menu

Das Spinnennetz - Joseph Roth (1923)

Alternatieve titel: Het Spinnenweb

mijn stem
3,44 (9)
9 stemmen

Duits
Sociaal

136 pagina's
Eerste druk: Arbeiterzeitung (periodiek), Wenen (Oostenrijk)

In het middelpunt van Joseph Roths "Het spinnenweb" staat Theodor Lohse, een luitenant die teleurgesteld teruggekeerd is uit de Eerste Wereldoorlog. In Berlijn raakt hij betrokken bij de activiteiten van een rechts-radicale, geheime organisatie die haar hoofdkwartier in München heeft en in contact staat met Hitler en Ludendorff. Als gedesillusioneerde, laffe meeloper belichaamt Lohse het fascistische gevaar in de eerste helft van de vorige eeuw.

zoeken in:
avatar van -JB-
3,5
Met Theodor Lohse creëert Joseph Roth een interessant romanpersonage. Een beetje mislukte beroepsmilitair kan na WOI de draai in de samenleving niet echt vinden. Als hij vervolgens aansluiting vindt bij een geheime nationaal-socialistische organisatie maakt hij door geweld en bedrog snel carrière. Lohse is totaal geen ideologisch figuur en staat hiermee symbool voor de vele nazi-prominenten die uit machtswellust of financiele motieven Hitler steunden. Het boek schetst Lohse soms intiem, maar vaak ook op van afstand zodat je een goed beeld krijgt van zijn motieven.
Op het eind neemt Roth echter wat korte bochten, wat jammer is, want hier had veel meer in gezeten. Het meest indrukwekkende is dat Roth het boek schreef in 1923, vlak voor de eerste machtsgreep van Hitler. Het is bijzonder knap hoe hij gebeurtenissen weet te voorspellen, maar vooral een tijdsbeeld geeft terwijl hij er nog middenin zit.

avatar van mjk87
2,0
Zou Roth in '23 hebben kunnen vermoeden wat sommige personen zouden gaan doen? Is het briljant inzicht van hem juist deze personen in een roman te verwerken of meer een lucky shot? Dat de roman een tijdje vergeten is en vanwege die inhoud later weer naar boven is gekomen zegt voor mij meestal ook wel iets over de romankwaliteiten zelf, vaak zijn vergeten boeken geen goede boeken (ondanks hoge scores, dat dan weer wel).

M'n vierde Roth in ieder geval, en de derde die ik toch heel erg vind tegenvallen. Roth kan een aantal zaken goed (die vooral in Radetzkymars naar voren kwamen, dat was zijn goede boek) en een aantal minder goed. Vooral als het gaat om de psyche van de hoofdpersoon echt invoelbaar maken, dat lukt hem niet. Ergens vaag zie ik wel waar Roth heen wil met zijn personage, maar beleven doe ik het niet. Dat komt ook door de wat vlugge stijl en korte hoofdstukjes waardoor het allemaal wat chaotisch overkomt. De inhoud die absoluut ergens wel knap is (zoals hierboven vrij aardig neergepend door -JB-) vind ik als leesbeleving een heel pak minder. Vanaf ongeveer de helft van dit korte boekje begon Roth me kwijt te raken. 2,0*.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:22 uur

geplaatst: vandaag om 11:22 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.