat de levensduur moet verlengen is omgekeerd evenredig aan zijn verslavendheid.

Sport lijkt me er één van.

avatar van Thomas83
Denk niet dat veel mensen nou echt sporten met als doel de levensduur te verlengen. Zoals met zo'n beetje alles in het leven moet je ook een juiste balans zoeken in hoeveel en hoe intensief je sport. Zolang die balans goed is zal het zo slecht niet voor je zijn, integendeel.

avatar van the Cheshire cat
Tja.. jammer voor je Bolt.

avatar van the Cheshire cat
De enige sport die ik beoefen is bitterbal.

De vegetarische variant.

avatar van the Cheshire cat
Zag deze vandaag op Facebook voorbijkomen:

Ik vertrouw hardlopers niet. Dat zijn altijd degene die lijken vinden ergens langs een weggetje. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Lol

avatar van Wandelaar
5,0
Meest vermakelijke boek dat ik ooit las over sportverdwazing. En voor bioloog Midas Dekkers is zo'n beetje iedere vorm van competitiesport onnodige uitsloverij. Terecht gooit hij simpelweg heel wat gezondheidsclaims in de prullenbak. Sport kan best leuk zijn om te doen, maar denk nou niet dat je heel goed bezig bent voor je gezondheid. De jaren die je ermee wint, heb je verdaan aan sport.

Grappig boek, dwars ingaand tegen allerlei modieuze trends. Scherp ook wel. Nordic Walking bijvoorbeeld heeft niets met iets Scandinavisch te maken maar met 'noords', een Germaans begrip waarvan de nazi's handig gebruik maakten. En talrijk zijn de verwijzingen in dit boek naar de duistere kanten van de lichaamsbeoefening in het Derde Rijk. De schrijver bevindt zich daarmee wel op glad ijs. De al te vlotte koppeling van sport aan fout gedachtengoed kan ingegeven zijn door zijn persoonlijke ervaringen.
Feiten en meningen zijn in dit werk dan ook maar al te vaak verweven. Selectief gebruik maken van bronnen, dat mag om een punt te maken. De voorstanders van sportbeoefening doen dat immers net zo goed.

Na jaren weer eens gelezen en met veel plezier. Zelf ben ik lang enthousiast loper geweest. Nu maak ik graag een wandelingetje. Voor de lol. Want daar is het bij sport om te doen, volgens de schrijver: je moet doen waar je lol in hebt.

De afgelopen jaren heb ik zelf studie gemaakt van diverse gezondheidsclaims. Hardlopen zou de mentale gezondheid bevorderen en mensen van een depressie genezen, is zo'n claim. Flinterdun is het bewijs dat ik vond.
Intensief sporten heeft zeker nadelen. Van vaak en langdurig hardlopen kan je hart achteruit gaan. Ik heb meerdere mensen gezien met ernstige vasculaire problemen tgv hun al te actieve sportleven. Om van de versleten gewrichten nog maar niet te spreken.

Een wandelingetje dus. Dat kan geen kwaad.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:34 uur

geplaatst: vandaag om 21:34 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.