menu

De Berg van Licht - Louis Couperus (1905)

mijn stem
3,85 (13)
13 stemmen

Nederlands
Historisch

466 pagina's
Eerste druk: Veen, Amsterdam (Nederland)

Een jonge priester van de Syrische zonnegod Elegabal (‘god van de berg’) wordt dank zij de machinaties van zijn grootmoeder door het Romeinse leger tot keizer uitgeroepen. In Rome tooit hij zich met de naam Helegabalus en probeert hij een staatscultus in te voeren voor de Syrische zonnegod waarvan hij, zelf homoseksueel, zowel hogepriester als hogepriesteres is. Maar zijn optreden verwordt tot een wanbeleid. Hij schendt de oude Romense goden, zwelgt in orgiën en geeft blijk van verraderlijkheid en onverantwoordelijkheid. Bewondert het decadente Rome aanvankelijk zijn extravagantie, als hij in godschennis en immoraliteiten te ver gaat, worden Helegabalus, zijn getrouwen en zijn ‘gemaal’ in een afschuwelijk bloedbad gedood.

zoeken in:
avatar van Jord
4,0
Bijzonder boek, deze van Couperus. Heel anders dan andere werken die ik van hem heb gelezen.Het kostte in het begin moeite om me erdoorheen te worstelen: Couperus strooit met eindeloze zinnen en tal van neologismen. Daardoor weet hij wel een sterke sfeer neer te zetten met Helegabalus als een soort Romeinse Michael Jackson in het centrum van de aandacht.

avatar van Kólja Krasótkin
4,5
Inderdaad een heel bijzonder boek. Ik heb het zo'n 10 jaar geleden gelezen, maar het heeft veel indruk op me gemaakt.

Aan de ene kant natuurlijk erg frappant hoe een jongen van 14 ooit keizer van Rome kon worden. Aan de andere kant blijft hij ook nog steeds een kind en het is dan tragisch dat hij op zo'n afschuwelijke wijze vermoord wordt.

Zeker een aanrader voor iedereen die eens wat van Couperus wil lezen, en dan iets anders dan zijn Haagsche of Indische romans!

4,5 ster.

avatar van Sol1
Sol1 (moderator)
Louis Couperus werd bij zijn boek geïnspireerd door L'Agonie - Jean Lombard (1888)

avatar van apocrief
3,5
Ik kon maar moeilijk in het verhaal komen, maar eenmaal daar werd het erg boeiend. Mijn versie heeft de laatste door Couperus gecorrigeerde tekst en is derhalve niet zo makkelijk te lezen ook doordat Couperus rijkelijk strooit met Romeinse termen, die hij vaker niet dan wel uitlegt. Het lijstje keizers achterin verraad wel wie er niet zal sterven. Beter dat niet bij voorbaat te lezen.

avatar van Halley23
3,5
Halley23 (moderator)
Op 27 juni 2023 verschijnt een heruitgave van dit boek bij L.J. Veen Klassiek. ''In 'De Berg van Licht' wordt Heliogabalus, een mooie androgyne Syrische priester, tot keizer van de Romeinen verheven. Gewaagd van Couperus zijn de lhbti+-personages. Continu worden lichamen aangeraakt, gestreeld en gekust, wat deze roman enorm zinnelijk maakt. Louis Couperus was zich terdege bewust van het effect dat deze roman zou hebben; ruim honderd jaar later heeft het boek, hier herzien door H.T.M. van Vliet, nog altijd niet aan verbeeldingskracht ingeboet.'' Aldus de flaptekst.

avatar van apocrief
3,5
Het North Hertfordshire Museum nabij Londen zal voortaan met de voornaamwoorden “zij” en “haar” naar de Romeinse keizer Elagabalus verwijzen. Volgens het museum was de keizer, die slechts vier jaar aan de macht was tussen 218 en 222 na Christus, een trans vrouw.

Gast
geplaatst: vandaag om 12:50 uur

geplaatst: vandaag om 12:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.