menu

Vroeger Was de Aarde Plat - Marten Toonder (1992)

Alternatieve titel: Autobiografie 1912-1939

mijn stem
4,19 (8)
8 stemmen

Nederlands
Autobiografisch

301 pagina's
Eerste druk: De Bezige Bij, Amsterdam (Nederland)

In dit eerste deel van zijn autobiografie geeft Toonder een uiterst persoonlijk beeld van de periode waarin hij naar de volwassenheid groeide. Hij vertelt over zijn eerste levensjaren in Rotterdam en Scheveningen; over het zeemansgezin waaruit hij komt; over de schuchtere kennismaking met zijn latere vrouw Phiny Dick op weg naar dansles en over zijn feestelijke maar weinig voorspoedige middelbare-schooljaren in de “roaring twenties”. Ook beschrijft hij de reis die hij naar Zuid-Amerika maakte tijdens de crisis in de jaren dertig, zijn zoektocht naar een doel in het leven, zijn huwelijk en zijn eerste betrekking als striptekenaar bij de Rotogravure in Leiden.

zoeken in:
4,5
Fantastische autobiografie van een geweldig schrijver. Juist ook in zijn autobiografie laat Toonder zien wat voor een meesterverteller hij is.

4,5*

avatar van botersmaak
4,5
Ja, schitterend he?! Hoe die man over de eerste ontmoetingen met Phiny heeft geschreven en over z'n jeugd in Rotterdam. Ik woon vlakbij het huis aan het Burg. Meineszplein waar hij heeft gewoond en elke keer herleeft het boek voor me als ik langs die woning fiets (over de rotonde) en hem op het raamkozijn zie zitten naast Phiny (ik heb een mooie uitgave waarin alle vier delen van zijn autobiografie zijn opgenomen, o.a. een foto met buurmeisje - zijn latere echtgenote- Phiny (Alfine) en beide moeders).
Hij schrijft zo prachtig. Het las voor mij als een soort voordracht, want het was net of ik zijn stem hoorde. Het is ook zo ingetogen, zo mooi klein, geschreven.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:13 uur

geplaatst: vandaag om 08:13 uur

Let op: In verband met copyright is het op BoekMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.