menu

Miss Lonelyhearts - Nathanael West (1933)

Alternatieve titel: Juffrouw Hartzeer

mijn stem
4,12 (4)
4 stemmen

Engels
Sociaal / Humoristisch

247 pagina's
Eerste druk: Liveright, New York (Verenigde Staten)

Miss Lonelyhearts is een anonieme mannelijke columnist voor een New Yorks dagblad. Bij wijze van grap beantwoord hij de brieven van wanhopige New Yorkers waarin ze hun dagelijkse problemen vertellen. Geleidelijk krijgt hij het gevoel de last van vele burgers te moeten dragen en vervalt hij in een diepe depressie. Hij zoekt toevlucht in de drank en geweld. Hoe harder hij probeert uit de depressie te komen, hoe harder het noodlot toeslaat.

zoeken in:
avatar van misterfool
4,5
geplaatst:
Dit boek doet denken aan het werk van Flannery O’Connor. Het is eveneens een cynisch verhaal met christelijke thematiek. Het hoofdpersonage schrijft, aanvankelijk als een soort grap , een adviescolumn onder het pseudoniem Miss Lonelyhearts. Door de brieven die de lezers insturen, ervaart het hoofdpersonage het ondragelijk leed van de Great Depression. Dit leed drijft het hoofdpersonage tot een existentiële crisis. Er bestaat geen verlossing; niet voor zijn lezers en niet voor hemzelf. Op alle wanhopige vragen kan hij enkel antwoorden met nietszeggende clichés. Zijn baas - Shrike - berust zich in het uitzichtloze, maatschappelijke leed en maakt er zelfs cynisch misbruik van. In een memorabele monoloog betoogt hij dat elke manier waarop men het lijden wil verlichten - o.a. hedonisme, kunst en religie – gedoemd is te mislukken. Het hoofdpersonage verzet zich tegen dit nihilisme, en ervaart zelfs een religieuze conversie. Binnen de context van het verhaal is dit echter een stijlbreuk; het is al even clichématig als de antwoorden die hij geeft aan de lezers van zijn adviescolumn. Nathanael West legt hiermee een dubbele laag in het verhaal. Alle waarden waarmee de mens haar pijn wil ontstijgen, zijn wellicht niets meer dan radeloos vluchtgedrag. Door de versnelde informatievoorziening van het internet en de veelvuldigheid waarmee we worden geconfronteerd met treurnis buiten onze invloedssfeer, denderen de existentiële twijfels van dit boek steeds luidruchtiger voort. Indrukwekkend leesvoer!

avatar van Pythia
4,0
Aan het prima stuk hierboven kan ik niets meer toevoegen.
Na de fijne tip van misterfool wil ik het toch niet zonder commentaar laten passeren.
Ik zag bij Miss Lonelyhearts ook een staaltje beroepsdeformatie. Wie anderen voortdurend advies geeft zonder terugkoppeling, gaat zich onaantastbaar deskundig wanen. Of Jezus. In dit verhaal wordt het ver doorgevoerd. Als er uiteindelijk toch terugkoppeling plaatsvindt, levert het een harde confrontatie op.
Een beklemmende jaren dertig sfeer.
Nogmaals dank voor de tip misterfool

Gast
geplaatst: vandaag om 19:37 uur

geplaatst: vandaag om 19:37 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.